Ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο φέρνουν σημαντικές αποφάσεις στην ΕΕ
Την πλέον δύσκολη εξίσωση επιχειρούν να λύσουν οι κυβερνήσεις ανά την Ευρώπη σε ότι αφορά το θέμα της ενέργειας και των υψηλών τιμών σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Το ίδιο συμβαίνει βέβαια και στην Ελλάδα, όπως είναι φυσικό ενόψει μάλιστα και της ΔΕΘ, όπου ο πρωθυπουργός καλείται να λύσει τον γρίφο των παρεμβάσεων που από την μία θα στηρίζουν την πραγματική οικονομία και από την άλλη θα διατηρούν μία στοιχειώδη δημοσιονομική ισορροπία, με το ρεύμα και το φυσικό αέριο να είναι στα ύψη.
Η Σύνοδος των υπουργών Ενέργειας που συγκαλείται με πρωτοβουλία της Τσεχίας ενδεχομένως να δώσει κάποιες λύσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να είναι και απόλυτα βέβαιο, αφού πολλοί στην Ευρώπη θεωρούν ότι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.
Δεν κόβεται το ράλι τιμών
Την ίδια στιγμή στο ενεργειακό μίγμα επικρατεί μία πραγματική παράνοια. Οι τιμές σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα βρίσκονται σε εξωπραγματικά επίπεδα, ενώ σε τροχιά ανόδου επέστρεψε και το πετρέλαιο, φέρνοντας σε πραγματική απόγνωση καταναλωτές και κυβερνήσεις, που βλέπουν ότι αδύνατο να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους.
Στην κυβέρνηση έχουν αρχίσει να συζητούν την αλλαγή στον τρόπο επιδοτήσεων και γενικότερα διαχείρισης των ενεργειακής κρίσης. Στο τραπέζι μπαίνει η αναζήτηση ενός νέου μίγματος επιδοτήσεων, κινήτρων εξοικονόμησης ενέργειας ή αντικατάστασης πηγών θέρμανσης και κανονιστικών πράξεων.
Ο προβληματισμός από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου σε επίπεδα ακόμα και πάνω από τα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις τελευταίες ημέρες – με απότομες και μεγάλες διακυμάνσεις εντός της ημέρας- είναι έκδηλος στους κόλπους της κυβέρνησης όπως άλλωστε και σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.
Σημείο 0
Η ανησυχία είναι τόσο μεγάλη που φαίνεται ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν φτάσει σε σημείο μηδέν και επιζητούν την ανάγκη ριζικών αλλαγών σε επίπεδο Ε.Ε. στην αγορά ηλεκτρικής ενέργεια βάζοντας στο τραπέζι λύσεις που μέχρι πρότινος απέρριπτε ως μη αναγκαίες.
Η περίπτωση επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, που είχε πρώτος είχε προτείνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, λύση που απέρριπταν οι ευρωπαίοι φαίνεται όχι μόνο να είναι στο τραπέζι, αλλά να φαντάζει αυτή την στιγμή ως το πλέον πιθανό ενδεχόμενο.
Επίσης συζητείται και το ενδεχόμενο αλλαγών στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας.
Και οι δύο προτάσεις έχουν υποβληθεί από την ελληνική κυβέρνηση τόσο μέσω του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη όσο και του αρμοδίου υπουργού Ενέργειας Κ. Σκρέκα στην Ε.Ε αλλά έως τώρα έμεναν στα συρτάρια καθώς ούτε η Κομισιόν , ούτε η Γερμανία – μόνο στην τελευταία Σύνοδο υπουργών Ενέργειας ο υπουργός Οικονομίας Χάμπεκ έδειξε ενδιαφέρον – είχε φανεί να ανησυχούν πραγματικά για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει ο πόλεμος της ενέργειας .
Το σκηνικό πλέον έχει αλλάξει. Η Ευρώπη αναγνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος και εμφανίζεται έτοιμη να λάβει αποφάσεις ριζικών αλλαγών. Η πρόσφατη ιστορία στη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, κάνει πολλούς από τους οικονομικούς παρατηρητές επιφυλακτικούς για την ταχύτητα , την αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα των νέων παρεμβάσεων.
Με βάση όλα τα παραπάνω, αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν στην ΔΕΘ. Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη η χορήγηση μίας νέας επιταγής ακρίβειας με στόχο να μην μείνει κανένας μόνος σε αυτή τη πρόκληση του χειμώνα.
Το τελικό σχέδιο φαίνεται να αποκρυσταλλωθεί την επόμενη εβδομάδα, όταν αφενός θα έχουν υπάρξει περισσότερα δεδομένα για την ελληνική οικονομία και αφετέρου θα έχει φανεί αν η Gazprom μετά την περίοδο συντήρησης του Nord Stream 1 θα ανοίξει και πάλι τη ροή έστω στο 20%. Παράλληλα θα έχει μία σαφής κατεύθυνση εάν η Ευρώπη έχει την βούληση να απαντήσει με σθένος στον εκβιασμό της Ρωσίας με την ενέργεια.
newsit.gr