Στο μικροσκόπιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ
Η νέα ηγεσία θα έχει ως πρώτο στόχο να στριμώξει την κυβέρνηση και να είναι παρούσα σε κάθε κίνηση που κάνει. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να μη δώσει καθόλου χώρο στον Νίκο Ανδρουλάκη να ελπίζει πως μπορεί να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη»
Του Αντώνη Αντζολέτου
Το «φαινόμενο» Κασσελάκης δεν απασχολεί μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η «επικοινωνιακή καταιγίδα» που έχει φέρει στο πολιτικό σκηνικό και ειδικά από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ; Πολύ δύσκολο. Καταρχάς ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως τέταρτος πολιτειακός παράγοντας έχει το κύρος του θεσμού.
Η νέα ηγεσία θα έχει ως πρώτο στόχο να στριμώξει την κυβέρνηση και να είναι παρούσα σε κάθε κίνηση που κάνει. Παράλληλα θα επιχειρήσει να μη δώσει καθόλου χώρο στον Νίκο Ανδρουλάκη να ελπίζει πως μπορεί να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη».
Ο Στέφανος Κασσελάκης, αν εκλεγεί, θα επιστρατεύσει τη γοητεία που ασκεί στον κόσμο και την άμεση επαφή που έχει κερδίσει με την κοινωνία και η Έφη Αχτσιόγλου τη συνέχεια και τη συνέπεια που έχει ο λόγος της και η πολιτική της πορεία τα τελευταία χρόνια. Όλα τα «όπλα» των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ είναι άκρως απειλητικά αν χρησιμοποιηθούν σωστά.
Στο γαλάζιο και στο πράσινο στρατόπεδο είδαν πως παρά την μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο καλοκαίρι και τον υποδιπλασιασμό των ποσοστών του κατάφερε να κινητοποιήσει περίπου 150.000 νέα και παλιά μέλη. Νούμερο που είχε κατορθώσει να συγκεντρώσει μόνο επί ημερών του Αλέξη Τσίπρα. Αν η 17η Σεπτεμβρίου σήμανε την πραγματική αφύπνιση του ΣΥΡΙΖΑ τότε οι μέρες «ανεμελιάς» της κυβέρνησης έχουν τελειώσει. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ με ένα «καμπανάκι» να χτυπά.
Για το αν η μάχη θα επικεντρωθεί από την Κουμουνδούρου στη Βουλή ή επιλεγούν ως προτεραιότητα οι κοινωνικοί χώροι θα εξαρτηθεί από τον τελικό νικητή. Είναι γεγονός πως με την Έφη Αχτσιόγλου στο τιμόνι είναι πιθανό να συμβούν και τα δυο, ενώ με τον Στέφανο Κασσελάκη -που θεωρείται ο πιο πιθανός νικητής- οι συγκρούσεις στη Βουλή θα αποκτήσουν ενδεχομένως πιο δευτερεύουσα σημασία.
Ένα κόμμα που δεν έχει τον αρχηγό του στην αίθουσα της Ολομέλειας δύσκολα μπορεί να σηκώσει τους τόνους και να προκαλέσει το θόρυβο που επιθυμεί. Αν νικήσει ο Στέφανος Κασσελάκης η διεύρυνση προς το κέντρο, που δεν έγινε πράξη μετά το Συνέδριο του 2022, θα αποτελέσει προτεραιότητα.
Ειδικά από τη στιγμή που στο πλευρό του θα βρίσκεται ο Νίκος Παππάς που ήταν υπέρμαχός της από την πρώτη στιγμή. Αυτό ενδεχομένως να προκαλέσει αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ που η αλήθεια είναι πως μετά τις εκλογές και την άνοδο των ποσοστών του δεν κατάφερε να κάνει κάποιο «ξέσπασμα». Η μάχη στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο αναμένεται να είναι πολύ σκληρή το επόμενο διάστημα και με την νίκη της Έφης Αχτσιόγλου.
Η αλήθεια είναι πως τα εσωκομματικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και τα δυο στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί ενδεχομένως να μην τον αφήσουν να επιτελέσει στο έπακρο τα αντιπολιτευτικά του καθήκοντα. Αυτό εκτιμούν αρκετά στελέχη τόσο στη Νέα Δημοκρατία όσο και στον ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο θεσμικά αποφεύγουν να σχολιάζουν τις εσωκομματικές διαδικασίες.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πως προσβλέπει σε μια αξιωματική αντιπολίτευση με ουσία και ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνέντευξη τύπου δήλωσε πως «το ΠΑΣΟΚ με κορωνοϊό, με αυστηρά μέτρα, με 8% είχε συμμετοχή 270.000 ανθρώπων. Στον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν οι μισοί. Το άθροισμα όλων των υποψήφιων είναι ο αριθμός των δικών μου ψήφων τη δεύτερη Κυριακή.
Η διαδικασία τον Δεκέμβριο του 2021 είχε πολλαπλάσιο αποτύπωμα. Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου πρέπει να βρουν τον δρόμο τους για να υπάρξει συζήτηση και διάλογος».
Πηγή: skai.gr