Οι μέλισσες στην Πανεπιστημιούπολη Μεσολογγίου

Μία ακαδημαϊκή χρονιά έφτασε στο τέλος της. Δεν ήταν όμως μια απλή χρονιά. Από τον Σεπτέμβρη του 2024 για την Πανεπιστημιούπολη του Μεσολογγίου και το Τμήμα Γεωπονίας ήταν μια χρονιά που εμπλουτίστηκε από τον βόμβο των μελισσών και τον ενθουσιασμό των φοιτητών μας που μπήκαν, διερεύνησαν και περιπλανήθηκαν στον καινούριο και άγνωστο κόσμο αυτών των χαρισματικών εντόμων. Στο τρέχον ακαδημαϊκό έτος που τώρα κλείνει, οι φοιτητές, είχαν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον «φανταστικό» κόσμο των μελισσών.
Ο τρόπος που «σκέφτονται» οι μέλισσες, ο τρόπος που αντιδρούν στις μεταβολές της αρμονίας που υπάρχει σε έναν υπεροργανισμό, η συμβολή του ανθρώπου στην διατήρηση του πληθυσμού των μελισσών και ο σεβασμός που πρέπει να επιδεικνύει ο άνθρωπος σε αυτόν τον συνδετικό κρίκο της ζωής με την φύση, είναι κάποια από τα βιώματα των νέων επιστημόνων που αναπτύχθηκαν μέσα από εμπλουτισμένες διαλέξεις που πρόσφεραν συμπυκνωμένη τη γνώση που απορρέει από πολυετή μελέτη και πρακτική εμπειρία στο αντικείμενο και από την άμεση επαφή τους με τις μέλισσες μέσω του μαθήματος της μελισσοκομίας.
Ξεκινώντας με λίγες κυψέλες, αλλά με πολύ μεράκι για την μόρφωση των νέων,
αναπτύχθηκε ένα «εργαστήριο» μελισσοκομίας στο Τμήμα της Γεωπονίας. Αυτό έγινε εφικτό με την ενθουσιώδη και πολυεπίπεδη συμβολή ανθρώπων εντός και εκτός του Τμήματος Γεωπονίας, οι οποίοι αναγνώρισαν την αξία της ύπαρξης και της προσφοράς ενός τέτοιου εργαστηρίου προς τους φοιτητές.
Από τη θέση αυτή θέλουμε δημόσια να ευχαριστήσουμε τον κο Ξώνη Κωνσταντίνο, διδάκτορα Μελισσοκομίας, αποσπασμένο εκπαιδευτικό από τη Μέση Εκπαίδευση, που συνέλαβε την ιδέα, σχεδίασε και δούλεψε σκληρά ώστε μέσα σε ένα ακαδημαϊκό έτος να έχει δημιουργήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο εσωτερικού χώρου και ένα υπαίθριο στον περιβάλλοντα χώρο του Πανεπιστημίου. Με τη δουλειά και τα σεμινάρια που έδινε διέχυσε τη μαγεία της βιωματικής μελέτης στη μελισσοκομία στους φοιτητές της Σχολής και στους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων που επισκέφτηκαν την Πανεπιστημιούπολή μας.
Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε τη Διοίκηση του Πανεπιστημίου Πατρών για την οικονομική στήριξή του στην αγορά των πρώτων κυψελών και των αναλωσίμων. Επίσης, τους κ.κ. Καραμπατζάκη Ιωάννη, Γκαλινίκη Στέλιο και Πριονά Ιωακείμ, μελισσοκόμους της Βορείου Ελλάδος για την προσφορά επιπλέον κυψελών και την δωρεάν μεταφορά τους στο χώρο μας, όπως και την προσφορά και δωρεάν μεταφορά χώματος και την επιχωμάτωση του χώρου πλησίον των κυψελών από τον κο. Μάρκο Ιωάννη του Κωνσταντίνου, καθιστώντας εφικτή την επέκταση του μελισσοκομείου μας και την μελλοντική καλλιέργεια μελισσοκομικών φυτών. Απλά αλλά ουσιαστικά βήματα για την εξέλιξη του εργαστηρίου με την συμβολή τους.
Πλέον δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους φοιτητές, έμπρακτα, να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν τους μελισσοκομικούς χειρισμούς του έτους, να αποκτούν μεγαλύτερη εμπειρία, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να διεξάγουν ένα αξιοσημείωτο εύρος πειραμάτων στο πλαίσιο των πτυχιακών τους εργασιών.
Το «εργαστήριο» της μελισσοκομίας έκανε τις βιωματικές εμπειρίες των νέων μας πιο πλούσιες.
Η Κοσμήτωρ της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών
Μαρία Παπαδάκη,
Καθηγήτρια Χημείας και Διεργασιών Περιβάλλοντος

Ακολουθήστε το Agrinio2Day στο Google News

