Ιατροδικαστής Λέων: Οι τοξικολογικές θα δείξουν την αιτία θανάτου
Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων, που θα δείξουν ή θα αποκλείσουν κάποια αιτία θανάτου για τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας από την Πάτρα, στις 29 Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας, Γρηγόρης Λέων, μιλάει στο CNN Greece και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα από όλα αυτά τα εργαστηριακά και κλινικά δεδομένα, σίγουρα θα αποτελέσει έναν πολύτιμο οδηγό, για τον ιατροδικαστή που χειρίζεται την υπόθεση.
Ο ίδιος εξήγησε τι σημαίνει η αύξηση της ουσίας τροπονίνης στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και τι αναμένεται να δείξουν τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων που εκτός απροόπτου, θα γίνουν γνωστά την Πέμπτη, 31 Μαρτίου. Ήδη το πόρισμα από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει παραδοθεί στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αθήνας.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την εφημερίδα Πελοπόννησος, στις τοξικολογικές εξετάσεις που έγιναν, προκειμένου να διαπιστωθεί ο ακριβής θάνατος της 9χρονης, προέκυψε ότι υπάρχει αυξημένη ουσία τροπονίνης. Συγκεκριμένα, πρόκειται για ουσία της καρδιάς, που ο φυσιολογικός δείκτης κυμαίνεται έως το 15 ενώ στις εξετάσεις της Τζωρτζίνας εμφανίζεται στο… 485, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Όπως εξήγησε ο κ. Λέων, σχετικά με την αύξηση της τιμής της τροπονίνης κατά τη νοσηλεία της Τζωρτζίνας, «πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η τροπονίνη σε έναν ενήλικα που παρουσιάζει πρόβλημα στα στεφανιαία αγγεία, πράγματι, μπορεί να σημαίνει ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είναι όμως ένας καρδιακός δείκτης ο οποίος μπορεί να επηρεαστεί και από άλλα δεδομένα», λέει και αναφέρει τα εξής:
Πρώτον, ένας από του λόγους που μπορεί να αυξηθεί αυτός ο δείκτης είναι, διάφορες λοιμώξεις.
Αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορεί να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί από την ιστολογική εξέταση, δηλαδή εάν το παιδί είχε κάποια βαριά λοίμωξη σε εξέλιξη.
Δεύτερον, αυτό το ένζυμο θα μπορούσε να αυξηθεί από φαρμακευτικές ουσίες ή όχι.
Και πάλι αυτή η εικόνα θα ξεκαθαριστεί από τις τοξικολογικές εξετάσεις.
Τρίτον, αυτός ο δείκτης μπορεί να αυξηθεί και από έλλειψη οξυγόνου.
Και αυτή η περίπτωση θα επιβεβαιωθεί ή θα αποκλειστεί, τόσο από τους θεράποντες ιατρούς, όσο και από την ιστολογική εξέταση.
Σχετικά με την τρίτη περίπτωση, ο κ. Λέων αναφέρει ότι «παραμένει ένα από τα σενάρια της έλλειψης οξυγόνου για τον θάνατο του τρίτου παιδιού. Ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί από τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων».
Με λίγα λόγια, «τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων είτε θα μας δώσουν την αιτία θανάτου είτε θα αποκλείσουν μία αιτία θανάτου. Επίσης, ένα φάρμακο μπορεί να οδηγήσει ή να συμβάλει στο θάνατο ενός ατόμου. Δηλαδή μπορεί να έχουμε χορήγηση ενός φαρμάκου και μετά μία άλλη ενέργεια να έχει επιφέρει το θάνατο», λέει ο κ. Λέων και προσθέτει ότι μπορεί αυτό το φάρμακο να μην έχει καμία σχέση με τον θάνατο και να είναι απλώς ένα τυχαίο εύρημα στην υπόθεση μετά την έρευνα.
cnn.gr