O Φορέας Πολιτών ζητά να ξεκαθαρίσει το μέλλον των Πανεπιστημιακών Σχολών στην πόλη μας
Προς κ. Χρήστο Μπούρα
Πρύτανη Πανεπιστημίου Πατρών
ΠΑΤΡΑ
Κοινοποίηση:
κυρία Νίκη Κεραμέως
Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
ΑΘΗΝΑ
Κύριε Πρύτανη
Ευχόμαστε χρόνια πολλά και ευτυχισμένο το 2023.
Διακατεχόμαστε από έντονη ανησυχία και αγανάκτηση γι’ αυτά που συνεχώς συμβαίνουν σε βάρος της πόλης μας στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Όταν το 2019 ιδρύθηκε η Σχολή Γεωπονίας με έδρα την πόλη μας και 4 τμήματα θεωρήσαμε ότι θα ξεκινήσει η αποκατάσταση των αδικιών που έγιναν στο παρελθόν. Δυστυχώς διαψευστήκαμε, αφού οι αδικίες συνεχίζονται.
Πρώτον: Η συνένωση των 3 τμημάτων σε 1 ύστερα από κάποια «αξιολόγηση». Τώρα με ποια κριτήρια «αξιολογήθηκαν» νέα τμήματα προτού καλά – καλά να λειτουργήσουν, είναι ένα ερώτημα, όταν με ευθύνη της πολιτείας δεν έγινε στελέχωση με μέλη ΔΕΠ ούτε ο απαραίτητος εξοπλισμός. Έτσι τα 4 τμήματα έγιναν 2.
Δεύτερον: Η μεταφορά των εργαστηρίων Γενετικής μαζί με το προσωπικό του, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του πανεπιστημιακού τμήματος Ιχθυολογίας.
Και το μέγεθος της αδικίας αναδεικνύεται σε υπερθετικό βαθμό όταν συγκρίνουμε την πόλη μας με άλλες πόλεις με πανεπιστημιακά τμήματα, με αποτέλεσμα να μας δημιουργεί μεγάλη θλίψη και οργή. Όπως π.χ. η Καλαμάτα με 7 τμήματα και η Πάτρα με 4 που υπάγονται στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, τα Ψαχνά με 6-7 τμήματα που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και πολλές άλλες πόλεις στη χώρα. Και μάλιστα όταν η πόλη μας απέχει 30 χιλιόμετρα από το Πανεπιστήμιό Σας, ενώ οι παραπάνω πόλεις απέχουν πολύ περισσότερο από τις έδρες του Πανεπιστημίου τους. Η αναφορά και σύγκριση με αυτές τις πόλεις δεν γίνεται για να τις καταγγέλλουμε, αντίθετα χαιρόμαστε για ό,τι έχουν, απλά αναδεικνύεται περισσότερο το μέγεθος της αδικίας προς την πόλη μας. Περιμέναμε από ένα τριτοβάθμιο πνευματικό ίδρυμα να αποκαταστήσει τις αδικίες και να εφαρμόσει το δίκαιο που αντικειμενικά έχει μόνο η ιστορική πόλη μας. Δίκαιο που απορρέει:
1. Από την ιστορία, όπως καταγράφηκε στην τριτοβάθμια εκπαίδευση – τόσο από τη λειτουργία της Παλαμιαίας Σχολής στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς – όσο και από την άριστη, επί 35 χρόνια, λειτουργία του ιστορικού Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, με πολλές διακρίσεις.
2. Από τις μεγαλύτερες κτιριακές εγκαταστάσεις και υποδομές με την οικοπεδική έκταση των 800 στρεμμάτων, παρόμοιες των οποίων δεν έχει άλλη πόλη. Υποδομές που πληρούν τα απαραίτητα ακαδημαϊκά κριτήρια για λειτουργία πολλών πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων, ακόμη και αυτόνομου Πανεπιστημίου. Αυτές οι μοναδικές υποδομές δημιουργήθηκαν σε μια παραγωγική έκταση με μεγάλο και συνεχή αγώνα των κατοίκων και με τα χρήματα των φορολογουμένων.
3. Δίκαιο που επιτάσσουν ακόμη:
α) Το συμφέρον της εθνικής οικονομίας αφού υπάρχουν οι έτοιμες εγκαταστάσεις και δεν θα ξοδέψει χρήματα για νέες,
β) Το συμφέρον του Πανεπιστημίου Πατρών το οποίο απέκτησε περιουσιακό στοιχείο μεγάλης αξίας σε μικρή απόσταση και το οποίο οφείλει να το αξιοποιήσει.
Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν στην πόλη μας έτοιμες σύγχρονες υποδομές για την υποδοχή και διαμονή των φοιτητών σε ένα ήρεμο και φιλικό περιβάλλον.
Αυτά τα παραπάνω μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα δεν είναι δυνατόν να αγνοούνται.
Γι’ αυτό ζητούμε και παρακαλούμε:
1. Ανάπτυξη της Γεωπονικής Σχολής με ίδρυση σύγχρονων και βιώσιμων νέων τμημάτων, όπως Βοτανολογία, Βιολογική Καλλιέργεια και ό,τι άλλο αποφασίσετε.
2. Ίδρυση Κτηνοτροφικής (όπως αναφέρθηκε προ διετίας). Είναι σύγχρονη και βιώσιμη ειδικότητα, η οποία δεν υπάρχει στη Νότια Ελλάδα και σ’ αυτό συνηγορεί το μεγάλο ζωικό κεφάλαιο που υπάρχει στο Νομό μας και στην ευρύτερη περιοχή.
3. Μεταφορά του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας στην πόλη μας. Η ιστορία της Ι.Π. Μεσολογγίου αποτελεί μοναδικό φαινόμενο στην παγκόσμια ιστορία και δεν συγκρίνεται με καμία άλλη. Όπως επίσης στην περιοχή μας υπάρχουν 7 αρχαίες σημαντικές πόλεις και 3 αρχαία θέατρα. Τελευταία δε κατασκευάστηκε σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο. Πώς είναι δυνατόν αυτή η ξεχωριστή ιστορική πόλη να μην είναι έδρα Ιστορίας – Αρχαιολογίας;
4. Ίδρυση Ερευνητικού Κέντρου – Ινστιτούτου που θα ερευνά καινοτόμες μεθόδους τις οποίες θα προωθεί στον πρωτογενή τομέα και στην επιχειρηματικότητα.
5. Σας υποβάλλουμε και μια καινοτόμο πρόταση: Την ίδρυση στην πόλη μας Πανεπιστημιακού Τμήματος της Σχολής Χημείας ή Γεωλογίας, με θέμα το αλάτι. Αυτό το τμήμα θα είναι μοναδικό στην Ευρώπη και θα αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία του Πανεπιστημίου Πατρών. Το αλάτι έπαιξε σημαντικό ρόλο στις οικονομίες από αρχαιοτάτων χρόνων και βάσει μελετών έχει 14.000 εφαρμογές στη φαρμακολογία, στη χημεία, στη βιομηχανία, στη ζαχαροπλαστική, στη διατροφική αλυσίδα κ.λπ. Στις Αλυκές Μεσολογγίου παράγεται το καλύτερο αλάτι της Ευρώπης, σε μεγάλη ποσότητα και θα αποτελέσει τη βάση μιας τέτοιας καινοτομίας. Πιστεύουμε ότι σ’ αυτή την προσπάθεια θα βοηθήσουν οι Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. όπως και το Μουσείο Άλατος που ιδρύθηκε στην πόλη μας και είναι το μοναδικό στην Ελλάδα.
Τέλος, είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαρίσει το μέλλον των πανεπιστημιακών σχολών στην πόλη μας.
Εάν υπάρχει πραγματικά πρόθεση αξιοποίησης των εγκαταστάσεων με νέα πανεπιστημιακά τμήματα και ερευνητικά κέντρα, τότε θα πρέπει να παρθούν σύντομα αποφάσεις, να υποβληθούν στο Υπουργείο για έγκριση και να ξεκινήσει η λειτουργία τους το νέο έτος.
Εάν πάλι δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός και οι αδικίες συνεχίζονται, ενώ εξαγγέλλονται τμήματα και εστίες σε άλλες πόλεις, τότε η ιστορία και το δίκαιο επιβάλλουν να εξετασθούν άλλες λύσεις.
Σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατόν να ανεχθούμε την απαξίωση που συντηρείται μέχρι σήμερα. Και αυτό στηρίζεται στο δίκαιο, την ιστορία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης μας.
Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει, επιτέλους, η δικαίωση.
Ι.Π. Μεσολογγίου 23/1/2023
Η Διοικούσα Επιτροπή
Φλώρος Λάμπρος
Κατσαβός Σταμάτης
Σιάμος Κώστας