ΣΥΡΙΖΑ – Οι επόμενες κινήσεις του νέου προέδρου
Ο ορισμός του νέου επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας (φημολογείται πως θα παραμείνει ο Σωκράτης Φάμελλος), η σύγκλιση των οργάνων και φυσικά η οργάνωση του επόμενου Συνεδρίου αποτελούν προτεραιότητες που θα προκαλέσουν πολλές συζητήσεις
Του Αντώνη Αντζολέτου
Η αλλαγή σκυτάλης και η νέα σελίδα στην Κουμουνδούρου δεν έγινε ομαλά, όπως θα περίμενε το σύνολο των στελεχών του. Θα μπορούσε να πει κανείς πως έγινε «βίαια», καθώς ένα άγνωστο στέλεχος που απλώς συμπλήρωνε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας έκανε το ακατόρθωτο. Παρά το γεγονός ότι δεν εξελέγη βουλευτής και παρά το ότι τα κομματικά στελέχη δεν τον είδαν ποτέ με καλό μάτι κατάφερε να «αλώσει» την Κουμουνδούρου σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Τι φανερώνει αυτό; Πως ένας καινούργιος κόσμος ήρθε στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και ο παλαιός που έμεινε ζητούσε μια αλλαγή. Παρά το γεγονός πως η Έφη Αχτσιόγλου ήταν μια πολύ δυνατή υποψηφιότητα που θα έφερνε φρέσκο αέρα, εντούτοις έχει συνδεθεί άμεσα με την προηγούμενη κυβερνητική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως με τις πρόσφατες οδυνηρές ήττες του καλοκαιριού. Στην ιστορία της μεταπολίτευσης δεν ξαναέγινε αξιωματική αντιπολίτευση να μειώσει στο μισό τις δυνάμεις της. Αυτό δεν το συγχώρησε ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και αναζήτησε κάτι καινούργιο. Το εκλογικό σώμα δεν επηρεάστηκε από τις «ατέλειες» του Στέφανου Κασσελάκη που έδειξε να μη γνωρίζει σε βάθος κάποια ζητήματα ή να είναι καλός γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Προφανώς είδε στα μάτια του το πρόσωπο που μπορεί να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητική τροχιά. Θα τα καταφέρει; Ο δρόμος θα είναι μακρύς και σίγουρα όλοι περιμένουν ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Ο ορισμός του νέου επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας (φημολογείται πως θα παραμείνει ο Σωκράτης Φάμελλος), η σύγκλιση των οργάνων και φυσικά η οργάνωση του επόμενου Συνεδρίου αποτελούν προτεραιότητες που θα προκαλέσουν πολλές συζητήσεις.
Θα είναι σκληρή η εσωκομματική μάχη το επόμενο διάστημα, καθώς αρκετοί εκτιμούν πως η «Ομπρέλα» και τα παλαιά στελέχη δεν θα αφήσουν έτσι απλά τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του. Παρόλα αυτά οι αυτοδιοικητικές εκλογές που έρχονται, αλλά και οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο ενδεχομένως να αποτελέσουν τη «συγκολλητική ουσία» που χρειάζεται αυτή τη στιγμή το κόμμα για τον κοινό στόχο που είναι η φθορά της κυβέρνησης κατά τη δεύτερη συνεχή θητεία της.
Στο 97,39% της ενσωμάτωσης, στα 522 από τα 536 εκλογικά τμήματα, ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε 70.810 ψήφους και ποσοστό 56,04%. Η Έφη Αχτσιόγλου έλαβε 55.546 ψήφους και ποσοστό 43,96%. Είναι σαφές πως η πρώην υπουργός Εργασίας δεν κατάφερε να μειώσει την ψαλίδα των περίπου 13.000 ψήφων που τη χώριζε από τον κ.Κασσελάκη αντιθέτως αυτή διευρύνθηκε. Και στην περιφέρεια, αλλά και στην Αττική η διαφορά παρέμεινε μεγάλη και οι περίπου 8.750 που προσήλθαν σήμερα στις κάλπες για πρώτη φορά, όλα δείχνουν, πως δεν την επέλεξαν εξ΄ολοκλήρου, αλλά μοιράστηκαν στα δυο στρατόπεδα. Η πρώτη εικόνα δείχνει επίσης πως το «μπλοκ» του Νίκου Παππά σχεδόν συντεταγμένο οδηγήθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη. Προσωπική αναφορά στον πρώην υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής τον οποίο ευχαρίστησε, αλλά όχι στον Αλέξη Τσίπρα, εμπεριείχε η πρώτη δήλωση του νέου προέδρου στην Κουμουνδούρου μετά την εκλογή του. Το πρώην πρωθυπουργό θα έχει την ευκαιρία να τον συναντήσει σήμερα στη Βουλή στις 12 το μεσημέρι.
Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έτυχε θερμής υποδοχής από τους εθελοντές – υποστηρικτές του με συνθήματα διαφορετικά από αυτά που έχουν ακουστεί έως τώρα στην Κουμουνδούρου: «Στέφανε προχώρα άλλαξε τα όλα», «Στέφανε γερά κυβέρνηση ξανά». Ιδιαιτέρως ζεστή υποδοχή επεφύλαξαν οι νεολαίοι του κόμματος στην Έφη Αχτσιόγλου φωνάζοντας συνθήματα πιο οικεία για το κόμμα: «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, δεν θα ξεμπερδέψετε με την Αριστερά», και χωρίς να σταματήσουν συνέχισαν: «αγώνας ρήξη ανατροπή, η ιστορία γράφεται με ανυπακοή». Τα συνθήματα των δυο πλευρών ενδεχομένως να είναι ενδεικτικά των «διαφορετικών κόσμων» που θα συγκρουστούν το επόμενο διάστημα μέσα στο κόμμα.
Πηγή: skai.gr