Μαζική αποχώρηση από το λιμάνι στη Σαντορίνη

xrwma santorini autokinhta

Με περισσότερους από 555 σεισμούς μεγέθους ως 4,9 Ρίχτερ (εκ των οποίων τουλάχιστον 200 είναι άνω των 3 Ρίχτερ) να έχουν καταγραφεί από το Ευρωπαϊκό και Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο το τελευταίο πενθήμερο στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης -αριθμός ο οποίος μεταβάλλεται δυναμικά, καθώς εκδηλώνονται διαρκώς νέες δονήσεις- η αγωνία κορυφώνεται.

Και αφού οι σεισμοί φέρνουν κατολισθήσεις και έχει απαγορευθεί η πρόσβαση σε Αμμούδι, Αρμένη και Παλιό Λιμάνι Φηρών, ο κόσμος φεύγει από τη Σαντορίνη.

Οι αεροπορικές εταιρείες, εν μέσω διαμαρτυριών για την άνοδο των τιμών των εισιτηρίων, έχουν προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια, ενώ με πληρότητα αναχωρούν και τα πλοία από το νησί.

Η μεγάλη έξοδος από τη Σαντορίνη – Μποτιλιάρισμα στο δρόμο για το λιμάνι, οι απαγορευμένες περιοχές
Ουρές αυτοκινήτων προς το λιμάνι της Σαντορίνης

Οι σεισμολόγοι, οι επιτροπές των οποίων θα συνεδριάσουν ξανά το πρωί της Τετάρτης για να επανεκτιμήσουν την κατάσταση με βάση τα ως τότε δεδομένα, είναι επιφυλακτικοί αλλά και καθησυχαστικοί. Θεωρούν ότι η «σεισμική καταιγίδα» θα συνεχιστεί, δίνοντας πιθανότατα και μεγαλύτερου μεγέθους δόνηση, όχι όμως σαν αυτόν του 1956, ο οποίος είχε προκαλέσει και τσουνάμι.

«Η σεισμική δραστηριότητα η οποία εξελίσσεται πλέον κοντά στην Αμοργό θα διαρκέσει από μερικές ημέρες έως εβδομάδες, διατηρώντας τα ίδια μεγέθη. Θέλει χιλιάδες χρόνια για να γεμίσει το ρήγμα. Δεν θα δώσει σεισμούς μεγάλων μεγεθών. Μπορεί να δούμε μεγέθη μεγαλύτερα από 5 Ρίχτερ. Να μην πανικοβληθεί ο κόσμος, δεν θα δούμε σεισμό σαν του 1956», είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ ο ακαδημαϊκός και καθηγητής Φυσικών Καταστροφών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, είπε ότι εξετάζονται όλα τα σενάρια.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε ουσιαστικά είναι ότι η Σαντορίνη κάνει μεγάλες εκρήξεις κάθε περίπου 17.000 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν η μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Τηρουμένων των αναλογιών, λοιπόν, βρισκόμαστε μακριά. Η Σαντορίνη κάνει μικρότερες εκρήξεις κάθε περίπου πενήντα χρόνια. Η τελευταία έκρηξη που είχε κάνει ήταν το 1950. Πριν από αυτό ήταν το 1922, οπότε τηρουμένων των αναλογιών, η Σαντορίνη είναι στη τροχιά να κάνει μια μικρότερη έκρηξη, αλλά δεν μπορούμε με σαφήνεια να πούμε πόσο μεγάλη θα είναι. Και μάλλον δεν θα είναι κάτι όπως η μινωική έκρηξη που ήταν πριν από 3.500 χρόνια. Μάλλον, θα είναι κάτι πιο ανάλογο με τις εκρήξεις που έχουμε δει, όπως την τελευταία το 1950 ή το 2022 και μετά μου φαίνεται πάλι το ’28 (…)».

Τα νέα μέτρα
Στο μεταξύ, καθώς οι τοπικές αρχές επικαιροποιούν τα σχέδια εκκενώσεων περιοχών (εδώ η δεύτερη, σημερινή έκδοση του σχεδίου εκκένωσης χωριών Θήρας-Θηρασιάς, στη Σαντορίνη) και στη Σαντορίνη έχουν σπεύσει δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, καθώς μία ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με διασωστικό σκύλο, δύο ομάδες της 1ης ΕΜΟΔΕ, ομάδα χειριστών drones με τον εξοπλισμό τους αλλά και εναέριοι διασώστες, καθώς και συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με μετασχηματιστές, γεννήτριες και καλώδια, οι επιτροπές των σεισμολόγων αποφάσισαν να επιμηκυνθούν χρονικά τα μέτρα, όπως το να μείνουν κλειστά τα σχολεία σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό ως την Παρασκευή.

Μετά την ενδελεχή εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων, διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:

1. Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει στα ίδια χαμηλά επίπεδα με τις προηγούμενες μέρες.

2. Η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού είναι ιδιαίτερα αυξημένη, με 200 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος 4.9).

3. Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.

4. Οι Επιτροπές προτείνουν τα ακόλουθα προληπτικά μέτρα:

α. Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά έως και την Παρασκευή 07/02/2025 σε Θήρα, Ανάφη, Ίο και Αμοργό.

β. Οι πολίτες θα πρέπει:

– να αποφεύγουν τις μεγάλες συναθροίσεις εντός κτιρίων.

– να αποφεύγουν την προσέγγιση σε εγκαταλελειμμένα κτίρια.

– να αποφεύγουν την πρόσβαση και παραμονή στα λιμάνια Αμμουδίου, Αρμένης, Κόρφου και Παλαιού Λιμένα Φηρών.

– να προχωρήσουν σε άρση επικίνδυνων στοιχείων μη δομικής τρωτότητας στα κτίριά τους (βαριά επικρεμάμενα αντικείμενα, ψευδοροφές κλπ) και στο άδειασμα των υδάτων στις κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

– να επιλέγουν ασφαλείς διαδρομές κατά τη μετακίνησή τους μέσα στον αστικό ιστό και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα σημεία που υπάρχουν έντονες μορφολογικές κλίσεις και είναι πιθανόν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα.

– να υπάρχει άμεση απομάκρυνση από τις παράκτιες περιοχές, σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης.

protothema.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith