Κέντρο αποκατάστασης βραχιόνιου πλέγματος-Το μοναδικό δημόσιο λειτουργεί στα Ιωάννινα
Το μοναδικό πιστοποιημένο κέντρο σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας είναι το κέντρο αναφοράς αποκατάστασης του βραχιόνιου πλέγματος στην Ορθοπαιδική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Η πιστοποίηση αυτή και το υψηλό επίπεδο των γιατρών, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στην Αμερική, δίνουν την δυνατότητα για μικρά θαύματα όπως είναι η αποκατάσταση ενός χεριού που έχει παραλύσει.
Το κέντρο δέχεται ασθενείς από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες Βαλκανικές χώρες. Στα τέλη της εβδομάδας έγινε αεροδιακομιδή ενός 55χρονου από την Κρήτη ο οποίος όντας πολυτραυματίας θα υποβληθεί σε μία τέτοια επέμβαση.
Όπως ανέφερε ο Καθηγητής της Ορθοπαιδικής Μάριος Βεκρής, σε δηλώσεις που έκανε στον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV-1 πρόκειται για το μοναδικό πιστοποιημένο σε δημόσιο νοσοκομείο της χώρας το οποίο αντιμετωπίζει κακώσεις των άνω άκρων, που συνήθως προέρχονται από τραυματισμούς σε τροχαία.
«Πρόκειται για τραυματισμούς πολύ σοβαρούς που μπορεί να καθιστούν ανίκανη την κίνηση από των ώμο ως τα δάχτ6υλα.. Οι ολικού τύπου προέρχονται συνήθως από τραυματισμούς με μοτοσικλέτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν αρκεί μόνο ένα χειρουργείο. Γίνεται η επέμβαση, ακολουθούν φυσιοθεραπείες και ηλεκτροθεραπείες και μετά γίνονται δευτερογενείς επεμβάσεις» εξήγησε ο Καθηγητής Ορθοπαιδικής.
Για καλύτερα αποτελέσματα οι επεμβάσεις πρέπει να γίνονται σε διάστημα έξι μηνών από το ατύχημα. Οι νέοι ασθενείς και τα παιδιά είναι αυτοί που έχουν την καλύτερη ανταπόκριση έναντι ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας όπου η ανάπτυξη των νεύρων καθυστερεί χρονικά.
Ο κ. Βεκρής έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη λειτουργίας ΜΕΘ Παίδων κάτι που θα επιτρέψει να αντιμετωπίζονται προβλήματα παράλυσης άκρων και σε παιδιά αφού το νοσοκομείο με το δυναμικό που έχει μπορεί να το κάνει. Αρκεί βέβαια να στελεχωθεί μια τέτοια μονάδα άκρως απαραίτητη για ένα τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα που καλύπτει μία μεγάλη γεωγραφική περιοχή.
Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει επιλεγεί ως ένα από αυτά που θα δημιουργηθεί και θα λειτουργήσει Κέντρο Τραύματος. Είναι μία καλή ευκαιρία λοιπόν να γίνουν οι προσλήψεις παιδοαναισθησιολόγων και παιδοεντατικολόγων ώστε να μπει σε λειτουργία και η Μονάδα για τα παιδιά.
«Πρέπει να λυθεί το θέμα αυτό γιατί θα βοηθήσει συνολικά το νοσοκομείο» υπογράμμισε ο κ. Βεκρής.
epiruspost.gr