Ομόφωνο «όχι» του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για πλωτό φωτοβολταϊκό στην τεχνητή λίμνη Στράτου

dimotiko 27 9 2024 4 e1727462368234

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου στη σημερινή του (27/9/2024) συνεδρίαση κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Πλωτός φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη θέση «Τεχνητή λίμνη Στράτου» ισχύος 8 MW των Δ.Ε. Νεάπολης & Στράτου του Δήμου Αγρινίου.

Αντίστοιχο θέμα έχει ξανάρθει σχετικά πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο που ομόφωνα γνωμοδότησε αρνητικά, ενώ έχει ήδη αποφασιστεί να προχωρήσουν νομικές ενέργειες κατά των έργων, μολις ξεκινήσουν και οι σχετικές διοικητικές πράξεις απο την Πολιτεία.

Ο Δημήτρης Τζιώλης , Γ.Γ. του δήμου Αγρινίου τόνισε στην εισήγησή του πως έρχεται ξανά δυστυχώς θέμα για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών, αυτή την φορά στην λίμνη Στράτου.

«Και λέω δυστυχώς γιατί η πολιτεία μας γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της», συνέχισε ο κ. Δημ. Τζιώλης για να σημειώσει πως από το έντυπο Δ11 που έχει διανεμηθεί σε όλους, τεκμηριώνεται με ευκρίνεια ότι η δράση αυτή δεν πρέπει να γίνει στην λίμνη.

«Θα πω μόνο ότι καταλήγει πως «προκύπτει ότι το έργο του πλωτού Φ/Β και η χωροθέτησή του θα αλλάξει τα φυσικά και χημικά χαρακτηριστικά της λίμνης Στράτου και θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμες συνθήκες στο νερό που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Αν το έργο υλοποιηθεί θα αλλάξει βάναυσα και το φυσικό τοπίο και η ποιότητα του νερού. Είναι καταστροφή αυτό το έργο για την περιοχή, όπως και όλα τα ανάλογα έργα. Είμαστε κάθετοι για όλα τα πλωτά φωτοβολταϊκά, σε όλες τις λίμνες», είπε ο Γ.Γ. του δήμου.

Ο Κώστας Πιστιόλας τόνισε πως: «γινόμαστε μάρτυρες μίας ιδιαίτερης συγκυρίας και θέλω όταν φύγω από το συμβούλιο να μην το κουβαλάω στην πλάτη μου. Νιώθουμε έναν πόλεμο κατά του υδροδυναμικού στοιχείου με οποιαδήποτε μορφή, αυτού του ευλογημένου τόπου, γιατί εμείς το έχουμε. Κανένα μέρος στην Ευρώπη δεν συγκεντρώνει τέτοια αποθέματα νερού. Δαιμονοποιούμε μία τραγελαφική διαδικασία που δεν λαμβάνει υπόψη την τοπική κοινωνία. Από γραφειοκρατικό τέχνασμα κάποια στιγμή θα έρθει με το έτσι θέλω αυτό που φοβόμαστε ότι θα επιβληθεί».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης τόνισε πως η παράταξή του θα είναι αρωγός και πως ο δήμος πρέπει να λάβει μια μεγαλύτερη πρωτοβουλία, πέραν των αρνητικών, ομόφωνα, αποφάσεων.

«Ο δήμος πρέπει να προστατεύσει τον υδάτινο πλούτο του, δεύτερον, από δικές του ατυχείς παρεμβάσεις και διαχειρίσεις. Μην μείνουμε σε μια στείρα απόφαση. Να δούμε μία επιτροπή εμπειρογνωμόνων και τεχνικών απέναντι σε ότι ο καθένας απεεργάζεται για το υδάτινο δυναμικό της Αιτωλοακαρνανίας. Καταλαβαίνετε ότι το Αγρίνιο λόγω των έξι λιμνών τριγύρω του μπορεί να γίνει ο προπομπός. Το θέμα πρέπει να έρθει ξανά στην επιφάνεια. Να γίνει δημοτικό συμβούλιο ειδικά για αυτό τον σκοπό».

Ο κ. Πιστιόλας μάλιστα πρότεινε να γίνει ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου για το θέμα.

Ο Δημήτρης Τραπεζιώτης, υπογράμμισε πως η θέση της παράταξής του είναι ξεκάθαρη: «Δεν συμφωνούμε με φωτοβολταϊκά πάρκα όχι μόνο στα λιμναία οικοσυστήματα μα και στην ηπειρωτική χώρα, όπου σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας ιδιώτες εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά. Αυτοί που εμποδίζουν την σύνδεση των δήμων και των κοινοτήτων στις ενεργειακές κοινότητες είναι οι ιδιώτες. Οι υποθέσεις αυτές θα προχωρήσουν. Ο Δήμος να αναθέσει μελέτη αντίκρουσης των μελετών αυτών των εταιρειών. Πώς θα πάμε στο ΣτΕ να τους αντικρούσουμε; Η επιχειρηματολογία είναι ορθή αλλά δεν επαρκεί απέναντι στις μεγάλες εταιρείες. Γρήγορα και άμεσα να ανατεθεί μελέτη σε ειδικά περιβαλλοντικά γραφεία. Μόλις εκδοθεί η πρώτη διοικητική πράξη να υπάρχει νομική ετοιμότητα».

Ο Τίμος Παπανικολάου, επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσε πως το που θα γίνουν εγκαταστάσεις φ/β καθορίζεται από τα συμφέροντα του ιδιώτη, όχι τις ανάγκες του λαού.

«Αυτός είναι ο καπιταλισμός», τόνισε. «Για τον λαό έχουμε χρηματιστήριο ενέργειας. Τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν το ρεύμα παίρνοντας χαπάκι για την καρδιά πριν ανοίξουν τον λογαριασμό. Τρέχει παράλληλα η προσπάθεια να βάλλουν ανεμογεννήτριες στον Πατραϊκό. Να πάρουμε απόφαση, «στοπ, μέχρι εδώ». Δεν είμαστε μόνο αρνητικοί αλλά αποφασισμένοι ότι εντός Δήμου σε κανένα υδάτινο πόρο δεν θα μπει καμία τέτοια εγκατάσταση. Να σταματήσει επίσης το μακελειό που γίνεται και στους χερσαίους χώρους. Αν πραγματικά ενδιαφέρονται που έχει αέρα για να μπουν τα αιολικά τους πάρκα, να πάνε στο νησί των ανέμων».

Ο κ. Τζιώλης στη συνέχεια υποστήριξε πως η κάθε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έρχεται για γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά η μάχη θα κριθεί στα δικαστήρια.

«Μόλις εκδοθεί η πρώτη διοικητική πράξη θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να την προσβάλλουμε. Στο Δ11 υπάρχει ο νομικός σκελετός που θα ακολουθήσουμε. Αυτό είναι το νομικό κομμάτι. Το πολιτικό κομμάτι είναι άλλο. Η γνώμη μας είναι αρνητική. Από εκεί και πέρα υπάρχουν επιμέρους ζητήματα. Δεν χρειάζεται να πλατιάζουμε. Θα χρειαστούμε νομική και τεχνική υποστήριξη. Ισχυρότατη. Θα πρέπει συντεταγμένα, Δήμος και Περιφέρεια να είμαστε πανέτοιμοι να αντικρούσουμε την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή του χαρακτήρα του τόπου».

«Διαφωνώ με τον Γ.Γ. και τον κ. Τραπεζιώτη. Είναι καθαρά πολιτικό το θέμα. Θα κριθεί στην κοινωνία. Δεν είναι νομικό» υποστήριξε στη συνέχεια ο Τίμος Παπανικολάου. Είπε ακόμη πως ο νόμος σε μία βραδιά αλλάζει. «Μην στηρίζεστε εκεί, αυτοί που νομοθετούν το κάνουν για να εξυπηρετήσουν συμφέροντα. Σε μία βραδιά θα αλλάξει ο νόμος και θα τρέχουμε. Από το 1980 τρέχουμε για τον Αχελώο και ακόμα πληρώνουμε. Να καταλάβει η κοινωνία ότι μόνο αυτή μπορεί να αποτρέψει τις πολιτικές», κατέληξε ο επικεφαλής της ΛΑΣ

Η αναφορά του ατή προκάλεσε την αντίδραση του κ. Τραπεζιώτη, ο οποίος ανέβασε τόνους, αναφέροντας ότι έχει υπογραμμίσει η παράταξή του την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού. Ο κ. Παπανικολάου έκανε λόγο για βερμπαλισμούς, με τον κ. Τραπεζιώτη να κατηγορεί την Λαϊκή Συσπείρωση ότι μέχρι πρόσφατα υποστήριζε την εκτροπή του Αχελώου.

agriniopress.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith