Παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα»: Ερωτήσεις στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδος

Απαντήσεις σε τέσσερα σημαντικά θέματα ζητά η περιφερειακή παράταξη «Νέα Δυτική Ελλάδα» καταθέτοντας αντίστοιχες ερωτήσεις στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της περιφερειακής Αρχής Δυτικής Ελλάδος.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας η παράταξη της μείζονος μειοψηφίας επανέρχεται στο χρόνιο πρόβλημα με την κατολίσθηση στην είσοδο της Πατρών- Τριπόλεως «111» στο ύψος της Καλλιθέας, ενώ ζητά ενημέρωση για το θέμα που έχει ανακύψει με την υπογειοποίηση ή μη της νέας σιδηροδρομικής γραμμής εντός του αστικού ιστού της Πάτρας, για το νέο Π.Δ. οριοθέτησης των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων και τις αλλαγές που επιφέρει στη δόμηση και στις χρήσεις γης, καθώς και για τις αποζημιώσεις στους πυροπαθείς του Δήμου Ερυμάνθου.
Όσον αφορά στο πρόβλημα στο δρόμο της Πατρών- Τριπόλεως, στην ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Ν. Σκιαδαρέσης, αναφέρει πως «η περιφερειακή Αρχή είχε δεσμευτεί πως στις αρχές του 2025 θα υπήρχε εξέλιξη στο θέμα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόοδος εργασιών στο σημείο».
Για την υπογειοποίηση του τρένου, στην ερώτησή του, ο Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής, περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας, Γεράσιμος Φεσσιάν, με αφορμή την επιστολή Τερεζάκη για την ανάθεση σε εξωτερικό σύμβουλο της διαμόρφωσης χαρακτηριστικών λειτουργικού σχεδιασμού του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, ρωτά την περιφερειακή Αρχή «ποιες ενέργειες έχει κάνει για την ενίσχυση και ισχυροποίηση των προτάσεων που καταθέτει το υπουργείο για την υπογειοποίηση του τρένου από το 2019 έως σήμερα, ποια είναι η θέση της για την υπογειοποίηση του τρένου, ποιο είναι το πλάνο που κατήρτισε και εφάρμοσε για την διεκδίκηση και υποστήριξη της υλοποίησής της Γ’ φάσης του λιμανιού της Πάτρας σχετικά με το εμπορικό κρηπίδωμα και την σύνδεση του με το τρένο και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει για την υλοποίηση της δέσμευσης του Πρωθυπουργού, σχετικά με την υπογειοποίηση του τρένου από την Κανελλοπούλου μέχρι το νέο λιμάνι;».
Τις συνέπειες από το Π.Δ. για την οριοθέτηση των οικισμών κάτω των 2.000 κατοίκων φέρνει αντίστοιχα, με ερώτησή του, ο περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Κωστακόπουλος, ο οποίος αφού αναφέρει πως «πρόκειται για μία εξέλιξη που ελαχιστοποιεί τα όρια των οικισμών με το οδυνηρό αποτέλεσμα άνθρωποι που αγόρασαν οικόπεδα, έχτισαν κατοικίες, πλήρωσαν Εφορία και ΕΝΦΙΑ και που το ΣτΕ το 1985 με απόφαση του είχε κρίνει νόμιμες τις σχετικές άδειες οικοδόμησης, να βλέπουν σήμερα να μετατρέπεται η περιουσία τους, για την οποία μόχθησαν, σε χωράφια…», ρωτά την περιφερειακή Αρχή αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων των χιλιάδων κατοίκων που βρίσκονται σε απόγνωση παρακολουθώντας την απαξίωση της περιουσίας τους.
Τέλος, ο περιφερειακός σύμβουλος Π.Ε. Αχαΐας, Θεοφάνης Αδαμόπουλος ζητά ενημέρωση σχετικά με την αποζημίωση των κατεστραμμένων οικιών, αγροτικών καλλιεργειών, κοπαδιών κι εγκαταστάσεων εντός του Δήμου Ερυμάνθου, μετά την καταστροφική πυρκαγιά της 21ης Ιουλίου 2024, οι οποίες έχουν καθυστερήσει άνω των 10 μηνών.

Ακολουθήστε το Agrinio2Day στο Google News

