Live ο Κυρ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ: Βρίσκομαι εδώ σήμερα πολύ πιο έμπειρος

[371664] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / eurokinissi)

Σε απευθείας μετάδοση από το ΕΡΤnews, ERT3 και ertnews.gr η προγραμματισμένη για τις 18.00 ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Τελετή Εγκαινίων της 88ης ΔΕΘ στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι.Βελλίδης».

Την ομιλία του στην 88η ΔΕΘ ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας «Βρίσκομαι εδώ σήμερα πολύ πιο έμπειρος, οπλισμένος με τη γνώση αλλεπάλληλων κρίσεων που τις ξεπεράσαμε μαζί».
Δείτε εδώ το βίντεο:

«Κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι βρίσκομαι και πάλι στη Θεσσαλονίκη και στη ΔΕΘ, για έκτη χρονιά σαν πρωθυπουργός. Στο τέλος του πρώτου 12μήνου μια νέας εκλογικής θητείας και έχοντας μπροστά μας τρία χρόνια καθαρής πολιτικής διαδρομής. Για να θυμίσω που ήμασταν και που φτάσαμε, τι πετύχαμε μέσα στο 2024, τι φέρνει το 2025 και κυρίως πως θα οδηγηθούμε στο 2027.

Βρίσκομαι, επίσης, εδώ σήμερα πολύ πιο έμπειρος, οπλισμένος με τη γνώση αλλεπάλληλων κρίσεων που τις ξεπεράσαμε μαζί. Με το χέρι, όμως, πάντα σταθερό στο τιμόνι».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έγιναν πράξη δεσμεύσεις, όχι με δανεικά αλλά με συνετή πολιτική πάνω σε υγιή θεμέλια. Τόνισε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έγιναν πράξη και αποτελούσαν δέσμευση του ίδιου.

«Να που γίνονται, με τομές όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια και η επιστολική ψήφος», ανέφερε ακόμη απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι «αυτά δεν γίνονται».

«Δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των επιχειρήσεων για να θωρακίσουμε την κοινωνία» και συνέχισε τονίζοντας ότι «αν αυτοί είναι ισχυροί και έχουν και μέσα ενημέρωσης τα ενεργοποιούν κατά της κυβέρνησης , αλλά να γνωρίζουν πως κοπιάζουν άδικα γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό», είπε σε όσους αντιτίθενται.

Οι 9 προκλήσεις για το μέλλον:
Η σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών
Η αύξηση της απασχόλησης ιδίως στις γυναίκες και τους νέους
Η ανάγκη να βελτιώσουμε την παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα στην εργασία
Η ακόμα ταχύτερη και δικαιότερη πράσινη μετάβαση
Μείωση παρενεργειών ανάπτυξης
Ισορροπημένη οργάνωση του δημοσίου χώρου
Αποτελεσματικότερη διαχείρηση του δημογραφικού. Στήριξη νέων οικογενειών
Πρωτόγνωρες πιέσεις που ασκεί η κλιματική κρίση με φυσικές καταστροφές μεγαλύτερης έντασης από αυτές που γνωρίζαμε
Αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός απέρριψε τα περί μεταρρυθμιστικής κόπωσης και τα περί «κατάρας της δεύτερης τετραετίας», λέγοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα την υλοποίηση του προγράμματός της, ενώ τόνισε: «Δεν έχω σάκο με αλόγιστες παροχές».

Για την πορεία της οικονομίας είπε ότι έχουμε πλέον «μια οικονομία με προσανατολισμό στις επενδύσεις και στις εξαγωγές, με σαφή στροφή της παραγωγής προς τη βιομηχανία και προς δραστηριότητες με υψηλή προστιθέμενη αξία, ώστε οι υπαρξιακές, θα έλεγα, προκλήσεις του χθες να δίνουν τη θέση τους σε νέα σύνθετα ερωτήματα. Κυρίες και κύριοι. Άλλες ήταν οι ανάγκες του 2019. Με μια οικονομία να παλεύει ουσιαστικά να βγει από την εντατική. Άλλες οι ανάγκες, οι παρούσες. Το ζητούμενο τώρα είναι η ένταση της ανάπτυξης.

Εξίσου σημαντικό ζητούμενο είναι και η ισόρροπη αναδιανομή της όχι μόνο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Είναι αυτό το οποίο έχω αποκαλέσει πολλές φορές η ανάγκη για διπλή σύγκλιση. Και επιτρέψτε μου να σταθώ σύντομα σε εννέα τέτοιες νέες προκλήσεις που αποτελούν ταυτόχρονα και στρατηγικές κατευθύνσεις.

Σπεύδω να το κάνω στην αρχή της ομιλίας μου, πιστεύοντας ότι έτσι θα ερμηνευτεί ακριβέστερα και η εσωτερική λογική και συνέπεια των επιλογών μας. Για να το πω διαφορετικά, πρόκειται για αρχές, οι οποίες διαπνέουν και όλα τα μέτρα που θα ακουστούν αργότερα.

Πρώτον και σημαντικότερη όλων η σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών τόσο στον ιδιωτικό τομέα, στον δημόσιο τομέα, στις συντάξεις, σε συνδυασμό βέβαια με τη λειτουργία του ανταγωνισμού για διαρκώς καλύτερες τιμές. Γιατί δεν έχει νόημα για τον πολίτη καμία μακροοικονομική μεγέθυνση. Σπεύδω και ανοίγω παρένθεση.

Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024 με το δεύτερο γρηγορότερο ρυθμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά αυτή η μακροσκοπική μεγέθυνση δεν έχει νόημα για τον πολίτη αν δεν αυξάνει τελικά το διαθέσιμο εισόδημα και δεν μειώνει τις ανισότητες.

Δεύτερον, η αύξηση της απασχόλησης των εργαζομένων, ιδίως στις γυναίκες και στους νέους, είναι κάτι το οποίο άλλωστε ενδιαφέρει και το ασφαλιστικό μας σύστημα.

Με βασικό δρόμο βασική προτεραιότητα τη στενότερη σύνδεση της εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, ώστε να παρέχονται δεξιότητες και σήμερα που μιλάμε λείπουν από την αγορά εργασίας.

Τρίτον, η ανάγκη να βελτιώσουμε την παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα της οικονομίας μας σε όλους τους τομείς.

Στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση, στις υπηρεσίες.

Και μέσω αυτής της διπλής εξέλιξης θα υπηρετηθεί μια κεντρική μας επιδίωξη που δεν είναι άλλη από την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Τέταρτη προτεραιότητα η ακόμα ταχύτερη αλλά προσέξτε και δικαιότερη πράσινη μετάβαση, ώστε η επιδιωκόμενη ενεργειακή αυτονομία μέσω του Ήλιου, του αέρα, των νερών να αρχίσει να αποτυπώνεται πιο συστηματικά στα τιμολόγια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η καθαρή ενέργεια πρέπει να γίνει και φθηνή ενέργεια, διότι η βιωσιμότητα δεν είναι μόνο μια οικολογική επιταγή, είναι και μια οικονομική επιλογή.

Πέμπτον, ζητούμενη επίσης είναι η μείωση των παρενεργειών μιας γρήγορης ανάπτυξης, όταν αυτή ενίοτε εκδηλώνεται χωρίς σχέδιο, έλεγχο και κανόνες.

Το είδαμε ευτυχώς σε πολύ λίγα νησιά μας με την κρουαζιέρα.

Το ίδιο όμως θα έλεγα και για τις υποδομές, ιδίως σε τόπους που δέχονται μεγάλα φορτία επισκεπτών και συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Και απόλυτα συνδεδεμένη ως έκτη προτεραιότητα με την παραπάνω αντίληψη είναι και η ισορροπημένη οργάνωση του δημοσίου χώρου.

Ανοίγω παρένθεση κύριε Δήμαρχε, το καλύτερο παράδειγμα είναι η ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης και το πώς μπορούμε να συνδυάσουμε νέες σύγχρονες χρήσεις με ένα μεγάλο μητροπολιτικό πάρκο για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Αυτό σημαίνει ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον, σεβασμός στο δημόσιο χώρο αλλά και με μια σύγχρονη αναπτυξιακή διάσταση.

