Η Συντονιστική Επιτροπή ζήτησε την συνδρομή Τσίπρα για τον δρόμο Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία
ΘΕΜΑ «Συνδρομή στον αγώνα μας για το Διευρωπαϊκό Οδικό Δίκτυο Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία»:
Κύριε Πρόεδρε,
Εδώ και δύο μήνες συστήθηκε επιτροπή πολιτών με θέμα την κινητοποίηση βουλευτών και αυτοδιοίκησης για την υλοποίηση του δρόμου Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία. Ο δρόμος αυτός εντάχθηκε στα Διευρωπαϊκά Οδικά Δίκτυα από το 1995 και στο υπ΄αριθμ. ΦΕΚ Τεύχος Δ’ 845/24.12.2020 κατατάσσεται στους οδικούς άξονες της χώρας μας με Διεθνή Σημασία. Το έργο αυτό αποτελεί την πιο σημαντική προτεραιότητα για την περιοχή μας, διότι θα συνδέσει τη Δυτική Στερεά Ελλάδα και το Ιόνιο με την Ανατολική Ελλάδα και θα δώσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές.
Δυστυχώς όμως το έργο αυτό εδώ και δεκαετίες κωλυσιεργεί. Σε φάση κατασκευής βρίσκονται μόνο τα πρώτα 7 χμ από το Αγρίνιο προς το Καρπενήσι, παρόλο που η αρχική ημερομηνία περαίωσης εργασιών ορίζεται για τις 5-11-2019. Σε ότι αφορά το 7+450 έως το 28 +500 χμ έχει δημοσιευθεί ήδη σε ΦΕΚ ήδη από το 2012 ( τεύχος αναγκαστικών απαλλοτριώσεων και πολεοδομικών θεμάτων αρ. φύλλου 330/31-10-2012) η προμελέτη για το κομμάτι αυτό, για την οποία έχουμε ενημερωθεί ύστερα από κοινοβουλευτικές ερωτήσεις ότι έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και απομένει μόνο ο συγκριτικός πίνακας για πρόσθετα τεχνικά έργα (ΔΟΥ/5053/09-10-2019). Έκτοτε δεν υπάρχει καμία πρόοδος ούτε για την ολοκλήρωση της δεύτερης μελέτης ούτε για τα υπόλοιπα μέρη του έργου. Προς διευκόλυνσή σας, επισυνάπτουμε και σχετικό χάρτη με το έργο (συνημμένο 1)
Από τις αρχές Φεβρουαρίου προχωρήσαμε στη συλλογή χιλιάδων υπογραφών για το θέμα αυτό. Κομβικό σημείο των δράσεων μας αποτελέσεξ διαπεριφερειακή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2022 ύστερα από πρωτοβουλία μας για το θέμα αυτό στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Παρόντες ήταν οι Δήμαρχοι Αγρινίου, Ξηρομέρου, Αγράφων και Καρπενησίου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας, όλοι σχεδόν οι βουλευτές του Νομού, αυτοδιοικητικοί και πολιτικοί παράγοντες καθώς και πλήθος κόσμου.
Στη σύσκεψη αυτή άπαντες συμφώνησαν ότι η καλύτερη λύση για την υλοποίηση του έργου είναι η προσέγγιση «μελέτη-κατασκευή» ώστε να βγαίνει σταδιακά το Πλατυγιάλι, η Δυτική Στερεά Ελλάδα και η ενδοχώρα της από την απομόνωση. Επίσης εξουσιοδοτήθηκε ο Δήμαρχος Αγρινίου θεσμικά να ζητήσει συνάντηση στο Υπουργείο Υποδομών με τον Υπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή κάτι που έγινε δεκτό και η συνάντηση αυτή προγραμματίζεται για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Στο διαστημα που μεσολάβησε πάρθηκαν αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, του Δήμου Καρπενησίου για την αναγκαιότητα του έργου κάτι που για πρώτη φορά στα χρονικά έγινε για ζήτημα που αφορά την Αιτωλοακαρνανία. Παρόλα αυτά η συνάντηση δεν έχει γίνει ακόμα και δεν έχει δοθεί κάποια δέσμευση από το Υπουργείο.
Αξιότιμε Πρόεδρε και μέλη του ΔΣ,
Ζητούμε τη συνδρομή σας τόσο για την ανάδειξη του θέματος σε κεντρικό επίπεδο αλλά και να γίνει δέσμευση ως βασική προτεραιότητα στο κυβερνητικό σας πρόγραμμα γιατί πιστεύουμε ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην επιτυχή έκβαση της. Το θέμα αυτού του διευρωπαϊκού άξονα πρέπει να μπει σε ανάλογη προτεραιότητα όπως η Ιόνια Οδός στο παρελθόν. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.
Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής