Σπήλιος Λιβανός: Ιστορική η κύρωση των πρωτοκόλλων προσχώρησης Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Σπήλιος Λιβανός στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την κύρωση των πρωτοκόλλων προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ:
«Ιστορική η κύρωση των πρωτοκόλλων προσχώρησης Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ –
«Κράτος – ταραξίας» η Τουρκία στο ΝΑΤΟ»
Κατά τη σημερινή ομιλία του στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την κύρωση των πρωτοκόλλων προσχώρησης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Σπήλιος Λιβανός, χαιρέτισε την εξέλιξη, ως ιστορική κάνοντας λόγο για ένα μεγάλο βήμα προς την εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο.
Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση που έχει αναλύσει και στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ένα κράτος-ταραξίας, καταπατά τις αρχές της Συμμαχίας επιτιθέμενη προκλητικά και ανιστόρητα κατά της Ελλάδας, αψηφώντας το διεθνές δίκαιο, δεν σέβεται τους εταίρους της και δεν συμμετέχει επιδεικτικά στις συμμαχικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
«Οι Έλληνες αντιδρούμε ψύχραιμα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας απολύτως την εθνική μας κυριαρχία», τόνισε.
Ειδικότερα, στην ομιλία του, ο κ. Λιβανός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κύρωση των δύο πρωτοκόλλων προσχώρησης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι ιστορική, πρώτον διότι κάθε διεύρυνση της Συμμαχίας με νέα μέλη συνιστά εμβάθυνση της κοινής αρχιτεκτονικής ασφαλείας για την περιοχή της Ευρώπης. Ειδικά, δε, όταν τα προς ένταξη μέλη είναι ώριμες και προηγμένες κοινοβουλευτικά δημοκρατίες, όπως η Σουηδία και η Φιλανδία, και με ισχυρές στρατιωτικές υποδομές, τότε η Συμμαχία ισχυροποιείται έτι περισσότερο. Παράλληλα, όμως, είναι και μια ισχυροποίηση των αξιών τις οποίες πρεσβεύει το ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας, η πίστη στο διεθνές δίκαιο.
«Είναι ιστορική, όμως, η σημερινή ημέρα, και για έναν ακόμα λόγο. Οι δύο αυτές χώρες για δεκαετίες ολόκληρες είχαν επιλέξει την στρατηγική της ουδετερότητας. Ήταν εταίροι του ΝΑΤΟ αλλά δεν είχαν επιδιώξει την ένταξη τους στη Συμμαχία. Τι μεσολάβησε και αποφάσισαν την αλλαγή πολιτικής δεκαετιών; Μα φυσικά η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το τέλος των ψευδαισθήσεων», πρόσθεσε.
Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτέλεσε τη λυδία λίθο για να λάβουν οι δύο χώρες, η Σουηδία και η Φιλανδία, την απόφαση να ζητήσουν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ. Εκτίμησαν ότι μόνο μέσω της κοινής αρχιτεκτονικής ασφαλείας, μόνο μέσα από την αλληλεγγύη αλλά και την ανυπέρβλητη ισχύ της Συμμαχίας θα μπορούσαν να προστατευτούν αποτελεσματικά απέναντι στο μεγάλο γείτονά τους και τον αναθεωρητισμό που αυτός πρεσβεύει. Και πρόσθεσε:
«Διότι είναι το ΝΑΤΟ που από την πρώτη ημέρα εισβολής της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος καταδίκασε απερίφραστα τις ενέργειες του Κρεμλίνου, ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.
Που κινητοποίησε ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας δημιουργώντας μια ασπίδα προστασίας στα μέλη του στην Ανατολική Ευρώπη.
Που στέκεται απέναντι σε κάθε φωνή αναθεωρητισμού, σε κάθε σκέψη περί αλλαγής συνόρων δια της ωμής βίας.
Που υπερασπίζεται την Δημοκρατία και τις θεμελιώδεις αξίες του σύγχρονου Δυτικού κόσμου».
Στη συνέχεια, και αναλύοντας τη θέση του για το τέλος των ψευδαισθήσεων, τόνισε ότι οφείλουμε, πρωτίστως, και εμείς οι ίδιοι να μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε δεν είναι αγγελικά πλασμένος.
«Ο γείτονας μας στην Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία, έχει επιλέξει μια στρατηγική έντασης άνευ προηγουμένου. Οι ρητορικές απειλές του Τούρκου Προέδρου αλλά και της ανώτερης ιεραρχίας της Άγκυρας δεν πρέπει να υποτιμηθούν. Οι αναφορές «μην ξεχνάτε τη Σμύρνη» ή «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» δεν είναι κούφιες απειλές. Δεν είναι προς εσωτερική κατανάλωση.
Όπως έχω τονίσει στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ η Τουρκία λειτουργεί ως ένα κράτος-ταραξίας.
Καταπατά τις αρχές της Συμμαχίας επιτιθέμενη προκλητικά και ανιστόρητα κατά της Ελλάδας, αψηφώντας το διεθνές δίκαιο.
Δεν σέβεται τους εταίρους της και δεν συμμετέχει επιδεικτικά στις συμμαχικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Ο βουλευτής υπενθύμισε ότι μόλις προχθές εκδηλώθηκε ο Πρόεδρος Ερντογάν, απροκάλυπτα υπέρ του Πούτιν, φτάνοντας στο σημείο να τον δικαιολογήσει για τον ωμό ενεργειακό εκβιασμό προς την Ευρώπη. Και πρόσθεσε:
«Οι Έλληνες αντιδρούμε ψύχραιμα, αποφασιστικά και αποτελεσματικά, διασφαλίζοντας απολύτως την εθνική μας κυριαρχία.
Η απάντησή μας στις προκλήσεις της Άγκυρας είναι διμέτωπη. Από τη μια, ενισχύουμε, εντός των δημοσιονομικών πλαισίων, τις ένοπλες δυνάμεις, αυξάνοντας την αποτρεπτική τους ισχύ. Η απόκτηση των Ραφάλ, των φρεγατών Belhara αποτελούν έμπρακτες αποδείξεις ότι οι ένοπλες δυνάμεις, πάντα με το αδάμαστο θάρρος των γυναικών και των ανδρών που υπηρετούν σε αυτές, στέκονται ακοίμητοι φρουροί. Η ισχύς των όπλων μας είναι ξεκάθαρη.
Από την άλλη, με μοναδική συνέπεια και επιτυχία, επενδύουμε στην διεθνοποίηση της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και στην δημιουργία ισχυρών διπλωματικών σχέσεων».
Ο Σπήλιος Λιβανός κατέληξε λέγοντας «Οι καιροί είναι επικίνδυνοι. Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αναταραχών, όπου ισχυρές αναθεωρητικές χώρες επιδιώκουν την ανατροπή του status quo. Η Ρωσία στην περιοχή της Ευρασίας, η Κίνα στην περιοχή του Ειρηνικού, η Τουρκία στην δική μας γειτονιά, επιδιώκουν την ανατροπή των συσχετισμών δυνάμεων, την επαναχάραξη συνόρων.
Πρόκειται για δυνάμεις με απολυταρχικά χαρακτηριστικά, συγκεντρωτικά καθεστώτα, όπου τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα τελούν υπό διωγμό από την πανίσχυρη κρατική εξουσία.
Οι σύμμαχοι μας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ αποτελούν την ασπίδα απέναντι στις βλέψεις των δυνάμεων του αναθεωρητισμού.
Κλείνοντας, η υπερψήφιση των πρωτοκόλλων από το σύνολο των κομμάτων του Κοινοβουλίου εκτιμώ ότι είναι αυτονόητη.
Όπως από τη 1η στιγμή στηρίξαμε το αίτημα των δύο χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, έτσι και τώρα οφείλουμε σύσσωμοι να το υπερψηφίσουμε.
Η διεύρυνση της Συμμαχίας με την Σουηδία και την Φιλανδία είναι ένα μεγάλο βήμα προς την εδραίωση της ασφάλειας και της ειρήνης στην Ευρωπαϊκή ήπειρο».