Σταϊκούρας: Τα αντίμετρα κόντρα στην ακρίβεια

staikouras

Τα αναγκαία αντίμετρα, για να περιοριστούν οι επώδυνες συνέπειες του πληθωρισμού και της ενεργειακής κρίσης που έχουν πλήξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μελετά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όπως δηλώνει ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, με δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει πως «η ελληνική κυβέρνηση κάνει ήδη, και θα συνεχίσει να κάνει, το καλύτερο εφικτό για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις στην οικονομία, ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι «η ελληνική οικονομία, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το 2021, εμφάνισε μεγάλη ανθεκτικότητα και επέδειξε ισχυρή και βιώσιμη δυναμική».

«Ωστόσο, όλα αυτά “θολώνουν” από το νέο -παγκόσμιο- περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Περιβάλλον που απαιτεί ψυχραιμία, αυτοπεποίθηση, σύνεση και αποφασιστικότητα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων, με βασικό χαρακτηριστικό την τεράστια αύξηση -κυρίως- του ενεργειακού κόστους, η ελληνική κυβέρνηση κάνει ήδη, και θα συνεχίσει να κάνει, το καλύτερο εφικτό για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της ακρίβειας», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Οι λύσεις που προτείνει το Υπουργείο Οικονομικών
Υπό το πρίσμα αυτό, ο Χρήστος Σταϊκούρας δίνει το στίγμα των επόμενων κινήσεων – παρεμβάσεων στην οικονομία, οι οποίες αποκρυσταλλώνονται στα εξής:

Θα συνεχίσει να επιδοτεί λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.
Μειώνει περαιτέρω τον ΕΝΦΙΑ, ώστε να στηρίξει το διαθέσιμο εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών, κυρίως των χαμηλότερων εισοδηματικών στρωμάτων.
Θα αυξήσει, για 2η φορά εφέτος, τον κατώτατο μισθό.
Προχωρά τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με την εκτέλεση του προϋπολογισμού και τον δυνητικό δημοσιονομικό χώρο, στην έκτακτη στήριξη αδύναμων συμπολιτών.
Τέλος, αναζητά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νέες «γραμμές άμυνας», για πρόσθετη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Τι είχε πει ο Χρήστος Σταϊκούρας στο FIN FORUM 2022
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη (02/03) ο κ. Σταϊκούρας είχε μιλήσει στο FIN FORUM 2022, όπου αναφέρθηκε στο κόστος από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις αβεβαιότητες που αυτή δημιουργεί.

«Υπάρχουν και αυξημένες αβεβαιότητες. Στις υφιστάμενες αβεβαιότητες ήρθε να προστεθεί η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μια απολύτων ανιστόρητη, καταδικαστέα πράξη. Η Ελλάδα στέκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στο πλευρό της Ουκρανίας, στο πλευρό της νομιμότητας, της ειρήνης και της δημοκρατίας. Με πράξεις, μαζί με το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων και μαζί με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Η εισβολή όμως θα έχει κόστος, σημαντικότατο για τη Ρωσία και βλέπουμε ήδη τις συνέπειες, θα έχει κόστος όμως και για τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την ελληνική.

Συγκεκριμένα, στον αριθμό της οικονομικής μεγέθυνσης προφανώς με απώλεια πλούτου, στον πληθωρισμό, κυρίως μέσα από τα ενεργειακά προϊόντα, τα οποία κάθε μέρα αυξάνονται.

Θα έχουμε πιθανό κόστος στον τουρισμό, άμεσο και έμμεσο και ηπιότερα θα είναι τα χαρακτηριστικά όσον αφορά το ισοζύγιο, δηλαδή τις εισαγωγές, εξαγωγές ή άμεσες ξένες επενδύσεις.

Θα υπάρχουν και πρόσθετες δυσμενείς συνέπειες όπως θα είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας».

Ο ΥΠΟΙΚ συνέχισε λέγοντας πως:

«Η ελληνική οικονομία έχει ένα βιώσιμο χρέος αλλά το υψηλότερο στην Ευρώπη και επιδιώκουμε να το μειώσουμε. Η Ελλάδα του 2021 χτίζοντας ορθώς ένα δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά και επιχειρήσεις εμφάνισε ένα σημαντικό έλλειμμα, το οποίο θα πρέπει σιγά σιγά να σταθεροποιήσουμε. Αυτό όμως θα εξαρτηθεί από ευρωπαϊκές αποφάσεις. Είμαστε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και αγωνιζόμαστε να βγούμε από αυτό το 2022. Συμπερασματικά: απέναντι σε αυτές τις ευοίωνες προοπτικές η ελληνική κυβέρνηση στέκεται με ψυχραιμία, με αυτοπεποίθηση, με σύνεση και με αποφασιστικότητα».

Οι 7 στόχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για το 2022
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έθεσε τους επτά στόχους της κυβέρνησης για το 2022:

Οικονομική μεγέθυνση
Διατηρισημότητα ανάπτυξης
Έξοδος από τη δημοσιονομική εποπτεία
Μείωση του όγκου των «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφιο ποσοστό
Ενίσχυση της άμυνας και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας
Σταδιακή μετάβαση σε καθεστώς δημοσιονομικής ισορροπίας
Επαναφορά στην επενδυτική βαθμίδα το 2023

cnn.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith