Σε εγρήγορση η Ελλάδα λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

maximoy

Τι συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ – Ποια σημεία ανησυχούν το Μαξίμου και τι προβλέπεται ως αντίμετρα σε περίπτωση κλιμάκωσης

Της Πηνελόπης Γκάλιου
Οι επιπτώσεις για τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και του πολέμου που διεξάγεται στο Ισραήλ, τέθηκαν επί τάπητος κατά την έκτακτη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, με κύριο μέλημα τη διασφάλιση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της χώρας και την ετοιμότητα όλων των αρμόδιων υπηρεσιών σε κατάσταση εγρήγορσης και συναγερμού.

Με δεδομένο ότι η κατάσταση όπως εξελίσσεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν προμηνύουν ότι η νέα κρίση θα λήξει σύντομα, εξετάστηκαν όλες οι πτυχές της κρίσης και έγινε ένας μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πιθανών συνεπειών, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε ανακοίνωσή του να αναφέρει για τη συνεδρίαση ότι «οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση».

Από την πρώτη στιγμή άλλωστε ΕΥΠ και ΕΛ.ΑΣ. τέθηκαν σε επιφυλακή, επικεντρώνοντας τον σχεδιασμό τους σε τρεις κατευθύνσεις:

-την προστασία ισραηλινών πολιτών και “στόχων” που βρίσκονται στην Ελλάδα,

-την πιθανή διέλευση από τη χώρα ατόμων που σχετίζονται με ακραία στοιχεία από τη Λωρίδα της Γάζας

-την προστασία χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων για ενδεχόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Προς το παρόν η κατάσταση σε ότι αφορά τις μεταναστευτικές ροές δεν έχει αλλάξει, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι η κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή και μία χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας θα προκαλέσει ένα νέο κύμα μεταναστών που λόγω των κλειστών διόδων προς την Αίγυπτο αναμένεται να κινηθούν βορειοδυτικά, επιχειρώντας να περάσουν μέσω και της χώρας μας στην Ευρώπη.

Κατά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αναλύθηκαν εκτενώς τα δεδομένα και οι πληροφρίες που διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή εστιάζοντας στους επιπλέον κινδύνους που θα μπορούσε να προκαλέσει η γενίκευση της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή, καθώς η εμπλοκή της Συρίας και του Λιβάνου θα σημάνει έναν πόλεμο σε πολλαπλά μέτωπα για το Ισραήλ πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για την ευρύτερη περιοχή, ενώ απευκταίο είναι το ενδεχόμενο αυτό να συμπεριλάβει και το Ιράν.

Ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά αποτελεί και η στάση της Τουρκίας στις εξελίξεις, καθώς η Άγκυρα μετά την εκδήλωση των συγκρούσεων εμφάνισε μία μεταστροφή της στάσης της προς τη Δύση με πολύ χαρακτηριστική και ενδεικτική της στάσης αυτής, τη φραστική επίθεση που εξαπέλυσε η τουρκική ηγεσία προς τις Ηνωμένε Πολιτείες και το Ισραήλ και η αποφυγή καταδίκης των επιθέσεων της Χαμάς. Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές ο Ταγίπ Ερντογάν επαναφέρει στο προσκήνιο το όραμα του ηγέτη του ισλαμικού κόσμου και ουδείς γνωρίζει μέχρι ποιου σημείου και με ποιον τρόπο θα επιχειρήσει να το υλοποιήσει. Μία στάση που προβληματίζει την ελληνική πλευρά και απασχόλησε και τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ καθώς στόχος είναι να μην επηρεαστεί ο διάλογος που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας. Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί το θετικό διμερές κλίμα που έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες και μέχρις ώρας αυτό δεν φαίνεται να επηρεάζεται. Σε κάθε περίπτωση πάντως το κλίμα θα αποτυπωθεί καλύτερα την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, οπότε και εκκινούν οι συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών για τη θετική ατζέντα και τον πολιτικό διάλογο.

Πηγή: skai.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith