Nέα μελέτη αποκαλύπτει την πίεση που ασκεί η αγκυροβόληση σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές του Ιονίου

banner pr erimitis scaled

Μία πρωτοποριακή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την iSea, με την υποστήριξη του Ionian Environment Foundation (IEF), αξιοποίησε drones (UAV) για την καταγραφή της πίεσης που ασκεί η αγκυροβόληση σε δύο οικολογικά σημαντικές περιοχές του Ιονίου: τη χερσόνησο του Ερημίτη στη βόρεια Κέρκυρα και το Εσωτερικό Ιόνιο Αρχιπέλαγος. Η έρευνα αυτή βασίστηκε στην προηγούμενη μελέτη της iSea με τίτλο «Προτεραιοποίηση των Λιβαδιών Ποσειδωνίας στο Ιόνιο Πέλαγος», η οποία είχε αναδείξει τις περιοχές αυτές ως πιο επιβαρυμένες από την αγκυροβόληση σκαφών.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, 12 πτήσεις drone στον Ερημίτη (Κέρκυρα), 12 πτήσεις στη Φορμίκουλα (Εσωτερικό Ιόνιο Αρχιπέλαγος), 11 πτήσεις στην Άτοκο (Εσωτερικό Ιόνιο Αρχιπέλαγος) και 10 στο Αρκούδι (Εσωτερικό Ιόνιο Αρχιπέλαγος). Μέσα από εναέρια πλάνα, καταγράφηκαν και κατηγοριοποιήθηκαν τα σκάφη σε πέντε ομάδες: μικρά ενοικιαζόμενα, ιστιοπλοϊκά, καταμαράν, γιοτ και κρουαζιερόπλοια/μεγαλύτερα γιοτ. Τα ευρήματα ενισχύθηκαν από δειγματοληψίες της iSea, στις οποίες εκτιμήθηκε ο δείκτης υγείας των λιβαδιών Ποσειδωνίας στις δύο περιοχές.

Σύνοψη ευρημάτων

ΕΡΗΜΙΤΗΣ

490 σκάφη καταγράφηκαν κατά τις 12 πτήσεις drone (το 65% ήταν αγκυροβολημένο πάνω σε Ποσειδωνία)
Το 64% των σκαφών που αγκυροβόλησαν σε Ποσειδωνία ήταν μικρά ενοικιαζόμενα
Οι παραλίες Αρίας, Βραχλή κι Άκολη δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από την αγκυροβόληση χρήζοντας άμεσης προσοχής

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΙΟΝΙΟ ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ

409 σκάφη καταγράφηκαν σε 32 πτήσεις (το 60% ήταν αγκυροβολημένο πάνω σε Ποσειδωνία)
Το 70% ήταν ιστιοπλοϊκά ή καταμαράν
Η Άτοκος συγκέντρωσε το 70% της συνολικής δραστηριότητας των σκαφών, ακολουθούμενη από τη Φορμίκουλα (16,2%) και το Αρκούδι (13,9%)
Το 43% των σκαφών στην Άτοκο ήταν αγκυροβολημένα πάνω σε Ποσειδωνία
Η παραλία της Ατόκου και της Φορμίκουλας αναδεικνύονται ως περιοχές κρίσιμης ανησυχίας
Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν προηγούμενες εκτιμήσεις για την υποβάθμιση των λιβαδιών Ποσειδωνίας λόγω αγκυροβόλησης, αναδεικνύοντας τις άμεσες επιπτώσεις. Ωστόσο, τα στοιχεία πιθανόν να καταλήγουν σε υποεκτιμημένη συνολική πίεση, λόγω του περιορισμένου αριθμού ημερών δειγματοληψίας και της μη εστίασης σε οικοτόπους σημαντικής αξίας για συγκεκριμένα είδη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Φορμίκουλα, έκτασης μόλις 8,7 εκταρίων στο Εσωτερικό Ιόνιο, η οποία φιλοξενεί εξαιρετική βιοποικιλότητα, όπως απειλούμενα είδη ροφών και τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus, ένα από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά παγκοσμίως. Μέσα από τη συνεργασία με το Tethys Research Institute και το Blue Marine Foundation, η iSea συνέβαλε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την καθιέρωση ζωνών προστασίας γύρω από αυτό το μοναδικό οικοσύστημα της νήσου.

Προτεινόμενες Παρεμβάσεις για την Προστασία της Ποσειδωνίας

Νέα νομοθεσία που να απαγορεύει την αγκυροβόληση σε λιβάδια Ποσειδωνίας, τόσο εντός΄, όσο και εκτός περιοχών Natura 2000 που παράλληλα θα ρυθμίζει και άλλες απειλές (π.χ. ιχθυοκαλλιέργειες)
Άμεση τοποθέτηση οικολογικών ναυδέτων (υφίσταται σχετική νομοθεσία, ενώ πρόσφατα δημοσιεύτηκε και το ΦΕΚ Β’ 3117/2025)
Εκτενείς εκστρατείες ευαισθητοποίησης για χειριστές σκαφών και τουριστικές επιχειρήσεις
Η μελέτη αυτή αναδεικνύει την επείγουσα ανάγκη άμεσης δράσης για την προστασία των υποθαλάσσιων πνευμόνων της Μεσογείου, που αποτελούν «οχυρά» βιοποικιλότητας, δεξαμενές άνθρακα και φυσικούς προστάτες των ακτών στη Μεσόγειο.

Ποσειδωνία και Ιόνιο Πέλαγος

Η Ποσειδωνία (Posidonia oceanica) αποτελεί το υποθαλάσσιο δάσος της Μεσογείου, σχηματίζοντας πλούσια οικοσυστήματα που στηρίζουν τη θαλάσσια ζωή και την πολιτιστική κληρονομιά της Μεσογείου. Συγκαταλέγεται στους ισχυρότερους συμμάχους μας στη μάχη κατά των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, καθώς αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες CO₂, προσφέρει καταφύγιο σε απειλούμενα είδη και προστατεύει τις ακτές από τη διάβρωση. Παράλληλα, φιλτράρει το νερό, παράγει οξυγόνο κι ενισχύει την αλιευτική παραγωγή.

Το Ιόνιο Πέλαγος, με το απαράμιλλο φυσικό τοπίο του, αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς ιστιοπλοΐας στη Μεσόγειο, χάρη στα ήρεμα νερά και τους σταθερούς ανέμους.

Εκτιμάται ότι 440 τ. χμ. λιβαδιών Ποσειδωνίας υπάρχουν στο Ιόνιο, ενώ σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες της iSea, η αγκυροβόληση αποτελεί την κύρια απειλή για αυτό το κρίσιμο οικοσύστημα.

isea.com.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith

Επισκόπηση απορρήτου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να μπορούμε να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες cookie αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώριση σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και η βοήθεια της ομάδας μας να κατανοήσει ποιες ενότητες του ιστότοπου θεωρείτε πιο ενδιαφέρουσες και χρήσιμες.