Ισραήλ: «Τα τούνελ της Χαμάς θα γίνουν το μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου»

israeli army m

Ο ισραηλινός στρατός έχει το «πράσινο φως» για να εισβάλει στη Γάζα όποτε είναι έτοιμος, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας του Ισραήλ, Nir Barkat.

Οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ABC News. «Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας, να φέρουμε τους ομήρους μας [πίσω] ζωντανούς…», είπε, αλλά η «πρώτη και τελευταία προτεραιότητα» είναι η καταστροφή της Χαμάς.

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι εκτιμήσεις πως οι Ισραηλινοί θα ξεκινήσουν από ώρα σε ώρα τη χερσαία εισβολή στη Γάζα, μία κίνηση που πολλοί αναλυτές θεωρούν παρακινδυνευμένοι λόγω του αστικού περιβάλλοντος αλλά και των μικρών όπως επισημαίνουν οφελών που θα έχει ο στρατός του Ισραήλ επί της ουσίας στο πεδίο.

Μια δύσκολη και αιματηρή χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι πιθανή άμεσα ημέρες, δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ στο αμερικανικό συνεργαζόμενο δίκτυο NBC News. Ο κ. Μπαράκ – ο οποίος, έχοντας διατελέσει υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης χερσαίας εισβολής της χώρας στη Γάζα το 2009, έχει σπάνια εμπειρία από μια τέτοια επιχείρηση – δήλωσε ότι αν η σύγκρουση εξαπλωθεί θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο που θα περιλαμβάνει «περισσότερο χρόνο, κόπο, ιδρώτα, δάκρυα και αίμα».

Υποστήριξε, ωστόσο, ότι ακόμη και αν συμβεί αυτό, το Ισραήλ δεν θα βρίσκεται υπό υπαρξιακή απειλή. «Δεν χρειαζόμαστε άλλον έναν πόλεμο. Αλλά αν έχουμε έναν, τότε θα τον πολεμήσουμε», είπε σε μια ευρεία συνέντευξη χθες. «Και το Ισραήλ θα κερδίσει».

Εν τω μεταξύ, οι όμηροι και οι απώλειες αμάχων θα είναι δευτερεύουσες σε σχέση με την καταστροφή της Χαμάς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Nir Barakat στο ABC News, “ακόμη και αν χρειαστεί ένας χρόνος”. Ερωτηθείς για τα χιλιόμετρα τούνελ που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τη Γάζα, είπε ότι θα γίνουν το “μεγαλύτερο νεκροταφείο του κόσμου”. Η Χαμάς ισχυρίζεται ότι κρατάει μερικούς ή όλους τους 203 Ισραηλινούς ομήρους που έχει συλλάβει μέσα σε αυτό το τεράστιο δίκτυο.

“Θα κάνουμε όλες τις προσπάθειες για να φέρουμε τους ομήρους μας, να φέρουμε τους ομήρους μας [πίσω] ζωντανούς…” είπε, αλλά η “πρώτη και τελευταία προτεραιότητα” είναι η καταστροφή της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι σήμερα μετά τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, τους στρατιώτες του 51ου τάγματος και του 13ου επίλεκτου τάγματος πεζικού, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας επισκέφτηκε και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Εκεί, επιχείρησε να τους ενθαρρύνει και να τους προετοιμάσει για πιθανή εισβολή στη Γάζα, την οποία προετοιμάζουν εδώ και μέρες οι Ισραηλινοί σαν αντίποινα στη σφαγή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Θα νικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις» είπε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε: «Ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ στέκεται πίσω σας. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε σαν λιοντάρια και θα δώσουμε βαρύ πλήγμα στους εχθρούς μας, ώστε να πετύχουμε την τελική νίκη». Μάλιστα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανέβασε και σχετικό βίντεο στο Twitter, το οποίο συνοδεύει με τη φράση: «Μαζί με τους μαχητές. Όλα έτοιμα».

Νωρίτερα σήμερα υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ ανέλαβε ξανά την ευθύνη για την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και κάλεσε τους στρατιώτες να είναι έτοιμοι για την εισβολή στη Γάζα που θα γίνει «με ακρίβεια και θα είναι θανατηφόρα».

«Είμαι υπεύθυνος για το αμυντικό κατεστημένο στη χώρα. Ήμουν υπεύθυνος γι’ αυτό τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ακόμη και στα δύσκολα περιστατικά, και είμαι υπεύθυνος να οδηγήσω τους μαχητές μας στη νίκη», είπε ο Γκαλάντ στους δημοσιογράφους σε ένα πεδίο συγκέντρωσης στρατιωτών κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Στη συνέχεια, κάλεσε τους Ισραηλινούς στρατιώτες να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη χερσαία εισβολή στη Γάζα. «Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή», είπε χαρακτηριστικά. «Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» είπε ακόμα ο υπουργός Άμυας του Ισραήλ στους στρατιώτες.

Al Jazeera: Κλιμακώνονται οι επιθέσεις από τη Χεζμπολάχ προς το Ισραήλ

Το ιδιαίτερα οξυμμένο πολεμικό κλίμα έχει μεταφερθεί στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, γράφει ο ανταποκριτής του Al Jazeera, που εστιάζει στην κλιμάκωση των χτυπημάτων από τη Χεζμπολάχ. Στο ρεπορτάζ κάνει ειδικότερα λόγο για «αρκετές επιθέσεις» που «έχουν εξαπολυθεί από τα ανατολικά έως τα δυτικά».

Πριν από λίγες ώρες, συνεχίζει, «οι ισραηλινές θέσεις χτυπήθηκαν από αντιαρματικούς πυραύλους κατευθυνόμενους από τη Χεζμπολάχ». Υπήρξαν επίσης πάνω από 20 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τη Χαμάς προς το βόρειο Ισραήλ, κόντα στα σύνορα με τον Λίβανο. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τρεις τραυματίες εκεί» λέει ο ανταποκριτής, και τονίζει «βλέπουμε περισσότερες επιθέσεις σε καθημερινή βάση».

«Πριν βλέπαμε μία, δύο, τρεις επιθέσεις. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε-έξι επιθέσεις. Φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε μια νέα φάση. Η Χεζμπολάχ, ενώ επιτίθεται στις ισραηλινές θέσεις στα σύνορα, επικεντρώνεται επίσης στο χτύπημα ορισμένων εργαλείων επικοινωνίας, όπως οι κάμερες που χρησιμοποιούνται για τη λήψη φωτογραφιών ολόκληρων των συνόρων, καθώς και εργαλείων επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται για την υποκλοπή κλήσεων» μεταδίδει το Al Jazeera.μ «Φαίνεται ότι η Χεζμπολάχ προσπαθεί να πλήξει περισσότερες ισραηλινές θέσεις», καταλήγει η ανταπόκριση.

Το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ απέσυρε όλους τους διπλωμάτες του από την Τουρκία την Πέμπτη, συμπεριλαμβανομένης της πρέσβειρας Irit Lillian, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο Middle East Eye πολλαπλές πηγές με γνώση του θέματος.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ εξέδωσε προειδοποίηση κατά των ταξιδιών στην Τουρκία την Τρίτη, επικαλούμενο φόβους ότι Ισραηλινοί ταξιδιώτες μπορεί να αποτελέσουν στόχο. Προέτρεψε όλους τους Ισραηλινούς πολίτες που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν το συντομότερο δυνατό, αφού αύξησε την ταξιδιωτική του σύσταση στο υψηλότερο επίπεδο.

Τρεις πηγές που γνωρίζουν το θέμα ανέφεραν στο Middle East Eye ότι οι διπλωμάτες έφυγαν την Πέμπτη λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και όχι λόγω διπλωματικής κρίσης μεταξύ των δύο χωρών.

Μία πηγή σημεώσε πως η συμβουλή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ δεν διαφοροποιούσε τους διπλωμάτες από τους απλούς Ισραηλινούς πολίτες και είχε καλέσει όλους τους Ισραηλινούς να φύγουν.

Χώρες εκδίδουν ταξιδιωτική οδηγία για τον Λίβανο

Παράλληλα ολοένα και περισσότερες χώρες εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τους πολίτες τους σχετικά με τον Λίβανο.

Αυτό συμβαίνει καθώς αναφέρονται διασταυρούμενα πυρά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, αυξάνοντας τους φόβους για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο. Εξάλλου, εκατοντάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους της Βηρυτού μετά την έκρηξη σε νοσοκομείο στην πόλη της Γάζας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς.

Γερμανία: Το υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «τώρα», καθώς η ασφάλεια στην περιοχή είναι «εξαιρετικά ασταθής» μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Στις τελευταίες ταξιδιωτικές συμβουλές του, το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας σημειώνει ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και επέκταση της σύγκρουσης. Αυτό ισχύει ιδίως για τα νότια τμήματα του Λιβάνου, δηλαδή για όλες τις περιοχές νότια της πόλης της Βηρυτού».

Οι Γερμανοί υπήκοοι καλούνται επίσης να καταχωρίσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους σε μια διαδικτυακή πύλη κρίσης και να είναι ενήμεροι για τις τρέχουσες συμβουλές ασφαλείας στη χώρα, έγραψε το υπουργείο στο X, πρώην Twitter.

Ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους προειδοποίησε την Πέμπτη για περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, μετά τις επιθέσεις της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Νορβηγία: Το υπουργείο Εξωτερικών επικαιροποίησε τις ταξιδιωτικές οδηγίες του και να συμβουλεύει “να μην πραγματοποιηθούν όλα τα ταξίδια στον Λίβανο” λόγω της “σοβαρής κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή”, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρθ Άιντε σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι “η καθημερινή στρατιωτική δραστηριότητα στα σύνορα μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ” αυξάνει τον κίνδυνο.

Σύμφωνα με το υπουργείο, εξακολουθούν να υπάρχουν πτήσεις από το διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι της Βηρυτού, “αλλά οι επιλογές για ταξίδια εκτός Λιβάνου έχουν γίνει όλο και πιο περιορισμένες τις τελευταίες ημέρες”.

Η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν επίσης παρόμοιες οδηγίες αυτή την εβδομάδα, προειδοποιώντας τους πολίτες τους να μην ταξιδέψουν στον Λίβανο.

protothema.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith