Παρέμβαση του Φ. Ζαΐμη στο ευρωπαϊκό έργο “SMEOrigin” για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ

20230511 Φ ΖΑΪΜΗΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, συμμετείχε την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 στην πρώτη συνάντηση τοπικών εταίρων του ευρωπαϊκού Έργου “SMEOrigin” για την υποστήριξη των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ) παραγωγής και διανομής προϊόντων γεωγραφικής ένδειξης, ονομασίας προελεύσεως και παραδοσιακών προϊόντων.
Το έργο «SMEs&EuropeanOriginalGeographicalIndications – SMEOrigin» είναι συγχρηματοδούμενο έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «INTERREGEUROPE».Συμμετέχουν επτά φορείς από έξι ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία-(Επικεφαλής Εταίρος), Βουλγαρία, Πολωνία, Φινλανδία, Ισπανία, Γαλλία και Ελλάδα. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ και συγκεκριμένα το Tμ. Πολιτικών Μηχανικών σε συνεργασία με το Τμ. Αειφορικής Γεωργίας, ενώ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει ως συνδεδεμένοςφορέας πολιτικής.
Κατά την παρέμβασή του, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμης, τόνισε τη σπουδαιότητα του προγράμματος SMEOrigin, αναφέρθηκε στην σημαντική συμβολή των επιχειρήσεων που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σχετικές με το αντικείμενο του έργου παρεμβάσεις που ήδη υλοποιεί η Περιφέρεια μέσω των χρηματοδοτικών προγραμμάτων ΕΠΑ, ΕΣΠΑ, ΠΕΠ «Δυτική Ελλάδα 2021-2027» και του προγράμματος διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα-Ιταλία. Αναφέρθηκε ακόμα σε πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις της ΠΔΕ σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την υποστήριξη και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.
Επίσης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στηρίζει και δραστηριοποιείται σχετικά με τη δημιουργία αγροτικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ μέσω της υποβολής φακέλων για την καταχώρησή τους στο μητρώο ΠΟΠ/ΠΓΕ της Ε.Ε. Προτεινόμενες ονομασίες προϊόντων: Ελαιόλαδο Αιτ/νίας, Χονδροελιά Αγρινίου, Πατάτα Αχαΐας, Ελαιόλαδο Αχαΐας, Πατάτα Ηλείας, Φράουλα Ηλείας, Καρπούζι Ηλείας, Ελαιόλαδο Ηλείας και Μέλι Ξηρομέρου. Προϊόντα υπό διερεύνηση για τον χαρακτηρισμό τους ως ΠΟΠ/ΠΓΕ: Παστή λίγδα Μεσολογγίου, Γραβιέρα Αμφιλοχίας, ΜαλαγουζιάΑιτ/νίας, Αρνάκι Ξηρόμερου, Κατσικάκι Ερυμάνθου, Παστό χοιρινό Ηλείας, Καλυβιώτικο κρεμμύδι Ηλείας, Τυρί τσαλαφούτιΑιτωλ/νίας και Ελιά ποικιλίας Καλαμών.
Ο Καθηγητής και Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου,Ευάγγελος Παπαδάκης, τόνισε ότι το έργο θα επικεντρωθεί στην ενίσχυση της αλυσίδας αξίας των ΜΜΕ γεωγραφικής ένδειξης, στην υποστήριξη και προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού τους, στην αναθεώρηση και βελτίωση της σήμανσης (σημάτων ποιότητας) των προϊόντων, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη οι αυξανόμενες απαιτήσεις περιβαλλοντικής και κλιματικής βιωσιμότητας.
Ο Καθ. του Τμ. Αειφορικής Γεωργίας, Φραγκίσκος Κουτελιέρης, αναφέρθηκε στα θέματα της άυλης προστιθέμενης αξίας που προσδίδει στα προϊόντα η ιδιαίτερη φυσική και πολιτισμική κληρονομιά των περιοχών παραγωγής γεωγραφικής ένδειξης στη Δυτική Ελλάδα.
Στην εκδήλωση επίσης συμμετείχαν και άλλοι εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Πατρών, του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας, του ΙΤΥΕ Διόφαντος, του οινοποιητικού κλάδου ΠΟΠ κ.ά.
Η επόμενη συνάντηση του έργου, που θα πραγματοποιηθεί στη Μούρθια της Ισπανίας, όπου θα παρουσιαστούν οι καλές πρακτικές όλων των εταίρων.



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith