Νέα ανάφλεξη της ακρίβειας τον Μάιο

market

Χωρίς φρένο συνεχίζεται το ράλι των τιμών στην ενέργεια αλλά και σε ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης καθώς τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για εκτόξευση στο 10,7% του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα το Μάιο προοιωνίζονται ότι ο πληθωρισμός που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ στις 9 Ιουνίου θα καταγράψει νέο ιστορικό ρεκόρ.

Mε δεδομένο ότι ο εθνικός δείκτης τιμών της ΕΛΣΤΑΤ είναι αισθητά υψηλότερος από τον εναρμονισμένο της Eurostat, εκτιμάται ότι το πληθωριστικό κοντέρ το Μάιο θα κινηθεί στο 11% και δεν αποκλείεται και υψηλότερα έναντι 10,2% τον Απρίλιο.

Οι βασικοί τροφοδότες της πληθωριστικής φωτιάς είναι η ενέργεια αλλά και τα είδη διατροφής που πλήττουν το πυρήνα των οικογενειακών προϋπολογισμών διευρύνοντας ακόμα περισσότερο την αιμορραγία στα εισοδήματα.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι ανατιμήσεις στην ομάδα διατροφή έτρεχαν τον Απρίλιο με 10,9% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, νωπά φρούτα, λαχανικά, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Η ακρίβεια εντάθηκε το Μάιο ενώ παράγοντες της αγοράς κάνουν λόγο για νέο κύμα τον Ιούνιο

Η δεύτερη μεγάλη πληθωριστική εστία είναι η στέγαση με το μέσο όρο των τιμών να έχει σπάσει το φράγμα του 35% λόγω της αύξησης των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και στερεά καύσιμα. Ακολουθούν οι μεταφορές με τη ταχύτητα των ανατιμήσεων να ξεπερνά σε ετήσια βάση το 15% λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά και στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο και αεροπλάνο.

Η διόγκωση του κύματος ακρίβειας που δεν αναμένεται να κοπάσει τουλάχιστον έως το Φθινόπωρο αποτυπώνεται στην εκτίμηση Eurostat σύμφωνα με την οποία οι τιμές καταναλωτή στη χώρα μας έκαναν άλμα στο 10,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο από 9,1% τον Απρίλιο ενώ μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν κατά 1,2%.

Την ίδια ώρα νέο ιστορικό ρεκόρ σημειώνει ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη καθώς διαμορφώθηκε στο 8,1% τον Μάη, από 7,4% τον Απρίλιο και έναντι πρόβλεψης για 7,7%. Οι κύριες συνιστώσες της ανόδου του πληθωρισμού είναι η ενέργεια με ετήσιο ρυθμό αύξησης 39,2%, έναντι 37,5% τον Απρίλιο και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός με 7,5%, έναντι 6,3%, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 4,2%, έναντι 3,8% και οι υπηρεσίες με 3,5%, έναντι 3,3% τον Απρίλιο. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας επιταχύνθηκε στο 4,4% από 3,9% που ήταν τον Απρίλιο.

Από τα επιμέρους στοιχεία για τα κράτη μέλη προκύπτει ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στην Εσθονία με 20,1%, στη Λιθουανία με 18,5%, στη Λετονία με 16,4%, στη Σλοβακία με 11,8% και στην Ελλάδα με 10,7% Στον αντίποδα τις χαμηλότερες αυξήσεις τιμών είχαν η Μάλτα με 5,6%, η Γαλλία με 5,8%, η Φινλανδία με 7,1% και η Ιταλία με 7,3%.

cnn.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith