Καύσωνας – Μενδώνη: Στους 40 βαθμούς αναστολή λειτουργίας της Ακρόπολης
«Τη στιγμή που, τουλάχιστον για την Αθήνα, θα μας δώσουν θερμοκρασία 40 βαθμούς (η οποία αναμένεται αύριο) και το Σάββατο ανεβαίνει στους 41, τότε ναι, στον βράχο της Ακρόπολης η πραγματική θερμοκρασία, αυτή την οποία αισθάνεται ο άνθρωπος και εισπράττει ο οργανισμός, είναι αρκετά μεγαλύτερη» είπε η Λίνα Μενδώνη.
Και η υπουργός Πολιτισμού συνέχισε μιλώντας στην ΕΡΤ για την λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων στον καύσωνα: «Επομένως εκεί, και για την προστασία των εργαζομένων αλλά και για την προστασία των επισκεπτών, τουλάχιστον τις ώρες της θερμοκρασιακής αιχμής 12:00 – 17:00, θα πρέπει να γίνει μια αναστολή του αρχαιολογικού χώρου».
Ενώ πρόσθεσε: «Έχουμε βγάλει ήδη από σήμερα μια ανακοίνωση ότι είναι πολύ πιθανό αύριο να έχουμε τέτοιου είδους κινήσεις. Θα κλείσει και στο Άργος και θα κλείσει και στη Λάρισα, γιατί και εκεί αναμένονται πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Ο στόχος είναι κυρίως για τους χώρους που υπάρχει η επισκεψιμότητα και γι’ αυτό ενδεικτικά η Ακρόπολη μπορεί να λειτουργήσει από το πρωί στις 8:00 που ανοίγει ο αρχαιολογικός χώρος μέχρι τις 12:00, και στη συνέχεια από τις 17:00 μέχρι τις 20:00».
Και η κυρία Μενδώνη διευκρίνισε, ότι «αυτό το οποίο θα καταβάλλουμε ως προσπάθεια -πάντα ανάλογα με τις θερμοκρασίες τις οποίες θα πάρουμε το πρωί της Παρασκευής γύρω στις 8:00 με 9:00, είναι οι άλλοι χώροι της Αθήνας, για παράδειγμα η Αρχαία Αγορά με τη Στοά του Αττάλου, να είναι ανοιχτοί – ώστε οι επισκέπτες μας οι οποίοι είχαν προγραμματίσει την Ακρόπολη τις μεσημεριανές ώρες, να μπορέσουν να σπεύσουν εκεί και να επανέλθουν, είτε να έχει προηγηθεί η επίσκεψη στην Ακρόπολη».
Η ίδια έκανε ακόμη γνωστό ότι την Πέμπτη, έως τις 10:00 το πρωί, είχαν περάσει περίπου 7.000 επισκέπτες στην Ακρόπολη.
Όσο για τις «ουρές» που δημιουργούνται στην Ακρόπολη, ειδικά εν μέσω καύσωνα, η κυρία Μενδώνη είπε: «Αυτό το οποίο κάναμε, το εφαρμόσαμε και σήμερα, είναι ότι βάλαμε για πρώτη φορά στην Ακρόπολη σκιάδια, τέντες στη δυτική είσοδο αλλά και στη νότια. Επομένως, ένας σημαντικός αριθμός επισκεπτών μπορεί να προστατεύεται.
Αυτό το οποίο επίσης κάναμε είναι, σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό που είναι πραγματικά ένας πάρα πολύ καλός συνεργάτης μας τα τελευταία 4 χρόνια, να έχουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας και να ανταποκρίνονται με υποδειγματικό τρόπο. Έτσι, μοιράζουν από τις 10:00 το πρωί δροσερό νερό σε όλους τους επισκέπτες δωρεάν.
Έχουμε λάβει πρόνοια, ώστε στην Ακρόπολη να υπάρχει σταθερά γιατρός και νοσηλευτικό προσωπικό συν τους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού.
Αυτό συμβαίνει συνεχώς, και πολύ περισσότερο αυτές τις μέρες του καύσωνα. Έχουμε φροντίσει μέσα από μία χορηγία του Ιατρικού Κέντρου να έχουμε και ένα ασθενοφόρο, πολύ κοντά στους πρόποδες».
Για το αν γίνεται μελέτη υπό τον Μανώλη Κορρέ για να υπάρξει κι άλλη πύλη στην Ακρόπολη, ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός, για το πότε θα ξεκινήσει το έργο και πότε θα υλοποιηθεί, έκανε γνωστό: «(…) Η ιδέα του Μανώλη Κορρέ την οποία ακολουθήσαμε στο υπουργείο, είναι να αποκατασταθεί η είσοδος, δηλαδή τα Προπύλαια, στη μορφή την οποία είχε στην αρχαιότητα. Υπάρχουν όλα τα στοιχεία, υπάρχει το σχετικό υλικό, το αρχαίο υλικό. Είμαστε απολύτως συμβατοί με τις βασικές αρχές αναστήλωσης, η μελέτη αυτή προχωρεί. Η κατεύθυνση που έχω δώσει είναι το Δεκέμβριο, πριν από τις διακοπές των Χριστουγέννων, να συζητηθεί στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Στη συνέχεια θα ενημερωθεί -επειδή είναι μια μείζων παρέμβαση- η Unesco και έχουμε τα κονδύλια. Οπότε, από τη στιγμή που εξασφαλιστούν όλες αυτές οι εγκρίσεις, θεωρώ ότι μπορεί να ξεκινήσει».
Για την παύση λειτουργίας του ξενοδοχείου που εμπόδιζε τη θέα στην Ακρόπολη, η Λίνα Μενδώνη τόνισε: «Η υπόθεση αυτή όλη έχει απασχολήσει σχεδόν το σύνολο της διοίκησης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Πολιτισμού και τώρα το υπουργείο Τουρισμού. Τα ύψη στην Ακρόπολη καθορίστηκαν πριν από ενάμιση περίπου χρόνο με το Προεδρικό Διάταγμα, έτσι όπως προβλέπει η δική μας οικεία νομοθεσία – και μειώνονται. Το ξενοδοχείο αυτό είναι η αλήθεια ότι είναι υπερβολικό σε ύψος, δημιουργεί ένα ζήτημα, αλλά ό,τι και να λέμε εμείς υπάρχει πλέον η τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, στο οποίο η διοίκηση οφείλει να συμμορφωθεί».
Πηγή: www.newsit.gr