Οι «πόρτες» Τριχωνίδας – Λυσιμαχείας στο Δημοτικό Συμβούλιο: Ενέργειες για να ξαναλειτουργήσουν
Ένα μείζον θέμα, αυτό της ορθολογικής λειτουργίας του υδραυλικού συστήματος Τριχωνίδας – Λυσιμαχίας – Δίμηκου – Αχελώου – σήραγγας Λυσιμαχείας, τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, μετά από ερώτηση του Πάνου Καψάλη, Συμβούλου της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.
Ειδικότερα ο κ. Καψάλης, έθεσε το θέμα της μη λειτουργίας του θυροφράγματος και την πτώση της στάθμης της λίμνης Τριχωνιδας.
Απαντώντας σχετικά, ο Γ.Γ. του δήμου Αγρινίου Δημ. Τζιώλης, είπε πως η Τριχωνίδα είναι μεγάλο κεφάλαιο και το υδραυλικό σύστημα δεν αφορά μόνο αυτή, αλλά την Λυσιμαχεία, τον Δίμηκο και τον Αχελώο.
«Την διαχείριση των υδάτων την έχει η Διεύθυνση Υδάτων σε συνεργασία με την Περιφέρεια. Το θυρόφραγμα είναι κατασκευασμένο ανάμεσα στις λίμνες και παλιά ρύθμιζε τη στάση της Τριχωνίδας. Η στάθμη της παλιά ήταν στο +18. Το θυρόφραγμα είναι στο +16,75. Δεν λειτουργεί το θυρόφραγμα. Και δεν λειτουργεί όχι ως κατασκευή αλλά γιατί το έχουν παρακάμψει εδώ και δεκαετίες καλλιεργητές από Παναιτώλιο κι άλλες περιοχές. Έχουν κάνει By pass ώστε να πέσει η στάθμη και να αποκαλυφθούν γαίες ώστε να τις καλλιεργούν. Παλιότερα η Νομαρχία το είχε υιοθετήσει αυτό και είχε παραχωρήσει γαίες σε αυτούς τους καλλιεργητές. Είναι σημαντικό πρόβλημα και θέλει ρύθμιση», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γενικός.
Συμπλήρωσε ακόμη πως ο δήμος Αγρινίου βρίσκεται σε επαφή με την Περιφέρεια και με Διεύθυνση Υδάτων κι έχει κάνει προγραμματική σύμβαση με το Πανεπιστήμιο Πατρών για να μελετήσει και να εντοπίσει την κατώτατη στάθμη της λίμνης, ώστε να εντοπίσει την «κόκκινη γραμμή».
«Αυτή που δεν θα μπορεί να υπάρχει πρόβλημα. Η στάθμη φέτος έχει κατέβει αρκετά. Είναι θέμα που σωστά τέθηκε και θέλει ρύθμιση. Θέλει ρύθμιση και η στάθμη της Λυσιμαχείας, σε συνδυασμό με Δίμηκο και Αχελώο. Αν έχετε παρατηρήσει λόγω των φερτών της Ερμίτσας η Λυσιμαχεία κοντεύει να κοπεί στα δύο. Η Περιφέρεια βλέπει στην κατεύθυνση της μελέτης ενός masterplan για την διαχείριση όλου του συστήματος. Είμαστε σε επαφές για την διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου στην περιοχή», συμπλήρωσε.
Στην ίδια συζήτηση παρενέβη και ο αντιδήμαρχος Γιάννης Φαρμάκης που τόνισε πως αυτή η by pass παράνομη διάνοιξη στην Τριχωνίδα κατήργησε τις πόρτες, γιατί πλέον δεν είχαν χρηστική λειτουργία. Τα τελευταία 15-20 χρόνια αυτό δημιούργησε πρόβλημα στην Λυσιμαχία. Ενημέρωσε ακόμη πως ο ΤΟΕΒ στο Πάμφιο παραπονέθηκε ότι έχουν μείνει τα μοτέρ χωρίς νερό, σε σημείο που ποτέ δεν υπήρχε πρόβλημα.
«Όλο το έργο είναι της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια άρχισε το έργο διανοίγοντας ορθά τον Δίμηκο. Ανοίχτηκε για πρώτη φορά. Η διάνοιξη ήταν εντυπωσιακή, πήρε την πρέπουσα ροή. Όχι να συναντά τον Αχελώο κάθετα. Η κανονική του όδευση είναι να κατεβαίνουν παράλληλα τα ποτάμια στον κάμπο του Αγγελοκάστρου και να συναντιούνται στα 1.500 μ. μετά την γέφυρα του Δίμηκου. Η στάθμη της Λυσιμαχίας κατέβηκε. Εμείς πρέπει να περιφρουρήσουμε την Τριχωνίδα. Η Λυσιμαχία δεν έχει πρόβλημα από νερό. Όλα τα στραγγιστικά καταλήγουν σε αυτή. Οφείλουμε και πρέπει όλοι να βάλουμε υπογραφή και φωνή να γίνει η πόρτα», συμπλήρωσε ο αντιδήμαρχος.
Αξίζει να σημειωθεί πως πέρυσι η Περιφέρεια είχε ανακοινώσει την δέσμευση ποσού για την εκπόνηση μελέτης για την αποκατάσταση των θυροφραγμάτων και τη λειτουργία της τάφρου μεταξύ Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας. Έκτοτε δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη της συγκεκριμένης μελέτης.
agriniopress.gr