Μουντιάλ 2022: Ο μοιραίος Λουκάκου έστειλε το Βέλγιο σπίτι του – Μαρόκο και Κροατία προκρίθηκαν στους 16
Το απίθανο Μαρόκο πήρε την πρώτη θέση στον 6ο ομιλο με το 2-1 επί του Καναδά – Οι Κροάτες «κράτησαν» το 0-0 με τους Βέλγους και συνεχίζουν στα νοκ-άουτ
Τα θρίλερ και οι εκπλήξεις καλά κρατούν στο Μουντιάλ του Κατάρ, καθώς το φινάλε του 6ου ομίλου βρήκε το Μαρόκο να έχει πάρει την πρώτη θέση και το τρίτο το 2018 Βέλγιο να… ετοιμάζει βαλίτσες αναχώρησης από τη Ντόχα!
Η χρυσή γενιά του βελγικού ποδοσφαίρου, μετά τον ημιτελικό του 2018 απέτυχε παταγωδώς στο 22ο Παγκόσμιο Κύπελλο, αν και σήμερα κόντρα στην Κροατία έκανε την καλύτερη του εμφάνιση, αλλά ο κορυφαίος σκόρερ του Ρομελού Λουκάκου αποδείχθηκε μοιραίος…
Με τους Βέλγους να χρειάζονται μόνο νίκη, ο έμπειρος επιθετικός μπήκε στο ματς με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου και σε 50 λεπτά (με τις καθυστερήσεις) έχασε όσες ευκαιρίες δεν έχει χάσει στην καριέρα του…
Είχε δοκάρι, χαμένα τετ-α-τετ, αλλά και δύο κραυγαλέες φάσεις όπου από τα 2 μέτρα και με την εστία κενή κατάφερε να στείλει τη μπάλα άουτ κι έτσι η Κροατία με μπόλικη δόση τύχης πήρε το 0-0 και τη 2η θέση…
Γιατί η κορυφή άνηκε στο εκπληκτικό Μαρόκο των Ζίγιες, Εν Νεσίρι οι οποίοι σκόραραν στα πρώτα 25 λεπτά κόντρα στον απογοητευμένο (και αποκλεισμένο Καναδά) μεταφέροντας το άγχος σε Βέλγους και Κροάτες…
Οι Μαροκινοί πέτυχαν και το τρίτο γκολ στο ματς, αλλά στη δική τους εστία, με το αυτογκόλ του Αγκουέρντ στο 41′ να είναι το πρώτο γκολ που δέχθηκαν οι Αφρικανοί μετά από τρία ματς..
Τώρα πλέον Μαροκινοί και Κροάτες περιμένουν να μάθουν τους αντιπάλους τους στους 16 καθώς διασταυρώνονται με τον 5ο όμιλο (Ισπανία, Γερμανία, Ιαπωνία, Κόστα Ρίκα)
Κροατία-Βέλγιο 0-0: Ο Λουκάκου τα έχασε κι οι Κροάτες προκρίθηκαν
Η Κροατία προκρίθηκε στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, αφήνοντας εκτός συνέχειας το Βέλγιο μετά το μεταξύ τους 0-0 σήμερα στην Αλ Ραγιάν.
Το ματς έγινε στο στάδιο «Αχμάντ Μπιν Αλί» και χάρη σ΄αυτό το αποτέλεσμα οι Κροάτες κατέκτησαν τη 2η θέση του 6ου ομίλου, που τους φέρνει αντιμέτωπους με την αντιμέτωπους με την πρώτη του 5ου ομίλου (Ισπανία, Ιαπωνία ή Κόστα Ρίκα). Αντίθετα το Βέλγιο, Νο2 στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA, αποχαιρετά πρόωρα τη διοργάνωση.
Με πολλές αλλαγές ξεκίνησε το ματς το Βέλγιο, καθώς ο Μαρτίνεθ «ανακάτεψε την τράπουλα» μήπως και αλλάξει η αποκαρδιωτική εικόνα που παρουσίασε η ομάδα του στις πρώτες δύο αναμετρήσεις.
Αντίθετα, οι Κροάτες δεν υπήρχε λόγος να διαφοροποιήσουν το παραμικρό σε σχέση με την ενδεκάδα που παρατάχθηκε στο 4-1 επί του Καναδά. Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς είχε την πρωτοβουλία στο πρώτο ημίχρονο, χωρίς όμως να δημιουργήσει ευκαιρία.
Της δόθηκε ένα πέναλτι το οποίο όμως ο διαιτητής πήρε πίσω μετά από εξέταση VAR. Γενικά ήταν ένα 45λεπτο που δεν έδωσε το παραμικρό στους θεατές, καθώς κυριάρχησε η σκοπιμότητα. Το 6-5 στις τελικές προσπάθειες που έγραψε η στατιστική υπηρεσία, αφορούσε κάποια «σκοτωμένα» σουτ, χωρίς τύχη.
Η κατάσταση αυτή, βέβαια, εξυπηρετούσε την Κροατία που «βολευόταν» και με ισοπαλία. Άρα ήταν ξανά ο Μαρτίνεθ αυτός που θα έπρεπε να βρει «γιατρειά» στην «ασθένεια» της ομάδας του, η οποία δεν είχε ταχύτητα, δεν είχε διάθεση, δεν είχε δημιουργικό πνεύμα.
Έτσι, ο Ρομέλου Λουκάκου κλήθηκε από τον πάγκο να κάνει αυτό που ξέρει καλά. Είναι, άλλωστε ο άνθρωπος που έχει πετύχει όλα τα γκολ της ομάδας του στις δύο τελευταίες αναμετρήσεις εναντίον της Κροατίας.
Σε αμφότερες, το Βέλγιο πήρε τη νίκη. Πράγματι, ήταν ο πανύψηλος στράικερ της Ίντερ που «άγγιξε» το γκολ με δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες σε διάστημα τριών λεπτών.
Στο 60΄ σε φάση διαρκείας σούταρε στο αριστερό δοκάρι του Λιβάκοβιτς, ενώ στο 63΄ έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα ψηλά άουτ, ενώ ο γκολκίπερ της Κροατίας είχε εξουδετερωθεί.
Ο Λουκάκου έχασε ακόμα δύο πολύ μεγάλες ευκαιρίες στο 87΄ και το 89΄ για να εξελιχθεί στον απόλυτα «μοιραίο» παίκτη.
Έτσι, η πορεία των «κόκκινων διαβόλων» σταμάτησε στην Αλ Ραγιάν, ενώ οι φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης συνεχίζουν στην επόμενη φάση.
Διαιτητής: Άντονι Τέιλορ (Αγγλία)
Κίτρινες: Ντεντόνκερ
ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα, Μόντριτς, Μπρόζοβιτς, Κόβατσιτς (90+1΄ Μάγερ), Κράμαριτς (64΄ Πάσαλιτς), Λιβάγια (64΄ Πέτκοβιτς), Πέρισιτς
ΒΕΛΓΙΟ (Ρομπέρτο Μαρτίνεθ): Κουρτουά, Ντεντόνκερ (72΄ Τίλεμανς), Αλντερβάιρελντ, Βερτόνγκεν, Μενιέ (87΄ Εντέν Αζάρ), Ντε Μπρόινε, Βίτσελ, Καστάνιε, Τροσάρ (59΄ Τ. Αζάρ), Μέρτενς (46΄ Λουκάκου), Καράσκο (72΄ Ντοκού)
Καναδάς-Μαρόκο 1-2: Τα «λιοντάρια του Άτλαντα» στους 16!
Όταν σε έναν όμιλο όπου συμμετέχουν δύο από τις κορυφαίες Ευρωπαίκες ομάδες, οι οποίες στο προηγούμενο Μουντιάλ είχαν πάρει τη 2η και 3η θέση αντίστοιχα και καταφέρνεις να τερματίσεις στην πρώτη θέση του ομίλου σου, τότε σίγουρα αξίζεις πολλά
Κι αυτό το Μαρόκο που έγραψε ιστορία σήμερα, πραγματικά αξίζει πολλά καθώς ολοκλήρωσε αήττητο την πορεία του στον 6ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ και προκρίθηκε για πρώτη φορά στους «16» του Μουντιάλ, έπειτα από 36 χρόνια και την παρουσία του στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης του Μεξικού, όπου αποκλείστηκε από τους Γερμανούς.
Το γρήγορο γκολ του Ζιγιές και η «εκτέλεση» του Εν-Νεσίρι έδωσαν «αέρα» νίκης στους Μαροκινούς, που έφτασαν στο «τρίποντο», παρά το αυτογκόλ του Αγκουέρντ στο 40’. Το Μαρόκο θα αντιμετωπίσει στους «16» την ομάδα που θα πάρει τη 2η θέση στον 5ο όμιλο.
Στο «Al Thumama Stadium» της Ντόχα, το Μαρόκο ξεκίνησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αγώνα, παίρνοντας προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 4ο λεπτό.
Το παρακινδυνευμένο γύρισμα του Τζόνστον, ανάγκασε τον Μπόργιαν να βγει και να διώξει πολύ άτσαλα την μπάλα μακριά από την περιοχή του, με τον Χακίμ Ζιγιές που καιροφυλαχτούσε, να πλασάρει απ’ τα 40 μέτρα στην άδεια εστία, κάνοντας το 1-0 για τους Μαροκινούς.
Ο Καναδάς προσπάθησε να βγάλει αντίδραση και στο 15’ πλησίασε στην ισοφάριση, όμως ο Μπιουκάναν δεν μπόρεσε να πλασάρει σωστά στο γύρισμα του Ντέιβις.
Οι Μαροκινοί αντίθετα συνέχισαν να είναι εντυπωσιακοί. Στο 23’ μία καταπληκτική μπαλιά στην πλάτη της άμυνας από τον Χακίμι, έβγαλε τον Εν-Νεσίρι σε θέση βολής κι εκείνος δεν αστόχησε κάνοντας το 2-0 και «σφραγίζοντας» την πρόκριση των εντυπωσιακών Μαροκινών.
Στο 40’ ο Καναδάς «ξαναμπήκε» στο ματς κόντρα τη ροή του αγώνα. Ο Αντεκούγκμπε έκανε μία πολύ ωραία ντρίμπλα και μία χαμηλή σέντρα, με τον Αγκουέρντ να παρεμβάλλεται στην πορεία της μπάλας και να την στέλνει άθελά του στο βάθος της εστίας του Μπουνού, δίνοντας την ευκαιρία στους Καναδούς να μειώσουν σε 2-1.
Αυτό ήταν και το 100ό γκολ στο εφετινό Μουντιάλ του Κατάρ και το πρώτο που δέχθηκε το Μαρόκο στην εφετινή διοργάνωση.
Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, ο Εν-Νεσίρι σκόραρε ξανά, όμως το τέρμα του ακυρώθηκε διότι ο (ακάλυπτος) Αγκουέρντ ήταν μπροστά στον Μπόργιαν κι επηρέαζε τη φάση.
Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα άλλαξε άρδην… Ο Καναδάς μπήκε πολύ πιο δυνατά για να διεκδικήσει έστω το βαθμό της ισοπαλίας και να μην επιστρέψει με το… μηδέν στη βάση του και στο 58’ πλησίασε στην ισοφάριση, όμως η προβολή του Χόιλετ πέρασε άουτ.
Στο 71’ οι Καναδοί έχασαν απίστευτη ευκαιρία. Η κεφαλιά του Χάτσινσον χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι του Μπουνού, με την μπάλα να χτυπάει ακολούθως στο έδαφος χωρίς να περάσει τη γραμμή κι ο Τζόνστον με δεύτερη κεφαλιά την έστειλε ελάχιστα πάνω απ’ τα δοκάρια.
Οι Μαροκινοί άντεξαν στο τελευταίο 20λεπτο την πίεση των Καναδών και το τελικό σφύριγμα τους βρήκα να πανηγυρίζουν έξαλλα μία ιστορική και δίκαιη πρόκριση, αφήνοντας εκτός του Βέλγους.
Διαιτητής: Ραφαέλ Κλάους (Βραζιλία)
Κίτρινες: Χόιλετ, Οσόριο, Αντεκούγκμπε, Βιτόρια
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΚΑΝΑΔΑΣ (Τζον Χέρντμαν): Μπόργιαν, Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Αντεκούγκμπε (61’ Κονέ), Οσόριο (65’ Λαριέα), Καγιέ (60’ Χάτσινσον), Ντέιβις, Μπιουκάναν, Λάριν (60’ Ντέιβιντ), Χόιλετ (76’ Γουόδερσπουν).
ΜΑΡΟΚΟ (Βαλίντ Ρεγκραγκί): Μπουνού, Χακίμι (85’ Ζαμπράν), Αγκουέρντ, Σαΐς, Μαζραουί, Ουνάχι (77’ Ελ Γιαμίκ), Άμραμπατ, Σαμπίρι (65’ Αμαλάχ), Ζιγιές (76’ Χαμπντάλα), Εν-Νεσίρι, Μπουφάλ (65’ Αμπντουκλάλ).
protothema.gr