Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Φ. Ζαΐμη στη 50η Γενική Συνέλευση τηςCPMRστην Κρήτη
Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας και Αντιπρόεδρος της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR, Φωκίωνας Ζαΐμης, συμμετείχε στη 50η Γενική Συνέλευση της CPMRπου πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το διάστημα 25-28 Οκτωβρίου 2022. Συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την νεότητα, το κλίμα, τη γαλάζια οικονομία, τα λιμάνια, τις μεταφορές, το μεταναστευτικό, την πολιτική συνοχής, τα ευρωπαϊκά έργα, το μέλλον της CPMR, διοικητικά και οικονομικά θέματα κ.ά.
Ο Αντιπεριφερειάρχης συμμετείχε με ομιλία στην ομάδα δράσης Αδριατικής Ιονίου παρουσιάζοντας το πώς συνέβαλε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μαζί με τη CPMRκαι τους εταίρους του AI-NURECCPLUSστην αναθεώρηση του Σχεδίου Δράσης της EUSAIR (Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου) δίνοντας έμφαση στον τομέα της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας. Ως καλή πρακτική και δίαυλο συνεργασίας ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε την πρωτοβουλία «Πολιτιστικά και Δημιουργικά Περιφερειακά Οικοσυστήματα-S3»(CCRE-S3), της οποίας επικεφαλής είναι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την Περιφέρεια Αραγονίας και την Περιφέρεια Τοσκάνης. Επίσης, στο ίδιο πλαίσιο έγινε πρόταση για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Πολιτισμού και Δημιουργικής Βιομηχανίας για όλη τη Μεσόγειο με έδρα την Πάτρα.
Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν επίσης οι ολομέλειες των Επιτροπών της CPMRκαι συγκεκριμένα της Επιτροπής Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου, της Επιτροπής Βαλτικής Θάλασσας, της Επιτροπή Νήσων, της Διαμεσογειακής Επιτροπής, της Επιτροπής Βόρειας Θάλασσας και της Επιτροπής Ατλαντικού Τόξου.
Κατά τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Βαλκανίων και Ευξείνου Πόντου ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε: «Θα πρέπει να εντείνουμε όλοι μας τις προσπάθειες για διάλογο και επίτευξη ειρήνης στην περιοχή μας. Επίσης, οι προσπάθειες μέσω ανθρωπιστικών οργανισμών, εμπορικών φορέων και πρωτοβουλίες όπως π.χ. η πρόταση που έχουμε επίσημα υποβάλει στο ΥΠΕΞ για την αποστολή πλοίου ανθρωπιστικής βοήθειας με εθελοντές γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό δεν είναι ακατόρθωτο και είναι απολύτως επιτεύξιμο αν οι Ε.Ε. και οι γειτονικές χώρες συμφωνήσουν».
Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στη Διαμεσογειακή Επιτροπή ο Αντιπεριφερειάρχης, Φ. Ζαΐμης, ως Αντιπρόεδρος, παρουσίασε την πρωτοβουλία «Προς μια Μακροπεριφερειακή στρατηγική για την Μεσόγειο», η οποία εγκρίθηκε αυτόν τον Οκτώβρη από την Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, με πρόταση για συντονισμό της Ανατολικής Μεσογείου από τη Δυτική Ελλάδα. Όπως ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης πρόκειται για «ένα εξαιρετικό κείμενο λίγων σελίδων που με λακωνική γλώσσα και συμπυκνωμένα νοήματα αναδεικνύει την αναγκαιότητα της Μεσογειακής συνεργασίας εντός και εκτός της Ε.Ε.».Η CPMRθα στηρίξει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με όποιο τρόπο μπορεί για την προώθηση της ιδέας της Μακροπεριφέρειας Μεσογείου με έδρα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδαςστην Ανατολική Μεσόγειο.
Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ι. Πλακιωτάκης, ο Γενικός Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, Μ. Κουτουλάκης,ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Στ. Αρναουτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες,Γ. Αλεξάκης, οποίος ορίστηκε εκ νέου μέλος του Πολιτικού Γραφείου της CPMR, Ι. Ανδρουλάκης (Π.Ε. Λασιθίου), Κ. Καποδίστριας (Π. Ιόνιων Νήσων),ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Κρήτης, Α. Ζερβόςκ.ά. Μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη, Φ. Ζαΐμη, εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε και η συνεργάτιδά του, ΑγγελικήΚωστοπούλου. Επίσης έλαβαν μέρος εκπρόσωποι Περιφερειών και φορέων από Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Δανία, Ολλανδία, Γεωργία, Νορβηγία, Φιλανδία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο κ.ά.
Συμπερασματικά, η CPMR είναι ένα πεδίο όπου θα πρέπει οι ελληνικές περιφέρειες να αυξήσουν την ενεργή παρουσία και συμμετοχή τους. Όπως επισήμανε και ο κ. Ζαΐμης,«υπάρχουν πολεμικές συγκρούσεις, αντίπαλα συμφέροντα, διαφορετικές απόψεις και διαφορετικές αφετηρίες. Μπορούμε όμως και πρέπει να μην απογοητευόμαστε από τις υφιστάμενες και ίσως και μελλοντικές κρίσεις αλλά να δουλεύουμε σε όλα τα επίπεδα (κυβερνήσεων, περιφερειών, δήμων, κοινωνίας των πολιτών και επιχειρήσεων) στη συνεχή επικοινωνία, αλληλοκατανόηση και ειρηνική συνύπαρξη. Η επιχειρηματικότητα και οι καλές πρακτικές στην καινοτομία είναι ένα πεδίο που μπορεί να μας ενώσει σε οποιαδήποτε περιφέρεια ή χώρα. Μένει να το αποφασίσουμε, να το επιδιώξουμε και να το δουλέψουμε.
Η ενδυνάμωση της εικόνας της ΠΔΕ και της χώρας και η εξυπηρέτηση των συμφερόντων των πολιτών και επιχειρήσεων σε διεθνή fora σε φορείς και σημαντικές εκδηλώσεις με ουσιαστική συμμετοχή και προτάσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία. Οι διεθνείς συμμαχίες υποβοηθούν αυτό το έργο κι απαιτούν ενίοτε λεπτούς διπλωματικούς χειρισμούς. Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να έχει έναν σημαντικό γεωπολιτικό αναβαθμισμένο ρόλο στην Ν. Α Μεσόγειο και Ν. Α. Ευρώπη τουλάχιστον. Οι διεθνείς οργανισμοί, οι πολύπλευρες συμμαχίες στις οποίες ήδη συμμετέχει είναι η βάση για αυτό, αλλά η φυσική παρουσία με σοβαρή εκπροσώπηση, ο συντονισμός όλων των πολιτειακών παραγόντων, της επιχειρηματικής και ακαδημαϊκής ελίτ σε μια εθνική στρατηγική είναι θέμα επιβίωσης του έθνους μας όχι πολυτέλεια».