Σπήλιος Λιβανός: Ο γεω-στρατηγικός, αμυντικός και ενεργειακός ρόλος της χώρας
Η Ελλάδα στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων: Ο γεω-στρατηγικός, αμυντικός και ενεργειακός ρόλος της χώρας
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία αναμφισβήτητα σηματοδότησε την αλλαγή του κόσμου όπως τον ξέραμε. H επίδραση της βάρβαρης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία μας καλεί να επαναξιολογήσουμε την αντίληψη μας για τον κόσμο, την ειρήνη και την ασφάλεια.
Χώρες παραδοσιακά υπέρμαχες της ουδετερότητας, όπως η Φινλανδία και η Σουηδία, αναθεωρούν τη στάση τους, εκφράζοντας τη βούλησή τους να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία άμεσα.
Το ΝΑΤΟ χαιρετίζει την απόφασή τους και είναι έτοιμο να εξετάσει την άμεση ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών, προσκαλώντας τες στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Μοναδική παραφωνία η γείτονα χώρα, που επιδεικνύει αντισυμμαχική στάση, χρησιμοποιώντας την εξαιρετικά κρίσιμη περίσταση για «παζάρια» και «εκβιασμούς», ενώ ταυτόχρονα προκαλεί με επιθετικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, προβαίνοντας, δηλαδή, σε πολιτικές κινήσεις αντίθετες στις αρχές και αξίες μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης συμμαχίας κρατών με κοινά συμφέροντα και επιδιώξεις.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση για την από-παγκοσμιοποίηση, τη νέα περιφερειοποίηση και τον επαναπροσδιορισμό της ισχύος του έθνους-κράτους που ήδη ξεκίνησε σε διεθνή κέντρα αποφάσεων.
Κρίσιμος για την εύθραυστη γεωπολιτική ισορροπία που βιώνουμε, είναι ο ρόλος της Κίνας ως παγκόσμιας δύναμης, η περίπλοκη εξίσωση των σχέσεων της με ΕΕ και ΝΑΤΟ και, βεβαίως, ο χαρακτήρας που θα λάβει η σχέση της με τη Ρωσία.
Μπαίνουμε, δηλαδή, σε μία νέα εποχή, όπου ο χάρτης ασφαλείας, ευρωπαϊκά αλλά και παγκοσμίως, αναδιατάσσεται, οι ισορροπίες μεταξύ των δυνάμεων επανακαθορίζονται και όλα αυτά επιβάλλουν μία διαφορετική αντιμετώπιση για τα ζητήματα ασφάλειας και άμυνας σε επίπεδο ΝΑΤΟ και ΕΕ.
Όμως, πέρα από τις σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις, αναδεικνύονται δύο διαφορετικά οράματα για το μέλλον του μικρού-μεγάλου κόσμου μας. Αναδεικνύονται δύο αντικρουόμενες ιδεολογίες, της ελευθερίας και του δεσποτισμού.
Εμείς όλοι στον δυτικό κόσμο αγωνιζόμαστε για την ελευθερία, τη δημοκρατία, την πρόοδο και την ευημερία των πολλών.
ΕΕ και ΝΑΤΟ οφείλουμε, πιστοί στον θεμελιώδη και διαρκή σκοπό μας για διαφύλαξη της ελευθερίας και της ασφάλειας, να προσαρμοζόμαστε στις συνεχείς προκλήσεις του σύγχρονου περιβάλλοντος ασφαλείας και να διευρύνουμε τις δυνατότητές μας σε νέους τομείς.
Σε αυτό το νέο τοπίο η ΕΕ προσπαθεί να βρει τον καινούργιο ρόλο της, ο οποίος δεν μπορεί παρά να είναι συνεργατικός και συμπληρωματικός σε επίπεδο ασφαλείας με το ΝΑΤΟ και άρρηκτα συνδεδεμένος με τις ΗΠΑ και τη φιλελεύθερη δημοκρατία τους.
Η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακά φιλικές συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, από τη γέννηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους, τα 200 χρόνια του οποίου γιορτάσαμε πέρσι, μέχρι σήμερα.
Οι διαχρονικοί δεσμοί των δύο χωρών αναδείχθηκαν εμφατικά κατά τη διάρκεια της ιστορικής επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, η απόλυτη επιτυχία της οποίας αντικατοπτρίστηκε στη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη το σύνολο της αμερικανικής πολιτικής ηγεσίας, τις ουσιαστικές συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπάιντεν καθώς και την ενθουσιώδη αποδοχή της ομιλίας του Πρωθυπουργού στα δύο αμερικανικά νομοθετικά σώματα του Κογκρέσο. Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ έχουν εκτιναχθεί σε ιστορικά υψηλό επίπεδο.
Πέραν αυτού, η αναβαθμισμένη αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ που πρόσφατα ψηφίσαμε στο ελληνικό Κοινοβούλιο αποδεικνύει ότι αποτελούμε ισότιμο σύμμαχο και αξιόπιστο συνομιλητή για τις ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Μεσογείου.
Ομοίως, η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία επισφραγίζει τη στενή συμμαχική σχέση της Ελλάδας με μια από τις ισχυρότερες χώρες της ΕΕ και την αναδεικνύει στον πυρήνα της Ευρώπης. Αλλά και πολλές ακόμα συμφωνίες που πρόσφατα υπέγραψε η ελληνική Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα την Αίγυπτο και το Ισραήλ, θωρακίζουν την πατρίδα μας και ισχυροποιούν τη θέση της στο διεθνές γίγνεσθαι.
Επιβεβαιώνοντας τον σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της χώρας μας, καθώς και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα, οι συμφωνίες αυτές συνιστούν αποτέλεσμα της ακολουθούμενης από την Κυβέρνηση πολυεπίπεδης εξωτερικής πολιτικής.
Σε συνδυασμό με την ενεργό συμμετοχή μας στις ισχυρές συμμαχίες του δυτικού κόσμου ενισχύονται οι θέσεις μας για τα εθνικά θέματα και την προάσπιση των συμφερόντων μας έναντι κάθε μορφής αναθεωρητισμού και επεκτατισμού απ΄ όπου και εάν προέρχονται.
Ταυτόχρονα, ισχυροποιείται ο εξαιρετικά κομβικός ρόλος της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή σε γεω-στρατηγικό, αμυντικό αλλά και ενεργειακό επίπεδο.
Η σύγχρονη Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των διεθνών εξελίξεων στο νέο, δύσκολο και προκλητικό γεωπολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται στον σύγχρονο κόσμο του 21ου αιώνα.