Μετατίθενται για το 2024 τα γεωτρύπανα στα Ιωάννινα, γρίφος η εξόρυξη στο Κατάκολο
Χωρίς γεωτρύπανα προβλέπεται να κυλίσει το 2023 στην εγχώρια αγορά υδρογονανθράκων αφού η ερευνητική γεώτρηση των Ιωαννίνων που διαχειρίζεται η Energean εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει μέσα στο 2024.
Το χρονοδιάγραμμα θα καθορίσει η απόφαση για την έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών όρων που κατέθεσε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η εταιρεία. Αστάθμητος παράγοντας όμως που μπορεί να προκαλέσει επιπλέον καθυστερήσεις είναι ασφαλώς οι εκλογικοί κύκλοι τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο που επηρεάζουν την λειτουργία της δημόσιας διοίκησης.
Για την έγκριση της ΑΕΠΟ θα χρειαστούν τουλάχιστον 8 μήνες, με βάση τους συνήθεις χρόνους αντίστοιχων περιβαλλοντικών εγκρίσεων. Επιπλέον χρόνος όμως θα απαιτηθεί και για την προετοιμασία της εταιρείας και την αναζήτηση γεωτρύπανου, ο οποίος υπολογίζεται από 4 έως 6 μήνες.
Ίσως μάλιστα ο χρόνος αυτός να λειτουργήσει θετικά και στην αναζήτηση διεθνούς εταίρου μετά την αποχώρηση της Ισπανικής Repsol την Άνοιξη του 2021 από την παραχώρηση των Ιωαννίνων στην οποία κατείχε το 60% των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης.
Τα Ιωάννινα παραμένουν το πιο προχωρημένο μπλοκ από όλες τις παραχωρήσεις, για το οποίο η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει γεώτρηση εντός του έτους. Από την εταιρεία πάντως διαμηνύεται ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για να τρέξουν γρηγορότερα οι διαδικασίες.
Την ίδια στιγμή, γρίφος αποτελεί η δεύτερη περιβαλλοντική μελέτη για το οικόπεδο της Energean στο Κατάκολο καθώς η τύχη της αντίστοιχης ΑΕΠΟ που συντάχθηκε προ εξαετίας και υποβλήθηκε στο υπουργείο, αγνοείτε.
Το μέλλον της παραχώρησης περιπλέκουν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού πριν τις γιορτές κατά την επίσκεψή του στην Πάτρα, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν επιφυλάξεις για τις εξορύξεις πετρελαίου, προτάσσοντας περιβαλλοντικούς λόγους αλλά και την στροφή της κυβέρνησης στην έρευνα, ανάπτυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Η νέα ωστόσο κυβερνητική πολιτική αντιμετωπίζεται με προβληματισμό από παράγοντες του κλάδου που εκτιμούν ότι στέλνει αντιφατικά μηνύματα στους επενδυτές, την στιγμή που οι εξορύξεις επανήλθαν με μεγάλη ορμή στο προσκήνιο.
Τα πιστοποιημένα από ανεξάρτητο οίκο δυνητικά αποθέματα πετρελαίου στην περιοχή ανέρχονται σε 14.000.000 βαρέλια ενώ οι δαπάνες που έχει κάνει ως τώρα η εταιρεία για μελέτες και έρευνες υπολογίζονται σε 4 εκατ. ευρώ. Όπως λένε αρμόδιες πηγές ακόμη και αν η εταιρεία επικεντρωνόταν στο φυσικό αέριο, αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί με την υφιστάμενη μελέτη, την οποία η Energean έχει καταθέσει στο ΥΠΕΝ αλλά θα χρειαζόταν η διαδικασία να ξεκινήσει από την αρχή και να υποβληθούν νέες μελέτες.
Πολλοί αναρωτιούνται αν οι αποφάσεις για το Κατάκολο είναι οριστικές, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η πολιτική και στις άλλες παραχωρήσεις της εταιρείας, όπως είναι το νέο κοίτασμα Έψιλον, στον Πρίνο, το οποίο επίσης προορίζεται για εξόρυξη πετρελαίου και η παραγγελία για την εξέδρα έχει ήδη γίνει σε ναυπηγείο της Κωστάντζας.
Η αγορά πάντως προεξοφλεί νομικές ενέργειες από την πλευρά της Energean εφόσον η κυβέρνηση επιμείνει στην ρητορική της για εγκατάλειψη του αρχικού σχεδιασμού και στροφή στο φυσικό αέριο και σύμφωνα με πληροφορίες αποτελεί ένα θέμα που ήδη διερευνούν οι θιγόμενοι επενδυτές.
Τον προηγούμενο μήνα η Energean ολοκλήρωσε τις τρισδιάστατες σεισμικές έρευνες στο μπλοκ 2 στο βορειοδυτικό Ιόνιο. Τα δεδομένα που αντλήθηκαν, σύμφωνα με την εταιρεία είναι ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας καθώς αποδίδουν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εικόνα του υπεδάφους στην περιοχή. Η επεξεργασία και ερμηνεία τους, θα χρειαστεί αρκετούς μήνες, για να αξιολογηθούν το μέγεθος και οι προοπτικές του δυναμικού υδρογονανθράκων και των πιθανών αποθεμάτων.
newmoney.gr