Γι αυτό και κάθε χωροταξική μεταβολή οφείλει να γίνεται με σεβασμό στο περιβάλλον και την παράδοση.

Ειδικά των πανέμορφων οικισμών, των νησιών και των βουνών μας.

Θεμέλιο της ανάπτυξης, θεμέλιο της ανάπτυξης και της τουριστικής ανάπτυξης.

Το έχουμε πει πολλές φορές, πρέπει να είναι η προστασία του απαράμιλλου φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας μας.

Άλλωστε άλλωστε αυτό είναι τελικά και το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα.

Έβδομο, η αποτελεσματικότερη διαχείριση του δημογραφικού.

Ένα πρόβλημα που απειλεί όλες τις δυτικές κοινωνίες και προφανώς είναι ένα ζήτημα σύνθετο, πολυδιάστατο.

Όμως δεν μπορούμε να κρυφτούμε από αυτό με πρώτες κινήσεις τη στήριξη των νέων οικογενειών, ειδικά όσον αφορά την προσιτή στέγη.

Θα επανέλθω στο θέμα αυτό. Στη συνέχεια.

Τη γεφύρωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, αλλά.

Αλλά και την καλύτερη ποιότητα ζωής Στην τρίτη ηλικία.

Όγδοο, ο μεγάλος κίνδυνος του 21ου αιώνα.

Και μιλώ για τις πρωτόγνωρες πιέσεις που ασκεί και θα ασκεί η κλιματική κρίση στις υποδομές, στις περιουσίες των πολιτών και στα δημόσια οικονομικά των κρατών με φυσικές καταστροφές μεγαλύτερης έντασης από αυτές που γνωρίζαμε.

Δυστυχώς και με αντίστοιχου μεγέθους ζημιές.

Είναι ένα δεδομένο το οποίο πρέπει πια να διαπερνά όλες τις πολιτικές μας.

Και ένατο τέλος, το αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την υποχρέωση των μελών από τη μία πλευρά να παράγουν ετήσια πλεονάσματα.

Αλλά προσέξτε πια και το ταβάνι στην αύξηση των κρατικών δαπανών στο περίπου 3% και κάτι το χρόνο.

Υπέρβαση μάλιστα του οποίου οδηγεί ξανά με μαθηματική βεβαιότητα σε εποπτεία, σε αντίμετρα και σε νέους φόρους και σε τελευταία παραδοχή, δηλαδή, η ανάγκη για δημοσιονομική υπευθυνότητα με κάνει να καταστήσω σαφές ότι δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιο σάκο με αλόγιστες παροχές, αλλά μόνο προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές.

Πολύ περισσότερο όταν ήδη οκτώ κράτη, ανάμεσά τους μεγάλες οικονομίες όπως η Ιταλία και η Γαλλία, έχουν ήδη τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε καθεστώς εποπτείας για υπέρβαση δαπανών.

Κάτι τέτοιο προσωπικά δεν θα το επιτρέψω να συμβεί στην Ελλάδα.

Και αυτό είναι και το σαφές μήνυμα προς τους θεσμούς και προς τους διεθνείς επενδυτές.

Συνεπώς, οι δαπάνες μας για το 2025 είναι σωστά ζυγισμένες και αναλύονται σε τρεις κατηγορίες, με πρώτη την άμυνα.

Εκεί θα κατευθυνθούν το 2025 κάτι παραπάνω από 1,6 δισ.

Είναι αυξημένα κατά 850 εκατομμύρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ναι, γιατί το 2025 θα παραλάβουμε την πρώτη φρεγάτα Μπελαρά, τον Κίμωνα. Ακόμα 1 δισ. θα αφορά την αύξηση της δαπάνης.Ένα δισεκατομμύριο θα διατεθεί σε στοχευμένες κοινωνικές κατηγορίες.

Καθαροί αριθμοί, καθαρές προτεραιότητες, καθαρές προθέσεις.

Πρώτον, τη στήριξη του μέσου εισοδήματος και την προστασία της οικογένειας και των πιο ευάλωτων.

Δεύτερον, την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.

Και τρίτον, τη στήριξη της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου του 2025 αυξάνονται εκ νέου περισσότερες από δύο εκατομμύρια συντάξεις με βάση τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ.

Από 2,2 ως 2.5%.

Ενώ από τον Απρίλιο αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από τα 830 ευρώ που είναι σήμερα.

Με στόχο να ανέλθει, όπως έχουμε δεσμευθεί, στα 950 ευρώ μέχρι τον Απρίλιο του 2027.

Είναι μια εξέλιξη που θα συμπαρασύρει αυτόματα προς τα πάνω τριετίες και πολλά επιδόματα από την έκτακτη εισφορά των διυλιστηρίων.

Αυτό το Δεκέμβριο, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, θα διατεθούν 243 εκατομμύρια ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση σε σχεδόν 2 εκατομμύρια ευάλωτους συμπολίτες μας.

670 χιλιάδες συνταξιούχοι με εισόδημα ως 1.600 ευρώ που έχουν ακόμα προσωπική διαφορά, θα λάβουν ως 200 ευρώ, ενώ 767 χιλιάδες δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα εισπράξουν μία επιπλέον δόση του.

220.000 δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και από τον ΕΦΚΑ θα ενισχυθούν με 200 ευρώ.

Το ίδιο θα ενισχυθούν και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες και 250.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα το λάβουν το Δεκέμβριο, αυξημένο κατά 50%.

Στο Δημόσιο, τέλος, από την επόμενη άνοιξη σχεδόν 700.000 υπάλληλοι θα αρχίσουν να βλέπουν νέες αιτήσεις, αυξήσεις οι οποίες σταδιακά θα φτάσουν και τα ευρώ.

Τα 100 ευρώ το μήνα, ώστε μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων να μην υπολείπονται του κατώτατου μισθού.

Γιατί το εισόδημα πρέπει να ενισχύεται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα όμως πρέπει να εκδηλώνεται και με στοχευμένες πρωτοβουλίες που απαιτείται έτσι, αυτή η συγκεκριμένη δέσμη συμπληρώνεται με δύο ακόμα μέτρα που αφορούν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους της πρώτης γραμμής στην Υγεία και την ασφάλεια.

Στο εξής λοιπόν και ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα των γιατρών του ΕΣΥ, η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 22%, κάτι που θα αυξήσει μεσοσταθμικά τις αποδοχές των γιατρών 130 ευρώ και ενίοτε και περισσότερο.

Σημειώνω επίσης ότι μόλις προχθές υπεγράφη Κοινή Υπουργική Απόφαση που δίνει μεγάλη πρόσθετη οικονομική ενίσχυση.

Προσέξτε έως 7.200 ευρώ το χρόνο ετησίως σε γιατρούς που θα στελεχώσουν δομές υγείας σε απομακρυσμένες περιοχές.

Αυτή είναι η δική μας έμπρακτη απάντηση στα πραγματικά προβλήματα του τόπου.

Αφήνοντας στους άλλους τυφλές διαμαρτυρίες και τις εύκολες εντυπώσεις.

Ταυτόχρονα, ανταποκρινόμενοι σε ένα πάγιο αίτημα των ενστόλων μας, αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης στις Ένοπλες Δυνάμεις, στο Λιμενικό, στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική.

Μια αναγνώριση μικρή ασφαλώς για την προσφορά τους, στην οποία όμως γνωρίζει καλά και το οικονομικό επιτελείο.

Κατέληξα εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο, γιατί αυτή οι κύριοι αρχηγοί που φορούν το εθνόσημο πρέπει να νιώθουν ότι η πατρίδα είναι πάντα δίπλα τους.

Όμως καλύτερο εισόδημα σημαίνει και λιγότερα βάρη.

Γι αυτό και θεωρώ ξεχωριστή μια ακόμα παρέμβαση που ανακοινώνω τη μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών αντί της μισής που σχεδιάζαμε αρχικά.

Ένα σημαντικό μέτρο που ανακουφίζει εργαζόμενους και εργοδότες.

Το 2027 η Ελλάδα θα έχει περιορίσει τα μη μισθολογικά βάρη κατά 6 μονάδες, 6 μονάδες μέσα σε 8 χρόνια.

Θα είμαστε κάτω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Τέλος, όπως είχαμε δεσμευτεί, καταργείται το 2025.

Στο τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο.

Η ατομική επιχείρηση.

Ενώ έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό, ανταποκρινόμενοι σε πολλά αιτήματα που είχαμε από την ελληνική περιφέρεια, κυρίως από μικρότερους οικισμούς.

Μειώνεται στο μισό το ελάχιστο φορολογητέο ποσό σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500.

Κάτι το οποίο θα στηρίξει σημαντικά χωριά κωμοπόλεις στην ελληνική ύπαιθρο.

Και το κριτήριο του μέγιστου μισθού του εργαζόμενου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά, αλλά μόνο συγκριτικά.

Και τέλος, καταργείται ο ειδικός φόρος σταθερής τηλεφωνίας που ανέρχεται σε 5% σε συνδέσεις οπτικής ίνας με ταχύτητες πάνω από 100 Mbps.

Είναι μια κίνηση με στόχο την ανάπτυξη της ψηφιοποίησης των ελληνικών επιχειρήσεων των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και τη στήριξης της ευρυζωνικότητας υψηλών ταχυτήτων;

Ταυτόχρονα, προσφέρει και ανακούφιση σε δεκάδες χιλιάδες χρήστες.

Κυρίες και κύριοι.

Βαδίζοντας πλέον στον έκτο χρόνο διακυβέρνησης, οφείλουμε να φωτίζουμε κάθε βήμα που μας πάει λίγο πιο μπροστά από εκεί που ήμασταν, το 2019 ή ακόμα και το 2023.

Κάθε πολιτική που κλείνει τις πληγές της κρίσης και θεραπεύει τις αιτίες της για να μη ζήσουμε ξανά μια τέτοια περιπέτεια, θυμίζοντας όχι μόνο που θέλουμε να φτάσουμε, αλλά και από πόσο πίσω ξεκινήσαμε.

Έχουμε χρέος να επισημαίνουμε τις δυσκολίες.

Έχουμε χρέος να βρίσκουμε λύσεις έξω από το κουτί, όποτε αυτό απαιτείται.

Να βάζουμε και φρένο σε αυτή την τυραννία της στιγμιαίας ικανοποίησης που διατρέχει όλες τις σύγχρονες κοινωνίες.

Ενώ ταυτόχρονα θα εξηγούμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει Ελβετία ή Δανία στο εισόδημα ή στη λειτουργία του κράτους μέσα σε πέντε χρόνια. Μπορεί όμως να βελτιώνεται συνεχώς με στοχοθεσία, με σχέδιο, με μέτρηση και με διαρκή απολογισμό. Αναγνωρίζω τις σωστές προσδοκίες. Ξέρω πως κάθε μικρή μας νίκη. Και ένα μεγαλύτερο αίτημα. Ξέρω επίσης ότι το πρώτο στραβοπάτημα της κυβέρνησης γίνεται αμέσως πηγή αμφισβήτησης.

Φαινόμενα τα οποία μεγεθύνουν βέβαια και υπαρκτές δικές μας αστοχίες. Πολύ περισσότερο σε ένα κομματικό σκηνικό όπου η κεντρική πολιτική δύναμη σταθερότητας γίνεται πολιτικό αλεξικέραυνο για ό, τι άσχημο προκύπτει. Όλα αυτά τα καταλαβαίνω. Είναι λάθος όμως η αντιπολίτευση να εξάγει στη δημόσια σφαίρα τη δική της ανεπάρκεια και απογοήτευση.

Όπως λάθος θα ήταν να αφήνουμε και τις όποιες αδυναμίες να θολώνουν τη μεγάλη εικόνα του τόπου. Γιατί τα θαύματα είναι για τους μάγους, ενώ στην πραγματική ζωή το λόγο έχει μόνο η σταθερή πρόοδος και αυτή υπάρχει στα όσα έγιναν και στα όσα γίνονται πιο γρήγορα, πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά. Αυτό είναι το μήνυμα το οποίο έλαβα προσωπικά από τις τελευταίες κάλπες. Στις οποίες θυμίζω σε κάποιους που τα βλέπουν τα πράγματα λίγο απαισιόδοξα.

Ότι η Νέα Δημοκρατία βγήκε πρώτη για 5η συνεχή εθνική αναμέτρηση και μάλιστα με διαφορά 14 μονάδων από το δεύτερο κόμμα. Αυτό το αίτημα για πιο πολλά και ταχύτερα αποτελέσματα το προσυπογράφω απόλυτα. Γι αυτό και μίλησα στην αρχή για τη σύζευξη ανάπτυξης και εισοδήματος. Γιατί μόνο τότε η συλλογική πρόοδος πρόοδος θα μεταφράζεται σε ατομική ευημερία.

Και μόνο όταν ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με μεγάλα προβλήματα, όπως το δημογραφικό, θα μπορούμε να λέμε ότι πραγματικά υπηρετούμε τον πολίτη. Ξεκινώντας το τελευταίο, θέλω να θυμίσω ότι για την οικογένεια έχουμε ήδη αυτή η κυβέρνηση αυξήσει το επίδομα γέννησης έως τις 3.500 ευρώ.

Να θυμίσω ότι το επίδομα μητρότητας διαρκεί πλέον 9 μήνες, κυμαίνεται στο ύψος του κατώτατου μισθού.

Να θυμίσω ότι αυτή είναι η κυβέρνηση που κατάργησε το φόρο γονικών παροχών.

Αυτή είναι η κυβέρνηση που αύξησε παράλληλα το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Τα μέτρα αυτά λοιπόν, πλαισιώνονται τώρα με κίνητρα σε τρία επίπεδα.

Μια πλευρά, ενισχύοντας με ακόμα 20 εκατομμύρια τα επιδόματα προς νέους γονείς, με περισσότερα voucher από κάθε άλλη φορά.

173 χιλιάδες voucher.

20.000 νέες θέσεις παιδικών σταθμών.

Και από την άλλη θέλουμε να δώσουμε και κίνητρα στις επιχειρήσεις να φροντίζουν και αυτές για την αρμονική συνύπαρξη εργασιακής και οικογενειακής ζωής.

Έχω δει πολλές επιχειρήσεις, μεγάλες κυρίως, που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να στηρίξουν εργαζομένους τους που κάνουν παιδιά από φέτος.

Οι εργοδότες, οι οποίοι διευκολύνουν το προσωπικό τους με παροχές έως 5.000 ευρώ ετησίως σε νέους γονείς, θα απαλλάσσονται από φόρο για το ποσό αυτό.

Γιατί θέλουμε τις επιχειρήσεις συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια;

Το οποίο μάλιστα θα προσαυξάνεται για κάθε νέο μέλος της οικογένειας.

Σε ένα άλλο επίπεδο, τα δικαιώματα των τρίτεκνων συγκλίνουν πλέον επιτέλους με αυτά των πολυτέκνων.

Ανεξάρτητα πια από το εισόδημα.

Ο διορισμός στο ισόβιο και στο δημόσιο και την εισαγωγή στα ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μέχρι τη συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού με τις υπάρχουσες δράσεις βέβαια σε ισχύ, όπως οι νταντάδες της γειτονιάς που θα επεκταθούν με voucher έως 500 ευρώ για κάθε παιδί.

Τέλος, μια νέα δέσμη επιχειρεί να τονώσει την οικογένεια με μέτρα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Το αρμόδιο υπουργείο θα τα παρουσιάσει αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα.

Επιτρέψτε μου να ξεχωρίσω κάποια όμως, τα οποία θεωρώ ότι έχουν ιδιαίτερη αξία.

Την άμεση κατάργηση του φόρου 15% στην ασφάλιση υγείας για παιδιά έως 18 ετών.

Τον δωρεάν έλεγχο γονιμότητας σε γυναίκες από 30 έως 35 ετών.

Όπως επίσης και την απλοποίηση των καλύψεων του ΕΟΠΥΥ στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Ένα πολύ πιο ευρύ πρόγραμμα από αυτό που παρουσιάζω σήμερα κοστολογείται συνολικά στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

ertnews.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith