Μητροπολίτης Δαμασκηνός: Οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη πρεσβεύουν την ειρήνη υπέρ της Εκκλησίας της Οικουμένης

Την σημερινή Εορτή, των Αγίων ενδόξων, Μεγάλων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων, Κωνσταντίνου και Ελένης, θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε, ως βασιλική, αποστολική και οικογενειακή.
Βασιλική, διότι βασιλεύς και αυτοκράτωρ Ρωμαίων υπήρξε ο Άγιος Κωνσταντίνος, γι’ αυτόν τον λόγο και ανυμνείται ως πρώτος βασιλεύς χριστιανών, ο οποίος έλαβε το σκήπτρο της βασιλείας από τον ίδιο τον Θεό. Την χαρακτηρίζουμε ως Αποστολική, διότι είναι εκείνος, που με βασιλικό διάταγμα το 313 μ.Χ. κατέπαυσε τους διωγμούς κατά των χριστιανών, έδωσε την ελευθερία της πίστεως και της λατρείας στην Εκκλησία του Χριστού, βοήθησε την ιεραποστολή της Εκκλησίας στα γειτονικά έθνη και αυτός συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια το 325 μ.Χ., υπέρ της Ορθοδόξου πίστεως. Γι’ αυτό και τον ονομάζουμε στο Απολυτίκιό του ως «ο εν βασιλεύσιν Απόστολός Σου Κύριε».
Είναι, όμως και οικογενειακή εορτή, διότι μαζί με τον Μεγάλο Κωνσταντίνο εορτάζουμε και την μητέρα του, την Αγία Ελένη, πιστή και ευσεβή γυναίκα, η οποία βοήθησε τα μέγιστα στην ανάθρεψη του υιού της «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου».
Από τον ιερό υμνογράφο της Εκκλησίας μας, τονίζονται ιδιαίτερα: 1) το θείο όραμα του Τιμίου Σταυρού με την φράση «εν τούτω νίκα», που είδε στον ουρανό «εν πλήρει ημέρα» ο Άγιος Κωνσταντίνος, όταν πορευόταν με τα στρατεύματα του, εναντίον του αντιπάλου του Μαξεντίου. 2) Η κλήση του στην χριστιανική πίστη, όχι από ανθρώπους, αλλ’ ουρανόθεν, από τον ίδιο τον Χριστό, όπως ακριβώς συνέβη και με τον Απόστολο των εθνών Παύλο. «Και ως ο Παύλος την κλήσιν ουκ εξ ανθρώπων δεξάμενος», για να αποβεί ο Μέγας Κωνσταντίνος, ο πρώτος χριστιανός βασιλιάς, υπερασπιστής της πίστεως και προστάτης της Εκκλησίας. 3) Η ίδρυση της Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης, ως πρωτεύουσας του Ρωμαϊκού Κράτους και η αφιέρωσή της στην Κυρία Θεοτόκο. 4) Το γεγονός, ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο Άγιος Κωνσταντίνος δεν είναι μόνο ένας θεόστεπτος βασιλιάς, αλλά Ισαπόστολος, γι’ αυτό και προσευχόμαστε, ώστε να πρεσβεύει για την «Βασιλεύουσα Πόλιν» του και γενικώτερα για την Εκκλησία προς τον φιλάνθρωπο Θεό, να την διατηρεί «διαπαντός εν ειρήνη».
Ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Αγία Ελένη ιδιαιτέρως σήμερα, «τον Σταυρόν εμφαίνουσι, το πανσεβάσμιον ξύλον». Ο μεν Άγιος, μας φανερώνει τον Τίμιο Σταυρό στο λάβαρο, που κατασκεύασε μετά το ουράνιο θέαμά του, όπου και τον Σταυρό σημείωσε και το «εν τούτω νίκα» κατέγραψε. Η δε Αγία Ελένη, με τις ανασκαφικές έρευνες, που η ίδια πραγματοποίησε στον Γολγοθά και έφερε στο φως τον Σταυρό του Κυρίου. Έτσι, το πανσεβάσμιο ξύλο, έγινε φανερό στην Οικουμένη και προσκυνήθηκε ελεύθερα από την χριστιανοσύνη. Εξ αιτίας, λοιπόν, της προσωπικότητος και της αγιότητος των δύο μεγάλων αυτών Αγίων, οφείλεται η ανεύρεση και παράδοση στην Εκκλησία μας του Τιμίου Σταυρού, προς ενίσχυση στους πειρασμούς, όπλο κατά ορατών και αοράτων εχθρών, και νίκη και θρίαμβο στους αγώνες της Εκκλησίας.
Συνέπεια όλων των προηγουμένων, ήταν η επικράτηση της ειρήνης στην Εκκλησία – και γενικότερα στον τότε γνωστό κόσμο – από διώκτες της λατρείας, από αιρετικούς, από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς και πειρασμούς, που μέχρι εκείνη την εποχή ταλάνιζαν την Οικουμένη.
Δυστυχώς και η εποχή μας είναι μία αντίστοιχη εποχή ταραχής και ανησυχίας. Διάφορες μορφές βίας και ακαταστασίας παρατηρούνται σήμερα, και εντός της Εκκλησίας από διάφορες αιρετικές και σχισματικές ομάδες, αλλά και γενικότερα στον κόσμο, ο φόβος της πολεμικής απειλής και η βία, ιδίως εντός της οικογένειας, τραυματίζουν την κοινωνία, οδηγώντας τους ανθρώπους σε αδιέξοδα.
Αυτήν την ειρήνη, ας ευχόμαστε, να πρεσβεύουν οι Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη και να χαρίζει ο Χριστός μας, υπέρ της Εκκλησίας Του και της Οικουμένης «ην περίσωζε διαπαντός εν ειρήνη».

Ακολουθήστε το Agrinio2Day στο Google News

