Με ρυθμούς σκληρού ροκ ξεκίνησε η προεκλογική αντιπαράθεση
Εδώ και μήνες η πρόωρη εκλογολογία και η φημολογία ανά τακτά διαστήματα περί πρόωρων εκλογών θα έλεγε κανείς, ότι θα μπορούσαν να έχουν εκτονώσει τη “βαλβίδα” της πόλωσης στην πολιτική σκηνή. Ήδη η πρώτη κιόλας ημέρα της επίσημης πλέον προεκλογικής περιόδου, διέψευσε κάθε προσδοκία μιας πολιτισμένης με επιχειρήματα και πολιτικό αντίλογο, αντιπαράθεση. Η προεκλογική “παρτιτούρα” των κομμάτων και κυρίως των τριών μεγαλύτερων, δίνει τον τόνο ενός σκληρού ροκ, που μόλις ξεκίνησε με άγνωστη κλιμάκωση και φινάλε.
Το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη δεν στάθηκε φαίνεται αρκετό για να συγκρατήσει την προεκλογική ορμή της κυβέρνησης και των κομμάτων και την ανάγκη τους να πολώσουν και να συσπειρώσουν τα κομματικά τους ακροατήρια, ξεπερνώντας ήδη από πολύ νωρίς τα όρια του πολιτικού πολιτισμού.
Από τη Βουλή, όσο αυτή παραμένει ανοιχτή μέχρι την διάλυσή της για τις εκλογές, μέχρι τα τηλεοπτικά παράθυρα, τις ραδιοφωνικές συχνότητες αλλά και τις ανακοινώσεις των κομμάτων η πόλωση έχει εισχωρήσει παντού μετατρέποντας την προεκλογική αντιπαράθεση από την πρώτη ημέρα κιόλας αυτής της μακράς περιόδου, σε αρένα.
Μία αρένα στην οποία όλοι στρέφοντας εναντίον όλων. Η ΝΔ κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφισε την απλή αναλογική με κίνδυνο να προκαλέσει αστάθεια και ακυβερνησία στη χώρα, αλλά και κατά του ΠΑΣΟΚ και της άρνησης του Νίκου Ανδρουλάκη να αποσαφηνίσει τη θέση του για τυχόν μετεκλογικές συνεργασίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της κυβέρνησης, που επιχειρεί αντιθεσμικά – κατά την Κουμουνδούορου – να “αγνοήσει” τη λαϊκή ετυμηγορία της πρώτης κάλπης και να εστιάσει στις δεύτερες εκλογές.
Το ΠΑΣΟΚ που δια του αρχηγού του στρέφεται τόσο κατά της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτοντας τους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων για την πρωθυπουργία της χώρας σε περίπτωση μετεκλογικής συγκυβέρνησης.
Και βέβαια και τα μικρότερα κόμματα που προς ώρας μόνο, μένουν εκτός των ανταγωνισμών και της συζήτησης περί κυβερνήσεων συνεργασίας αλλά βάλλουν κατά των μεγαλύτερων κομμάτων, επιχειρώντας να “αλιεύσουν” τους δυσαρεστημένους, αγανακτισμένους ή οργισμένους ψηφοφόρους που στρέφουν την πλάτη τους στα κόμματα εξουσίας.
Τις πρώτες μόλις 24 ώρες από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης μπήκαν νέα θέματα προς αντιπαράθεση και διατυπώθηκαν νέες προκλήσεις εκατέρωθεν. Από τις σημαντικότερες και από αυτές που φαίνεται ότι δεν θα “σβήσουν” σύντομα, η υπόθεση της βίλας του Γιάννη Ραγκούση στην Πάρο που προκάλεσε αιχμηρές ανακοινώσεις της ΝΔ αλλά και την αυστηρή κριτική του Άδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή που κάλεσε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πάψουν “να κουνούν το δάχτυλο για θέματα ηθικής”. Την ώρα που ο Γιάννης Ραγκούσης απο την πλευρά του κατηγορούσε για φθηνούς αντιπερισμασμούς “από την κυβέρνηση των υπέρογκων και σκοτεινών, ατομικών δανείων των μελών της”.
Λάδι στη φωτιά της πρόωρης κλιμάκωσης της πολιτική όξυνσης έριξε ο Άδωνις Γεωργιάδης και από ομιλία του σε εκδήλωση κατά την οποία επικαλούμενος ακόμη και λεξικό της αρχαίας ελληνικής επεχείρησε να επιχειρηματολογήσει περί της διαφοράς “δεξιών” και “αριστερών” ισχυριζόμενος ότι “αριστερός” μεταφορικά είναι ο άχρηστος, ο ανεπρόκοπος, ο γρουσούζης… με τον ΣΥΡΙΖΑ να επιστρέφει τις κατηγορίες χαρακτηρίζοντάς τον μισαλλόδοξο, διχαστικό και ακροδεξιό.
Η κλιμάκωση της αντιπαράθεσης αποτυπώθηκε και κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Γλυφάδα όπου μίλησε για το ενδεχόμενο “πολιτικής τερατογένεσης” στις 22 Μαΐου, τονίζοντας πως “Αυτοί που λένε ότι θα προκύψει κυβέρνηση στις 22 Μαΐου, πρέπει να μας πουν με ποιον θα συνεργαστούν. Είχα μιλήσει για το ενδεχόμενο πολιτικής τερατογένεσης με Τσίπρα, Ανδρουλάκη και Βαρουφάκη. Το φαντάζεστε; Ο,τι και να λέει ο Αλέξης Τσίπρας, το ενδεχόμενο μαθηματικά υπάρχει», ανέφερε, καλώντας μάλιστα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε σύγκριση μεταξύ των δύο κυβερνητικών τετραετιών.
“Γάντι” που σήκωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνοντας ότι “τερατογέννεση είναι να θέλει κάποιος να κυβερνήσει και να έχει απέναντί του το 70-75% του εκλογικού σώματος” και πρόσθεσε “επίσης το άλλο τέρας είναι να θέλει ο κ. Τσίπρας να κάνει κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς προγραμματική σύγκλιση” στρέφοντας τα βέλη του προς τους δύο “μεγάλους”.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η προεκλογική περίοδος μόλις ξεκίνησε και έπεται συνέχεια…
Πηγή: skai.gr