Τι δείχνει ο χάρτης των αυτοδιοικητικών εκλογών για τα κόμματα: Τρεις νικητές και ένας ηττημένος
Κέρδη μετρούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ – Μόνο με τον Δημήτρη Κουρέτα που στηρίζει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλία θα εκπροσωπηθεί στον δεύτερο γύρο ο ΣΥΡΙΖΑ – Τα αποτελέσματα στις περιφέρειες και οι μάχες της επόμενης Κυριακής
Τρεις νικητές και ένας ηττημένος είναι ο πρώτος απολογισμός των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών: Η Νέα Δημοκρατία που είχε ως στόχο να κερδίσει και τις δεκατρείς περιφέρειες, αλλά και τους τρεις μεγάλους δήμους κέρδισε από τον πρώτο γύρο επτά περιφέρειες (έχοντας στηρίξει το προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ Σταύρο Αρναουτάκη στην Κρήτη), σε πέντε από τις έξι περιφέρειες που ο νικητής θα κριθεί στον δεύτερο γύρο θα βρεθούν αντιμέτωποι οι έχοντες το χρίσμα από το κυβερνών κόμμα με «αντάρτες» από τη ΝΔ, ενώ μόνο σε μία περιφέρεια, της Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, που στηρίζεται όμως και από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα. Στην Πελοπόννησο μάλιστα, ο επίσημος υποψήφιος της ΝΔ, Δημήτρης Πτωχός βρισκόταν «μια ανάσα» μακριά από το 43% που θα του επέτρεπε να κόψει από τον πρώτο γύρο το νήμα.
Στους νικητές μπορούν να περιληφθούν τόσο το ΚΚΕ, όσο και το ΠΑΣΟΚ, αφού μετρούν αρκετούς δικούς τους υποψηφίους στους νικητές, αλλά και αυξημένα τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2019 σε επίπεδο περιφερειών. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει ακόμη χαμηλότερα ποσοστά, ενώ στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών θα εκπροσωπείται μόνο στη Θεσσαλία όπου στηρίζει τον κ.Κουρέτα.
Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, φαίνεται να εκλέγεται περιφερειάρχης στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας. Στις 6 από αυτές οι υποψήφιοι περιφερειάρχες που προηγούνται υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος, ωστόσο, υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.
Με καταμετρημένο περίπου το 60% στις 13 περιφέρειες της χώρας, οι κάλπες δείχνουν ότι στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Στερεάς Ελλάδας, προηγούνται οι περιφερειάρχες που μόλις ολοκλήρωσαν τη θητεία τους.
Επιπλέον, με την εξαίρεση των Περιφερειών Ιονίων Νήσων και Δυτικής Μακεδονίας, όπου οι υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, και την Περιφέρεια Κρήτης, όπου ο υποψήφιος που προηγείται απολαμβάνει της στήριξης αμφότερων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, στις υπόλοιπες 10 περιφέρειες της χώρας ηγούνται της εκλογικής αναμέτρησης υποψήφιοι υποστηριζόμενοι από το κόμμα της ΝΔ.
Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση για τα αποτελέσματα των εκλογών, ο γενικός διευθυντής της Singular Logic, Δημήτρης Μπακάκος, σημείωσε ότι όσον αφορά τις περιφέρειες και λαμβάνοντας ως βάση το 37% της ενσωμάτωσης των αποτελεσμάτων, σε 7 περιφέρειες θα αναδειχθούν οι περιφερειάρχες από την πρώτη Κυριακή, σε 4 περιφέρειες το αποτέλεσμα θα κριθεί στον β’ γύρο, ενώ η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκονται στο όριο του σφάλματος για το εάν τελικά θα χρειαστεί εκ νέου αναμέτρηση των δύο επικρατέστερων υποψηφίων.
Αναλυτικά, η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
Στην Αττική, με ενσωμάτωση 64,42% ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νίκος Χαρδαλιάς, φαίνεται να κυριαρχεί των υποψηφίων του από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,50%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιώργος Ιωακειμίδης, με ποσοστό 15,74%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Ιωάννης Πρωτούλης, με ποσοστό 13,99%, ενώ την τέταρτη θέση καταλαμβάνει ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,19%.
Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στο 60,11% της ενσωμάτωσης, προηγείται ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Χρήστος Μέτιος, με ποσοστό 41,65%, ενώ έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Χριστόδουλος Τοψίδης με 35,36%.
Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,75% προηγείται ο Αλκιβιάδης Στεφανής, που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, με ποσοστό 40,38%, ενώ ο υποψήφιος που προς το παρόν καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, προέρχεται από τη ΝΔ, ωστόσο κατέρχεται στις εκλογές με ανεξάρτητο συνδυασμό και καταλαμβάνει έως τώρα το 33,76%.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Νεκτάριος Φαρμάκης, φαίνεται να διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,46%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 59,16%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13%.
Στη Δυτική Μακεδονία, η εικόνα στο 63,25% της ενσωμάτωσης δείχνει ότι η αναμέτρηση θα εξελιχθεί σε ντέρμπι. Η εικόνα αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται ως εξής: Ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, Γιώργος Κασαπίδης, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 34,61%, ενώ προηγείται ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Αμανατίδης με 36,05%.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης φαίνεται να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 62,01%, πετυχαίνοντας προς το παρόν ποσοστό 54,93%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,44%.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο νυν περιφερειάρχης, Κωνσταντίνος Αγοραστός, συγκεντρώνει προς το παρόν το 41,52% των ψήφων σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,11%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, Δημήτριος Κουρέτας, ο οποίος προς το παρόν συγκεντρώνει 34,15%.
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, ο Ιωάννης Τρεπεκλής, προερχόμενος από τη ΝΔ, με τον ανεξάρτητο συνδυασμό «ΙΟΝΙΑ ΕΠΟΧΗ», συγκεντρώνει το 31,63% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,12%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενη από τη ΝΔ, Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, με ποσοστό 27,90%.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 57,38%, ο Απόστολος Τζιτζικώστας φαίνεται να πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας έως τώρα 60,15%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,54%. Ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ, Σωτήριος Αβραμόπουλος, συγκεντρώνει το 8,06% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,23%.
Στην Περιφέρεια Κρήτης, σε ποσοστό ενσωμάτωσης 54,67% προηγείται και φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Σταύρος Αρναουτάκης, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, συγκεντρώνοντας το 78,23%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,08%.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει ήδη το 66,52% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 58,13%, γεγονός που σηματοδοτεί ότι ενδέχεται να μην υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 14,63%.
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο Δημήτριος Πτωχός, υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, φαίνεται να προηγείται με ποσοστό 42,43% σε ποσοστό ενσωμάτωσης 61,69%. Στη δεύτερη θέση, ο Πέτρος Τατούλης συγκεντρώνει 32,20% και περνάει στον β’ γύρο την επόμενη Κυριακή.
Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, με ποσοστό ενσωμάτωσης 57,88% φαίνεται να πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο με ποσοστό 48,52%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,74%.
Πηγή: skai.gr