Θέμα χρόνου η απάντηση της Ρωσίας στις κυρώσεις

peskof poutin

Θέμα χρόνου εκτιμά η κυβέρνηση ότι είναι η απάντηση του Πούτιν στις σκληρές ευρωπαϊκές κυρώσεις προς τη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η Αθήνα ετοιμάζεται, σε συντονισμό με την Ευρώπη – χώρες της οποίας είναι απόλυτα εξαρτημένες ενεργειακά από τη Ρωσία – για εκβιασμούς σε σχέση με το φυσικό αέριο, που θα οδηγήσουν σε μεγάλες διαταράξεις στις οικονομίες, και νέες ανατιμήσεις.

“Δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από μέρους της Ρωσίας” δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, σημειώνοντας ότι τα κράτη – μέλη θα απαντήσουν με κοινό συντονισμό.

«Στοίχημα» η ενέργεια
Το “στοίχημα” για την Ελλάδα είναι η διατήρηση ικανών αποθεμάτων στον τομέα της ενέργειας, για παν ενδεχόμενο…

Το σενάριο ο Πούτιν να κλείσει τη στρόφυγγα είναι πιο πιθανό από ποτέ, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες.

Έτσι, προ τριών ημερών, ο σταθμός στη Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου, ενώ οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κάνει κινήσεις για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG.

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, σχεδιάζεται η κατασκευή, με ιδιωτικά κεφάλαια, και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, στην Αλεξανδρούπολη.

Εφόσον χρειαστεί, ο γρηγορότερος τρόπος για να προμηθευτεί φυσικό αέριο η Ελλάδα, και η Ευρώπη, αυτή τη στιγμή είναι μέσω υγροποιημένου φυσικού αερίου το οποίο θα έρθει από την Αίγυπτο, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το plan b’ προβλέπει την διοχέτευση μεγαλύτερων ποσοτήτων φυσικού αέριο στη χώρα μέσω του αγωγού ΤΑΡ.

Την ίδια ώρα σε εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες φυσικού αερίου στην επικράτεια που έχουν τη δυνατότητα να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.

«Πανευρωπαϊκό πρόβλημα – πανευρωπαϊκή λύση»
“Σε ένα πρόβλημα πανευρωπαϊκό απαιτείται πανευρωπαϊκή λύση. Το κλειδί μεσο-μακροπρόθεσμα είναι πολιτικές όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής στην Ευρώπη” τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Στο επόμενο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ηγετών η Αθήνα περιμένει ότι θα βγει “λευκός καπνός”, ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα καταλήξει σε ένα ειδικό σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, στο τραπέζι τίθεται για συζήτηση η δημιουργία ενός κοινού ταμείου στην Ε.Ε. – ανάλογο με το Ταμείο Ανάκαμψης που συστήθηκε στην πανδημίας – έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν ασύμμετρα οι εθνικοί προϋπολογισμοί.

Σε επαγρύπνηση για ασύμμετρες απειλές από τη Ρωσία
Ελλάδα και Ευρώπη βρίσκονται σε εγρήγορση και για ασύμμετρες υβριδικού τύπου απειλές από τη Ρωσία, απειλές που ήδη εκδηλώνονται στον κυβερνοχώρο.

Η Αθήνα προετοιμάζεται για κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές, και εκτιμά ότι η Μόσχα θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

«Έτοιμοι να υποδεχθούμε πρόσφυγες πολέμου»
Το τρίτο “μέτωπο” το οποίο ανοίγει η Ρωσική εισβολή και για τη χώρα μας, είναι οι προσφυγικές ροές. Η Αθήνα δηλώνει έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες πολέμου, ένα θέμα με το οποίο θα βρεθεί αντιμέτωπη όλη η Ευρώπη. Κλειδί για την απορρόφηση τους ο δίκαιος επιμερισμός και η ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια στα κράτη – μέλη, σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας στο newsit.gr, εκτιμώντας ότι το κύμα των Ουκρανών που θα αφήσουν τα σπίτια τους και τη χώρα τους θα είναι μεγάλο.



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith