Πισπιρίγκου: Η κατηγορούμενη αποχώρησε από την αίθουσα όταν ο εντατικολόγος μίλησε για το σύνδρομο «Μινχάουζεν»

pispirigkou arthro

Λεπτό προς λεπτό περιέγραψε ο εντατικολόγος και υπεύθυνος της ΜΕΘ Παίδων ΠΓΝΠ Ανδρέας Ηλιάδης ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου δικάζεται η Ρούλα Πισπιρίγκου για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, τα όσα συνέβησαν από τη στιγμή που η Τζωρτζίνα έφτασε στην εντατική του νοσοκομείου του Ρίο μετά το επεισόδιο που έπαθε στο «Καραμανδάνειο».

Της Άννας Κανδύλη
Τον κ. Ηλιάδη ο οποίος ήταν ο πρώτος που «προβληματίστηκε» με τη στάση της μητέρας υποψιαζόμενος ακόμη και σύνδρομο Μινχάουζεν, παρακολούθησε με μεγάλη προσοχή η Ρ. Πισπιρίγκου καθώς και ο πατέρας του παιδιού Μάνος Δασκαλάκης που βρισκόταν σήμερα στο ακροατήριο.

«Στις 11 Απριλίου 2021 ημέρα εισαγωγής της Τζωρτζίνας ήμουν στο σπίτι μου. Δέχτηκα ένα τηλέφωνο από τον εντατικολόγο εφημερίας και μου είπε ότι υπάρχει κλήση από ‘Καραμανδάνειο’ για ένα σοβαρό περιστατικό. Ζήτησαν κλίνη, τη δώσαμε και του είπα ότι θα πάω στο νοσοκομείο του Ριο…Ήρθε εκεί η μικρή Τζωρτζίνα διασωληνωμένη με τον αναισθησιολόγο Χασαπόπουλο. Διέκρινα μεγάλη ένταση στο πρόσωπο του γιατρού και μας έδωσε τις πρώτες πληροφορίες. Μας ευχήθηκε καλή δύναμη και νιώσαμε την ένταση του… Σταθεροποιήσαμε την ασθενή, ελέγξαμε ζωτικά στοιχεία και τη βάλαμε στο μόνιτορ. Αντιληφθήκαμε ότι επρόκειτο για ένα πολύ σοβαρό περιστατικό. Ήταν κάτι αιφνίδιο. Ήταν ένα παιδάκι που νοσηλευόταν και δεν προμήνυε κάτι ότι θα υπάρξει κάποιο αιφνίδιο συμβάν. Πήραμε και την πληροφορία ότι υπήρχαν δυο ακόμη θάνατοι στην οικογένεια. Πήραμε επιπλέον πληροφορίες όπως το πόση ώρα έγινε καρδιακή αναζωογόνηση… Διαπιστώσαμε ένα φυσιολογικό καρδιογράφημα. Συνήθως όταν τα παιδιά έχουν υποστεί καρδιακή ανακοπή εμφανίζουν μια «έκρηξη» συμπτωμάτων. Εδώ, όσο περνούσαν οι ώρες είχαμε μια σταθερή εικόνα από το καρδιογράφημα».

Ανεξήγητη ανακοπή

Ο μάρτυρας εξήγησε ότι οι καρδιακές ανακοπές εντός νοσοκομείου έχουν πολύ καλύτερη πρόγνωση κι αυτό έδινε μια ελπίδα για το παιδί στους γιατρούς. «Γνωρίζουμε ότι η καρδιά ενός παιδιού δεν μπορεί να εμφανίσει έμφραγμα για παράδειγμα. Η καρδιακή ανακοπή στα παιδιά κατά 80% οφείλεται σε αναπνευστικά αιτία και προκαλείται λόγω αναπνευστικής ανεπάρκειας. Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη διαταραχή της οξυγόνωσης του οργανισμού» είπε ο γιατρός σημειώνοντας ότι «Δεν έχω δει έμφραγμα στην καριέρα μου κι έχω περάσει από όλες τις εντατικές της Ελλάδος. Μόνο η νόσος Καβασάκι μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα στα παιδιά. Χωρίς να είμαστε 100% σίγουροι είχαμε κάνει τον αποκλεισμό όσο το δυνατών περισσότερων αιτιών και καταλήξαμε σε αυτή την αντιμετώπιση της θεραπευτικής υποθερμίας». Όπως διαπίστωσε αργότερα ο γιατρός το παιδί ανταποκρινόταν στην αγωγή θετικά.

