Παύλος Μπακογιάννης: 35 χρόνια από τη δολοφονία του από τη «17 Νοέμβρη»
Ο Παύλος Μπακογιάννης, δημοσιογράφος, πολιτικός επιστήμονας και βουλευτής με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», σαν σήμερα, στις 26 Σεπτεμβρίου 1989 στην Αθήνα.
Η δολοφονία του, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Βουλής για το σκάνδαλο Κοσκωτά, συγκλόνισε την ελληνική κοινωνία και άφησε ανεξίτηλα σημάδια στην πολιτική ιστορία της χώρας.
Η δολοφονία σημειώθηκε την ημέρα που η Βουλή επρόκειτο να αποφασίσει αν θα παρέπεμπε τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο για το σκάνδαλο Κοσκωτά, στο πλαίσιο της λεγόμενης «Κάθαρσης» ή «Βρώμικου 89» κατ’ άλλους. Στις 7:58 το πρωί, πυροβολήθηκε από μία ομάδα τριών ενόπλων στην είσοδο του γραφείου του στην οδό Ομήρου στο Κολωνάκι. Διακομίστηκε βαρύτατα τραυματισμένος στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου εξέπνευσε μία ώρα αργότερα. Σύμφωνα με μαρτυρία της συζύγου του στη δίκη της 17Ν, ο Παύλος Μπακογιάννης είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ της δολοφονίας του στα γραφεία του Συνασπισμού κι έτσι το επίμαχο πρωινό είπε στον φρουρό του να μην τον συνοδεύσει ως το γραφείο του στο Κολωνάκι.
Την ίδια μέρα, σε πρωινή συνεδρίαση της Βουλής που μεταδιδόταν την ίδια ώρα από την τηλεόραση, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χειροκροτούμενος απ’ όλες τις πτέρυγες, ευχήθηκε: «Να είναι το αίμα τού Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο που χύνεται άδικα σ’ αυτόν τον τόπο».
Την ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη ανέλαβε με 12σέλιδη προκήρυξή της, που εστάλη στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», στις 9 Οκτωβρίου 1989, η τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη». Στην προκήρυξή της με τίτλο «Άρχισε η κάθαρση» αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «Αποφασίσαμε λοιπόν να εκτελέσουμε τον απατεώνα και ληστή του λαού Μπακογιάννη. Ο κύριος αυτός είναι υπεύθυνος όχι μόνο γιατί έκλεψε τα πρώτα 60 εκατομμύρια του ιδρυτικού κεφαλαίου της Γραμμής, αλλά και για τις εκατοντάδες εκατομμύρια που είτε έκλεψε μαζί με τον συνεργάτη του Κοσκωτά για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Γραμμής, αλλά και για την αγορά μέσω της Γραμμής της Τράπεζας Κρήτης».
Για τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη καταδικάστηκαν στις 17 Δεκεμβρίου 2003, από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, σε ισόβια κάθειρξη ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο Ηρακλής Κωστάρης και ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και σε 15 χρόνια κάθειρξη ο Σάββας Ξηρός και ο Βασίλης Τζωρτζάτος.
Ο Παύλος Μπακογιάννης γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1935 στα Βελωτά της Ευρυτανίας. Ο πατέρας του, Κώστας Μπακογιάννης, ήταν ιερέας και η οικογένειά του βίωσε από κοντά τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου, κάτι που άφησε ανεξίτηλα ίχνη στην ψυχή του νεαρού Παύλου. Μετά την αποφοίτησή του από το Γυμνάσιο, σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στην Πάντειο, ενώ παράλληλα υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία στο Λιμενικό Σώμα. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Δυτική Γερμανία και ανακηρύχθηκε διδάκτορας Κοινωνικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντίας.
Κατά την παραμονή του στη Γερμανία, δίδαξε στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου και στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Μονάχου. Η αντιδικτατορική του δράση τον οδήγησε σε απώλεια της ελληνικής υπηκοότητας και του παραχωρήθηκε πολιτικό άσυλο στη Δυτική Γερμανία. Το 1970, στο σπίτι του στο Μόναχο τοποθετήθηκε βόμβα από τις ελληνικές μυστικές υπηρεσίες της εποχής, όπως τον ενημέρωσε η γερμανική αστυνομία.
Ο Παύλος Μπακογιάννης εργάστηκε ως πολιτικός σχολιαστής στην εφημερίδα «Το Βήμα» και συνεργάστηκε με διάφορα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα. Το 1982 ανέλαβε την ευθύνη για το περιοδικό «Ένα», αλλά απολύθηκε το 1985 λόγω πολιτικών διαφορών με τον τραπεζίτη Γιώργο Κοσκωτά. Παράλληλα, δημοσίευσε βιβλία και άρθρα τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, με πιο σημαντικά τα «Στρατοκρατία στην Ελλάδα» και «Ανατομία της ελληνικής πολιτικής».
Το 1989, ο Παύλος Μπακογιάννης εξελέγη βουλευτής Ευρυτανίας με τη Νέα Δημοκρατία, ενώ ήταν από τους πρωτεργάτες της εθνικής συμφιλίωσης.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
Τη μνήμη του Παύλου Μπακογιάννη, ο οποίος δολοφονήθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη», σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, τιμά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με ανάρτησή του.
«Τα λόγια του Παύλου ισχύουν όσο ποτέ, καθώς δικαιώνονται στον χρόνο. Γίνονται προσωπική πυξίδα όσων ζήσαμε μαζί του. Και οδηγός στη δράση κάθε ελεύθερου πολίτη. Εδώ και 35 χρόνια νικούν και θα νικούν τις άνανδρες σφαίρες» αναφέρει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός.
Ντόρα Μπακογιάννη: «35 χρόνια … Σαν να ήταν χθες»
«35 χρόνια … Σαν να ήταν χθες» γράφει από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη σε ανάρτησή της την οποία συνοδεύει με μία φωτογραφία του Παύλου Μπακογιάννη.
protothema.gr