Τα ιαματικά λουτρά Τρύφου εκπέμπουν SOS
Δυστυχώς αυτές είναι οι σημερινές εικόνες ντροπής στην περιοχή μας δεν έχουμε λόγια να πούμε πως σκέφτονται την ανάπτυξη στην περιοχή μας. Πριν λίγες μέρες μάλιστα στο Δήμο ψήφισαν να τα κρατήσει ο Δήμος για να τα αξιοποιήσει στο μέλλον…(εδώ γελάμε)
Τόσο σημασία δίνει ο Δήμος στο Λουτρά Τρύφου που το θέμα πρόσφατα μπήκε δια περιφοράς, υποβαθμίζοντας το θέμα, σε συνέχεια της πολιτικής που έχει ακολουθήσει τα τελευταία χρόνια .
Η Δημοτική Αρχή Ακτίου – Βόνιτσας για άλλη μια φόρα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα διάλεξε το δρόμο της δια περιφοράς συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στις 17/06/2022 με θέμα : Λήψη απόφασης περί αξιοποίησης του Ιαματικού Φυσικού Πόρου «Ιαματικές Πηγές Αγίου Βαρβάρου Τρύφου Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας» και των εγκαταστάσεων που συνέρχονται σε αυτόν. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει διάλογος και ανταλλαγή απόψεων.
Λίγα λόγια για τα Ιαματικά Λουτρά Τρύφου
Είναι ένα μνημείο της Ελληνικής φύσης, της Αιτωλοακαρνανικής γης, το ποτάμι που πηγάζει από τα Ακαρνανικά βουνά διασχίζει την περιοχή της Νήσσας περνάει δίπλα από τα ιαματικά λουτρά Τρύφου και χύνεται στον Αμβρακικό κόλπο στην περιοχή του Λουτρακίου.
Για όσους θέλετε να επισκεφθείτε το άφθαρτο και παρθένο τοπίο που είναι κατάλληλο και για πεζοπορίες, μπορείτε να το βρείτε μετά το Δρυμό Ακτίου – Βόνιτσας κοντά στο Λουτράκι στρίβουμε δεξιά τον ανηφορικό ασφαλτόδρομο και σε 15 λεπτά βρισκόμαστε στο σημείο.
Επίσης μπορείτε να έρθετε από την Κατούνα και περνώντας το χωριό Τρύφου μερικά χιλιόμετρα στρίβουμε αριστερά, υπάρχουν πινακίδες που αναγράφουν ιαματικά Αγίου Βάρβαρου Τρύφου.
Στα Ιαματικά Λουτρά, δίπλα στο «ξενοδοχείο», βρίσκεται ο ναός του Αγίου Βάρβαρου.
Λόγω διοικητικών προβλημάτων κλπ, τα ιαματικά λουτρά με το ξενοδοχείο έκλεισαν και δεν έχουν ανοίξει ακόμα σήμερα το 2022, οι υποσχέσεις πάνε κι έρχονται.
Στην περιοχή των ιαματικών υπάρχει μονοπάτι μερικών χιλιομέτρων που σε φτάνουν στο ποτάμι και να το απολαύσεις.
Δυστυχώς πριν 3 χρόνια λόγω άστατων καιρικών συνθηκών και έντονων βροχοπτώσεων ο δρόμος καταστράφηκε σε δυο σημεία και δεν μπορεί κάποιος να φθάσει με αυτοκίνητο χρειάζεται να περπατήσει αρκετά να φθάσει στο σημείο.
Ένας σημαντικός τόπος θεραπείας και αναψυχής είναι η υδροθειούχος πηγή που αναβλύζει. Η πηγή βρίσκεται σε πολύ ωραία τοποθεσία και κοντά σε πυκνό δάσος και το νερό της, είτε ως λουτροθεραπείες, είτε ως πόσιμο, έχει θεραπευτικές ιδιότητες για πολλές παθήσεις όπως: χολολιθίαση, δυσκινησίες χολιφόρων οδών, διαταραχές μεταβολισμού ουρικού οξέος, λοιμώξεις ουροφόρων οδών, γαστρίτιδες, δωδεκαδακτυλίτιδες, έκζεμα, δυσπεψίες, αρθρορευματισμούς, φλεγμονές δέρματος, δερματικά νοσήματα, νευροδερματίτιδες, ψωρίαση κ.ά. Ορισμένες περιόδους του έτους πηγάζει και ένα σκοτεινό κόκκινο υγρό που μοιάζει με πετρέλαιο, αυτό το χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για δερματοπάθειες. Έχουν δημιουργηθεί, παράλληλα του ποταμού, μονοπάτια περίπου 3 χλμ., που είναι πολύ όμορφα για πεζοπορία.
Δυστυχώς δεν υπάρχει μέριμνα για την ανάπτυξη και πρόσβαση στα Ιαματικά Λουτρά, τον Άγιο Βάρβαρο και το πανέμορφο ποτάμι με τους καταρράκτες.
Οι δε εγκαταστάσεις είναι σαν κρυμμένες και δεν θέλουν να βγάζουν αυτή την εικόνα προς τα έξω οι περιπατητές παρα μόνο το ποτάμι.
Ποια Δημοτική Αρχή;
Ποια Περιφέρεια;
Ποια κεντρική εξουσία;
Εδώ είναι η πραγματική εικόνα της Ανάπτυξης δειτε τις παρακάτω φωτογραφίες
Η γιορτή του Αγίου στις 23 Ιουνίου και φέτος πραγματοποιήθηκε στον ενοριακό Ναό Αγίου Νικολάου της Τρύφου και όχι στο εκκλησάκι του στα Ιαματικά Λουτρά.
ΦΩΤΟ Τρύφος – Βούστρι: Το χωριό μας
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Δ. ΚΟΥΤΙΒΗΣ
katounanews.gr