ΣΥΡΙΖΑ: Να μην είναι υποψήφιος ο Στέφανος Κασσελάκης ψήφισε η συντριπτική πλειοψηφία της ΚΕ
Με 138 ψήφους σε σύνολο 151 παρόντων πέρασε η απόφαση ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος πρόεδρος ο Κασσελάκης για την διεκδίκηση της ηγεσίας του κόμματος. Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής θα πάει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα ληφθεί η τελεσίδικη απόφαση.
Η ανακήρυξη των υποψηφιοτήτων είναι προγραμματισμένη για τις 24 Οκτωβρίου και μετά τη σημερινή απόφαση ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί να καταθέσει υποψηφιότητα. Το ερώτημα είναι εάν το Συνέδριο που θα ακολουθήσει στις 7-8 Νοεμβρίου θα μπορεί να αποφασίσει διαφορετικά και να ανακηρύξει υποψήφιο τον Στέφανο Κασσελάκη όπως θεωρεί ο ίδιος και οι υποστηρικτές του.
Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος επικράτησε ένταση έξω από το ξενοδοχείο, καθώς ήταν έντονες οι αντιδράσεις οπαδών του κ. Κασσελάκη.
Ο Σωκράτης Φάμελλος αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας μίλησε για δύσκολη συνεδρίαση και προσπάθεια υπονόμευσης. «Περφρουρήσαμε το βασικό δικαίωμα κομμάτων αριστεράς να συνεδριάζουν τα κομματικά όργανα. Απαράδεκτο μέλη να δηλώνουν ότι απουσιάζουν, τόνισε επισημαίνοντας: «Η Κεντρική Επιτροπή πήρε μια πολύ δύσκολη απόφαση. Κάναμε ακόμη ένα βήμα συνθετικό παρότι υπήρξε προσπάθεια υπονόμευσης. Προχωράμε με τον οδικό χάρτη που έχουμε επιλέξει». Στο ερώτημα για το αν «αποκλείστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης», απάντησε ότι «δεν υπήρχε διάθεση αποκλεισμού, ωστόσο δεν μπορεί να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για συμπεριφορές».
«Η σημερινή απόφαση της ΚΕ έσωσε την αξιοπρέπεια του κόμματος», δήλωσε εξερχόμενος ο Χρήστος Σπίρτζης.
« Μετά από περιπέτεια 11 μηνών ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Τώρα σειρά έχουν ένα βαρύ πολιτικό συνέδριο για όλα όσα έχει χτυπήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως και οι πρωτοβουλίες συνεργασίας προς τον υπόλοιπο προοδευτικό κόσμο για να δημιουργηθεί ένας πλειοψηφικός κυβερνητικός πόλος».
Ερωτηθείς εάν η ονομαστική αναφορά στον Στέφανο Κασσελάκη στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής χρειαζόταν την απόλυτη πλειοψηφία του οργάνου, απάντησε αρνητικά, υπογραμμίζοντας πως αφενός πρόκειται για “τροπολογία” και αφετέρου ότι « περιγράφεται καθαρά στο καταστατικό το όπως γίνονται οι ψηφοφορίες εφόσον υπάρχει συντριπτική πλειοψηφία του οργάνου». Σε σχετική ερώτηση, ξεκαθάρισε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «δεν μπορεί να είναι υποψήφιος μετά τη σημερινή απόφαση», ενώ όσον αφορά το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί στο Συνέδριο, δήλωσε ότι δεν γίνεται γιατί η ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου, δηλαδή προηγείται του συνεδρίου».
Νωρίτερα, την πρόταση για παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην επιτροπή δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε ο πρώην οικονομικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Θύμιος Γεωργόπουλος.
Ο Γιάννης Μουζάλας κατέθεσε πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη, ενώ νωρίτερα πρόταση παραπομπής του Στέφανου Κασσελάκη με το ερώτημα της διαγραφής κατέθεσε στην επιτροπή δεοντολογίας το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θύμιος Γεωργόπουλος.
2,5 ώρες προκειμένου να επιτευχθεί η απαρτία των 148 μελών
Λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι και σε κλίμα ακραίας έντασης άρχισε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν προγραμματισμένη για τις 12 και μισή, αφού χρειάστηκαν περίπου 2,5 ώρες προκειμένου να επιτευχθεί η απαρτία των 148 μελών.
«Η ΚΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ συνεδριάζει κανονικά πάρα τις απεγνωσμένες προσπάθειες κάποιων μελών να δημιουργήσουν πρόβλημα. Απαρτία υπάρχει και έχει διαπιστωθεί. Ωστόσο η παρουσία πολλών μελών εκτός αιθούσης χωρίς να παίρνουν κάρτα και κάνοντας δηλωσεις δείχνει ότι περιφρονούν την δημοκρατική λειτουργεί του κόμματος εμποδίζουν την κανονική λειτουργία του ανώτατου οργάνου που είναι η ΚΕ», τόνισε ο Γιάννης Ματζουράνης, μέλος της ΚΕ.
Νωρίτερα, μέλη του οργάνου που υποστηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη παρέμεναν έξω από την αίθουσα και αρνούντο να προσμετρηθούν με στόχο την μη απαρτία ενώ κατήγγειλαν μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας για επίτευξη απαρτίας.
«Δεν υπάρχει απαρτία. Το μόνο που μένει είναι με διάταγμα να αποκλείσουν τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές», ανέφερε η Θοδώρα Τζάκρη. Νωρίτερα, ιδιαίτερα αιχμηρή κατά μελών της Πολιτικής Γραμματείας ήταν στην ομιλία της η Θεοδώρα Τζάκρη. « Άραγε οι 3 που με την μετακίνηση τους προσχώρησαν στην λογική αποκλεισμού ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου έχουν το ανάστημα να υποστηρίξουν τα όσα δρομολογούν; Oφείλουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας για το σθένος προσώπων – ήπιων κατά τα άλλα- σαν την Ράνια, μειλίχιων σαν την Μαριλίζα, η οποία όπως και ο χαμογελαστός Νίκος Παππάς ζήτησαν ρητή δήλωση για την απόσυρση του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη», είπε.
Στον αντίποδα, ο Θανάσης Οικονόμου δήλωνε: «Δεν πήραμε καρτελάκι, δεν δώσαμε διαπιστευτήρια, θέλουν να μας προσμετρήσουν ώστε να δημιουργήσουν τεχνητή απαρτία. Είναι πολιτική η στάση μας να μην νομιμοποιούμε τέτοιου είδους διαδικασίες. Είναι διαδικασίες που θυμίζουν μαύρες μέρες των στρατοδικών της Χούντας».
Από τη συνεδρίαση απείχε και ο Παύλος Πολάκης που ξεκινά προεκλογική περιοδεία στην Κρήτη, ενώ όπως δήλωσε: «Εξώδικα» και φαντασιώσεις μεγαλείου αποσύρθηκαν, τακτικές αποκλεισμού υποψηφίων ματαιώνονται. Ο νικητής των εκλογών θα προκύψει στο φως ,με τιμια αντιπαράθεση και με όλους παρόντες»..
Προσωπική στρατηγική καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη και ο Νικόλας Φαραντούρης.
ertnews.gr