Ποιοι είναι οι ακροδεξιοί χούλιγκανς «Bad Blue Boys» που σκότωσαν τον φίλο της ΑΕΚ

52361212552 0744214691 b

Ακόμα μια τραγωδία στα ελληνικά γήπεδα, ακόμα ένας αθώος νεκρός από «επιδρομές» ομάδων δολοφόνων με μαχαίρια και καδρόνια. Χθες βράδυ περίπου 100-120 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ (σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΑΣ), η οποία σήμερα είναι προγραμματισμένο να αγωνιστεί απέναντι στην ΑΕΚ για τα προκριματικά του Champions League, έχοντας και… ελληνική βοήθεια έκαναν καταδρομική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια έξω από το γήπεδο της Ένωσης και χτυπούσαν όποιον έβρισκαν μπροστά τους έχοντας αρκετά «όπλα» στη διάθεσή τους.

Από την επίθεση έπεσε νεκρός ο 29χρονος Μιχάλης, φίλος της ΑΕΚ που έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή γεμίζοντας ξανά με αίμα τις ελληνικές εξέδρες σε ακόμα μια τραγωδία ελλήνων φιλάθλων.

Οι Κροάτες οπαδοί είναι γνωστοί για την ακροδεξιά τους δράση καθώς όχι μόνο δεν το κρύβουν, αλλά συχνά υπερηφανεύονται για αυτό. Ο λόγος για τους σκληρούς χούλιγκαν υποστηρικτές της Ντιναμό Ζάγκρεμπ που λέγοντας «Bad Blue Boys». Οι συγκεκριμένοι οπαδοί συμμετείχαν στα αιματηρά γεγονότα στο «Μαξιμίρ» λίγο πριν η Γιουγκοσλαβία βυθιστεί στο αίμα. Στο ντέρμπι του μίσους που έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων, την άνοιξη του 1990.

Για πολλούς, ακόμα και σήμερα, ο πόλεμος μεταξύ Κροατών και Σέρβων είχε ξεκινήσει και επίσημα μέσα στο γήπεδο όπου Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Ερυθρός Αστέρας συγκρούστηκαν με την κυριολεκτική έννοια της λέξης και κατέστησαν σαφές πως οι δυο λαοί ήταν ξένο σώμα μέσα στη Γιουγκοσλαβία, που αργά αλλά σταθερά οδηγούνταν στη διάλυση.

Ακροδεξιά παρέλαση σε Μιλάνο και Σάλτσμπουργκ

Εκατοντάδες Bad Blue Boys εθεάθησαν να παρελαύνουν στους δρόμους του Μιλάνου χαιρετώντας ναζιστικά πριν από τον αγώνα με την Μίλαν, μόλις πέρυσι. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για πολλά άλλα επεισόδια και καυγάδες μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, συμπεριλαμβανομένης μιας αναφοράς ότι ένας οπαδός της Ντιναμό μαχαιρώθηκε πριν από τον αγώνα.

Η ομάδα του Ζάγκρεμπ έχει πλούσια ιστορία στο ευρωπαϊκό στερέωμα με εκατοντάδες συμμετοχές στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Οι Bad Blue Boys φροντίζουν να τραβούν την προσοχή με κάθε ευκαιρία και σε κάθε ταξίδι τους. Ενώ, κάθε εκτός έδρας ματς της Ντιναμό θεωρείτει υψηλού κινδύνου για την UEFA. Ακόμα και αν είναι στην Αυστρία, μια χώρα που απουσιάζει από το χουλιγκανιστικό κίνημα.

Το 2018 η Ντινάμο θα έπαιζε με την Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία και οι οπαδοί από το Ζάγκρεμπ έκαναν αισθητή την παρουσία τους αναγκάζοντας την εισαγγελία του Σάλτσμπουργκ να ασκήσει δίωξη κατά 14 ατόμων για εξύμνηση του κροατικού φασιστικού καθεστώτος Ustasa, όλοι μέλη του ΒΒΒ. Κατηγορούνται επίσης ότι έκαναν ναζιστικούς χαιρετισμούς στους δρόμους του Σάλτσμπουργκ. Κατά την έρευνα στα σπίτια τους, η αστυνομία βρήκε υλικό που εξυμνούσε την Ustasa και τον ναζισμό.

Οι άνδρες αρνήθηκαν τις κατηγορίες, οι οποίες απαγγέλθηκαν βάσει ενός αυστριακού νόμου που απαγορεύει τον εθνικοσοσιαλισμό. Οι οπαδοί της Ντιναμό φροντίζουν να δείχνουν τις ακροδεξιές πεποιθήσεις τους ακόμα και σε παιχνίδια της Εθνικής τους ομάδας. Σε έναν αγώνα της Κροατίας με τη Νορβηγία τον Μάρτιο του 2015, οπαδοί στο στάδιο Μαξιμίρ της Ντιναμό φώναζαν “Za dom spremni” (“Έτοιμοι για την πατρίδα”) – ένα σύνθημα που χρησιμοποιούσε η Ustasa.

Οι Κροάτες οπαδοί εμφάνισαν άλλη μια σημαία με σβάστικα στις κερκίδες σε έναν ευρωπαϊκό προκριματικό αγώνα με τη Γεωργία στο Σπλιτ τον Ιούνιο του 2011.

Οι «εχθροί» των Bad Blue Boys

H μεγαλύτερη ομάδα της κροατικής πρωτεύουσαν που συγκεντρώνει και τον περισσότερο κόσμο στο ιστορικό Μαξιμίρ, είναι προσηλωμένη σε μια κροατική εθνικιστική ατζέντα, ενώ οι εχθροί τους προέρχονται μικρότερες ομάδες, όπως οι αριστεροί, αντιφασίστες οπαδοί της NK Zagreb. Οι White Angels εργάζονται μαζί με πρόσφυγες και ΛΟΑΤΚΙ οπαδούς για να προωθήσουν τις ιδέες τους στα γήπεδα, αντιδρώντας στον ρατσισμό, την ομοφοβία και τον δεξιό εθνικισμό που υπάρχει στην οπαδική σκηνή και την κοινωνία ευρύτερα.

Ο φασισμός στις εξέδρες της Κροατίας

Στην Κροατία, ομάδες σκληροπυρηνικών οπαδών του ποδοσφαίρου συχνά επικαλούνται τον πόλεμο ανεξαρτησίας της δεκαετίας του 1990 με τη σερβοκρατούμενη Γιουγκοσλαβία για να χρησιμοποιήσουν ρητορική μίσους κατά των Σέρβων ή να δείξουν συμπάθεια για το φασιστικό κίνημα Ustasa, το οποίο κυβέρνησε την Κροατία υπό την αιγίδα των Ναζί της Γερμανίας και της Ιταλίας και καταδίωξε Σέρβους, Εβραίους και Ρομά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ρητορική μίσους στις κερκίδες έχει βαθιές ρίζες στα Βαλκάνια. Η άνοδος του εθνικισμού στα τελευταία χρόνια της Γιουγκοσλαβίας αντικατοπτρίστηκε στα ποδοσφαιρικά γήπεδα σε όλο το πρώην ενιαίο κράτος, τα οποία έγιναν αρένες για τους πολιτικούς και τις εθνικιστικές ομάδες να προωθήσουν τις ιδέες τους.

protothema.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith