Ομιλία του Θανάση Παπαθανάση για την ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού
Ο κ. Παπαθανάσης δήλωσε χαρακτηριστικά « Δεν καλούμαστε να ψηφίσουμε και να κυρώσουμε έναν ακόμη κρατικό προϋπολογισμό, αλλά μία εθνική πρόταση, την πρόταση της Ελλάδας που ψηλώνει, που δυναμώνει και εγγυάται την ασφάλειακαι την ευημερία των πολιτών».
Ο κ. Παπαθανάσης ανέπτυξε την τοποθέτησή του επί του Κρατικού Προϋπολογισμού στα εξής:
1.Οικονομία : Είναι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά από δεκατρία χρόνια που σχεδιάζεται με το επίπεδο πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας να βρίσκεται σε επενδυτικό βαθμό. Υποστηρίζεται ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας, ενισχύοντας τις προοπτικές για μια βιώσιμη οικονομική δομή. Η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος της Γενικής Κυβέρνησης από ένα οριακό πλεόνασμα το 2022 σε εκτιμώμενο πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και η πρόβλεψη για πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ το 2024, αντιπροσωπεύουν μια εντυπωσιακή πρόοδο, που αποδεικνύει την αποτελεσματική διαχείριση των δημοσιονομικών προβλημάτων. Η στόχευση του Πρωθυπουργού είναι στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Η αύξηση του προϋπολογισμού στην Παιδεία κατά 255 εκατομμύρια ευρώ, η αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των ιατρών του ΕΣΥ με σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό στην Υγεία κατά 439 εκατομμύρια, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50% από φέτος για τους ελεύθερους επαγγελματίες καθώς και οι αυξήσεις στα επιδόματα μητρότητας και αναπηρίας αντιπροσωπεύουν σημαντικά και ουσιαστικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, επίσης, ενισχύει τους εργαζόμενους και την αγοραστική τους δύναμη. Το σύνολο των μέτρων προσφέρει συνολικά ένα θετικό πλέγμα για την οικονομική και κοινωνική ευημερία των πολιτών.
2. Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Η υποβολή πρότασης αναθεώρησης στο πλαίσιο του REPowerEU περιλαμβάνει νέες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας της Ευρώπης και την Ελλάδα να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
3. Υπογράμμιση των μεγάλων οικονομικών επιδόσεων: Αναδεικνύεται η σταθερή και δυναμική ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ενεργητική εξωτερική πολιτική και τις δυνατές γειτονικές και περιφερειακές συμμαχίες
4. Γεωπολιτικά οφέλη: Με Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η Ελλάδα έχει διαμορφώσει έναν ισχυρό γεωπολιτικό ρόλο: Σημειώνεται η ανάδειξη της Ελλάδας ως σοβαρού συνομιλητή στο διεθνές στερέωμα και κύριου γεωπολιτικού παράγοντα στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Ανατολική Ευρώπη.
Από τα κυριότερα σημεία του Κρατικού Προϋπολογισμού αποδεικνύεται η σημαντική προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να ενισχύσει τη θέση της τόσο στον οικονομικό όσο και στο γεωπολιτικό χώρο.