«Επισταμένα ρώτησα τους γονείς για το πώς έγινε η ανακοπή. Και πόση ώρα πέρασε. Η πληροφορία που πήρα από τη μητέρα της Τζωρτζίνας ήταν πως ήταν κάτι ξαφνικό. Αν ο χρόνος υπερβεί τα 10 λεπτά από την ώρα που ξεκίνησε η ΚΑΡΠΑ, τότε ξεκινούν οι σοβαρότατες εγκεφαλικές βλάβες… Υπάρχει το φαινόμενο επαναιμάτωσης , είναι ένα κακό φαινόμενο γιατί λιμνάζει το αίμα. Το τρίτο 24ωρο ανέπτυξε εγκεφαλικό οίδημα η Τζωρτζίνα και αντιμετωπίστηκε με φάρμακα και ειδική αγωγή… Ενημέρωσα τους γονείς. Είδα δυο θλιμμένους γονείς. Τους είπα ότι θα κάνουμε τα πάντα για το παιδί» είπε ο κ. Ηλιάδης.

Αναφερόμενος στην αυξημένη τροπονίνη που βρέθηκε στο παιδί εξήγησε ότι: «Όταν για 50 λεπτά κάποιος πιέζει τον θώρακα και μόνο αυτό είναι αίτιο να ανεβεί η τροπονίνη. Αλλά και το ίδιο το ρεύμα που δίνεται για την επαναφορά αυξάνει την τροπονίνη. Η αυξημένη τιμή στην τροπονίνη αποδόθηκε εκεί. Όμως έπεσε παρά πολύ γρήγορα. Αν υπάρχει σοβαρό μυοκάρδιο πρόβλημα, η τιμή της τροπονίνης θα έπεφτε σε δυο εβδομάδες και όχι τόσο γρήγορα. Αυτό μας θυμίζει μια δυσπραγία της καρδιάς σε ένδεια οξυγόνου».

Ο προβληματισμός

Κατόπιν όλων αυτών ο γιατρός ζήτησε ιστορικό αιφνίδιου θανάτου στην οικογένεια. Έμαθε για τη Μαλένα που ο θάνατός της αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια.

«Πήρα την κ. Μπάκα γνωστή παιδογκολόγο για να μάθω το οικογενειακό ιστορικό. Μίλησα δυο φορές μαζί της και μου είπε ότι δεν είχε πεισθεί πως ήταν ηπατική ανεπάρκεια. Αυτό ήταν σημαντικό για μένα για το πως έπρεπε να κινηθώ και πόσο να επεκτείνω τη διερεύνηση της ασθενούς. Αν υπάρχει ηπατική ανεπάρκεια δεν θα τον τοποθετήσω σε καρδιολογικά αίτια» είπε επισημαίνοντας πως τα παιδιά δεν πεθαίνουν αιφνιδίως από ηπατική ανεπάρκεια. Οι γιατροί έλαβαν την πληροφορία και για τον θάνατο της Ίριδας στην κούνια και όπως είπε ο γιατρός «πήγε το μυαλό μου κατευθείαν στο σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου». Οι δυο θάνατοι στο οικογενειακό ιστορικό έκαναν τον κ. Ηλιάδη να αναζητήσει τον εξειδικευμένο στις αρρυθμίες συνάδελφο του κ. Παπαγιάννη.

«Έστειλα τα πάντα και καταλήξαμε ότι έπρεπε να σταθεροποιήσουμε τη μικρή. Δεν ήταν γιατρός ουρανοκατέβατος. Ήταν ενήμερος για όλα. Αρχίσαμε την επικοινωνία με τον κ. Παπαγιάννη και μίλησα με τον κ. Αναστασάκη. Αφού είχαμε αποκλείσει τα πάντα ψάχναμε την καρδιά. Ξεκίνησε ο περίφημος γονιδιακός έλεγχος. Την πρώτη στιγμή που ήρθε βέβαια πήραμε αίμα και ουρά. Το μόνο που βρέθηκε ήταν μια αυξημένη τιμή βενζοδιαζεπίνης αλλά είχε λάβει σχετικό φάρμακο… Απευθυνθήκαμε στον κ. Αναστασάκη που τον παρακάλεσα να μη πάρει χρήματα γιατί η οικογένεια δεν είχε. Είναι πολύ ακριβή διαδικασία, αλλά ο Αναστασάκης το κατάφερε και το έκανε» είπε ο κ. Ηλιάδης επισημαίνοντας ότι απευθύνθηκε στους καλύτερους γιατρούς της χώρας.

Το «καμπανάκι»…

Ο προβληματισμός του γιατρού ήταν μεγάλος κι έτσι υποψιάστηκε σύνδρομο «Μινχάουζεν» της μητέρας με την κατηγορούμενη να αποχωρεί στο συγκεκριμένο σημείο από την δικαστική αίθουσα.

«Το καμπανάκι ήταν οι δυο αιφνίδιοι θάνατοι και η ανακοπή, η πληροφορία της ηπατικής ανεπάρκειας που δε με πείθει… Έπρεπε να εξετάσω αν ο φροντιστής, που στην προκειμένη περίπτωση έχει γνώσεις νοσηλευτικής, αρέσκεται στο να έχει γνώσεις σε αυτό το πεδίο. Συνήθως είναι άτομα με προβλήματα στον ψυχικό κόσμο, αλλά αυτό δεν με αφορά. Στόχος μου είναι να προστατεύσω το παιδί γιατί αυτό είναι κακοποίηση παιδιού. Με συμπτώματα φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags που με ταρακούνησαν» ανέφερε ο κ. Ηλιάδης που απευθύνθηκε σε ιατροδικαστή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Ήρθε στο χώρο μας η κ. Τσιόλα, της εξέφρασα τους προβληματισμούς και τις υπόνοιες μου. Σχετικά με τους δυο θανάτους ότι δεν νιώθω όμορφα, ότι έχω εικόνα. Μου συνέστησε να περιμένω να γίνει ο γονιδιακός έλεγχος κι αν τα δεδομένα είναι διαφορετικά…δε θα λυτρώθηκα. Είμαι γιατρός, όχι ψυχίατρος αλλά έκανα ένα βήμα. Μου είπε να είμαι κοντά στην οικογένεια. Το κράτησα με ευλάβεια μέχρι και το τέλος της Τζωρτζινίτσας» είπε συγκινημένος.

Η πρότασή του για εξέταση από ψυχίατρο «σκόνταψε» πάντως όπως είπε στους γονείς του παιδιού. «Μου είπαν ότι δεν επιθυμούν τέτοιου είδους παρεμβάσεις. Θέλω να αναφέρω κάτι. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κυρίας Τσιόλα στην εντατική είχαμε μια συζήτηση. Πίσω από την πόρτα άκουγε η μητέρα της Τζωρτζίνας. Όταν άνοιξε η πόρτα μου είπε “κύριε Ηλιάδη τα άκουσα όλα”. Της είπα ότι δεν την αφορά τι λέω με τους συνεργάτες μου».

Αν και περίμενε πως οι γονείς θα έμπαιναν μετά από αυτό το γραφείο «σαν μαινόμενοι ταύροι», όπως είπε, «εκείνοι δεν ήρθαν έτσι. Ήρθαν με πολύ φιλική διάθεση και μου ζήτησαν να μην ασχολούμαι με τέτοια…».

real.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith