Προχωρά η διαδικασία για την αναγνώριση της “Γαρίδας” και της “Σαρδέλας” Αμβρακικού

isea amvrakikos kolpos

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την καταχώρηση της ονομασίας “Γαρίδα Αμβρακικού” και “Σαρδέλα Αμβρακικού” στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων η οποία έχει δρομολογηθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Οι σχετικοί φάκελλοι έχουν ολοκληρωθεί και κατατεθεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει η αναγνώριση των δύο θαλάσσιων ειδών τα οποία αποτελούν χαρακτηριστικά αλιεύματα του Αμβρακικού Κόλπου.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία δεδομένου ότι απαιτούνται αρκετά έγγραφα, πιστοποιήσεις , αναλύσεις κλπ. ωστόσο το αποτέλεσμα θα τονώσει την τοπική επιχειρηματικότητα και θα δώσει διεξόδους στον πρωτογενή τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Τμήματος Γεωπονίας Άρτας που χρηματοδότησε η Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας, η σαρδέλα Αμβρακικού περιέχει 1003 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 556 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή με τις 56 να έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τις σαρδέλες του Ιονίου και του κόλπου της Καλλονής.

Αντίστοιχα, η γαρίδα του Αμβρακικού έχει 347 πρωτεΐνες, από τις οποίες οι 188 εκφράζονται αποκλειστικά σ’ αυτή, ενώ οι 22 έχουν ιδιαίτερα βιολογικά χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον υπεύθυνο της επιστημονικής ομάδας του έργου, Ιωάννη Σκούφο, στην γαρίδα, την σαρδέλα και την κουτσομούρα Αμβρακικού Κόλπου ανακαλύφθηκαν μοναδικές ιδιότητες, ευεργετικές για την υγεία του ανθρώπου.

epirusgate.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith