Μητσοτάκης για Μέση Ανατολή: Δεν αποκλείεται ως χώρα πρώτης γραμμής να δεχθούμε μεταναστευτικές πιέσεις
Αναφορές στην Μέση Ανατολή, το μεταναστευτικό αλλά και την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκανε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την συνάντηση που είχε με την Εσθονή ομόλογό του Κάγια Κάλλας.
Για την εισβολή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ ο πρωθυπουργός ήταν ξεκάθαρος: «Ως σύμμαχοι, έχουμε κοινή στάση απέναντι και στις διεθνείς προκλήσεις και τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή. Οι κυβερνήσεις μας καταδικάζουν την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απαγωγές και δολοφονίες πολιτών. Ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ και επιδιώκουμε την αποκατάσταση της ειρήνης. Τα γεγονότα αυτά υπονομεύουν μια δίκαιη λύση παραβιάζοντας την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου κράτους».
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «Δυστυχώς και το γνωρίζουμε καλά στην δική μας περιοχή πυροδοτούν την ένταση σε ένα ευρύ τόξο του παγκόσμιου χάρτη με πολλές και παράλληλες συνέπειες από την διατάραξη της ασφάλειας και της παγκόσμιας οικονομίας μέχρι την αναζωπύρωση του μεταναστευτικού. Η θέση μας είναι κατηγορηματική. Τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται και η τρομοκρατική δράση να μένει αναπάντητη. Σε τέτοιες περιπτώσεις οι ίδιες αποστάσεις ευνοούν την επιθετικότητα και τον αυταρχισμό».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο η Ελλάδα ως χώρα πρώτης γραμμής να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της. Χαρακτήρισε το μεταναστευτικό κοινή πρόκληση και ιδιαίτερη απειλή στην σκιά της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. «Η Ελλάδα είναι χώρα πρώτης γραμμής που φιλοξενεί μετανάστες από εμπόλεμες περιοχές και δεν αποκλείεται να δεχθεί νέες πιέσεις στα σύνορά της», είπε χαρακτηριστικά. Βήμα στην σωστή κατεύθυνση το νέο σύμφωνο για την μετανάστευση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι με την κα Κάλλας συζήτησε και τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και την απόρριψη κάθε μορφής αναθεωρητισμού αλλά και για την πληγή του Κυπριακού με την συνέχιση της τουρκικής κατοχής.
Επανέλαβε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και υπογράμμισε τον σημαντικό ρόλο των λιμανιών και της Αλεξανδρούπολης και της Θεσσαλονίκης ως εναλλακτικών διαδρομών για την μεταφορά αγαθών από και προς την Ουκρανία.
Ενημέρωσε επίσης την ομόλογό του για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε συνέχεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Ερντογάν για τον πολιτικό διάλογο για τα ΜΟΕ για την θετική ατζέντα στην οποία όπως είπε προσβλέπει αλλά και για την ευθύνη την οποία έχει η Τουρκία η οποία τυπικά ως υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ δεσμεύεται από τις αρχές της καλής γειτονίας.
Πηγή: www.newsit.gr