Κωστακόπουλος: Αδιανόητη και βγαλμένη από εποχές που έχει καταδικάσει η ελληνική πολιτική ιστορία η απάντηση Μπλέτσα

Αν και αδιανόητη, και βγαλμένη από εποχές που έχει καταδικάσει η ελληνική πολιτική ιστορία, η ουσία της απάντησης του κ. Μπλέτσα ότι ως μη ειδικός δεν έχω το δικαίωμα στην άποψη και στην έκφραση γνώμης, την κατανοώ, γιατί δείχνει την άβολη θέση στην οποία έχει περιέλθει πολιτικά, δηλαδή να υπερασπίζεται ένα Π.Δ. της Κυβέρνησης παρά του ότι στρέφεται ενάντια στα συμφέροντα των ιδιοκτητών οικοπέδων σε οικισμούς κάτω των δύο 2000 κατοίκων. Άλλωστε, το θέμα της διαφωνίας μας, για μένα τουλάχιστον, δεν είναι προσωπικό, καθόλου μάλιστα, αλλά βαθιά πολιτικό.
Κι επειδή ο κ. Μπλέτσας μας συνέστησε να ακούμε τους ειδικούς, τους επαΐοντες, παραθέτουμε τη δήλωση του προέδρου του ΤΕΕ Ελλάδας κ. Γιώργου Στασινού, «πιο ειδικός πεθαίνεις»:
Γιώργος Στασινός:
«Nα νομοθετηθεί άμεσα ενδιάμεση λύση για τα μελλοντικά δικαιώματα δόμησης στη ζώνη Γ των οικισμών, για όλους τους πολίτες, τα παιδιά και τα εγγόνια τους».
«Βγαίνουν σε όλες τις ζώνες των οικισμών οικοδομικές άδειες με το παλαιό καθεστώς δόμησης, μέχρι να εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα του νέου πολεοδομικού σχεδιασμού».
«Δεν μπορεί το ΣτΕ να έρχεται μετά από χρόνια και να αλλάζει τα δεδομένα» σε οικισμούς, ΝΟΚ, εκτός σχεδίου δόμηση».
«Θα πρέπει να υπάρχει μια συνεννόηση με όλους τους θεσμικούς φορείς και με το Συμβούλιο Επικρατείας, ώστε να μην παίρνουμε ακραίες αποφάσεις»
ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΤΕΕ , ΤΗΣ ΚΕΔΕ, ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ.
Οξύτατες αντιδράσεις υπήρξαν από στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), ιδίως από την περιφέρεια.
Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θέτει ζήτημα συνταγματικότητας.
Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι «η οριζόντια εφαρμογή του ΠΔ δημιουργεί σειρά από ανορθολογισμούς και αδικίες προς του πολίτες, εξαΰλωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας κυρίως των μικροϊδιοκτητών και των ασθενέστερων πολιτών γενικότερα, υπονομεύοντας κατάφορα την ασφάλεια δικαίου όπως και θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα περί ιδιοκτησίας».
Το ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, διαμαρτύρεται ότι δεν νοείται σε μια ευνομούμενη πολιτεία «άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα που για 40 χρόνια βρίσκονται εντός οικισμού, να τίθενται ξαφνικά, με την εφαρμογή του νέου Π.Δ., εκτός οικισμού και να καθίστανται μη άρτια και μη οικοδομήσιμα αγροτεμάχια».
Εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ λένε το ίδιο με διαφορετικά λόγια. Ο «γαλάζιος» πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Μανώλης Κοκοσάλης, είχε προειδοποιήσει ότι αν εφαρμοστεί το ΠΔ ως έχει «θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τους οικισμούς μας και να πάμε όλοι σε μεγάλα αστικά κέντρα. Τα όρια μειώνονται δραματικά και ακυρώνεται ουσιαστικά η δυνατότητα δόμησης στην περιφέρεια».
Μετά τα παραπάνω, θα περιμένω να κάνει πράξη αυτό που είπε ο κ. Μπλέτσας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι: «Σε κάθε περίπτωση, όπως ανέφερα και στο ΠΣ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναμένει τις απόψεις των τεχνικών και επιστημονικών φορέων επί του ζητήματος (Τ.Ε.Ε., Τεχνικοί Σύλλογοι κ.λπ.) και θα υποστηρίξει τις όποιες παρεμβάσεις τους».

Ακολουθήστε το Agrinio2Day στο Google News

