Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» μέσω του Προγράμματος Oiniades Trails” θέτει τις βάσεις για τον περιπατητικό τουρισμό στις Οινιάδες

2 team building mountain wolking days

Η εταιρία μας έχει ως κύριο μέλημα την διάσωση και την ανάδειξη κτιρίων πολιτιστικού και υποδειγματικού παραδοσιακού αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και φυσικών τοπίων στην περιοχή των Οινιαδών ώστε να ενισχυθεί η αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής, να αναβαθμιστεί το πακέτο των παρεχόμενων υπηρεσιών και να δημιουργηθεί ένα πρωτότυπο και βιώσιμο τουριστικό προϊόν και μοντέλο ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο της δράσης μας, ο Οργανισμός μας επεξεργάστηκε και πρότεινε στο Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου την ανάθεση της υλοποίησης του σχεδίου χάραξης μονοπατιών και ανάπτυξης πεζοπορικού τουρισμού “Oiniades Trails”, το οποίο βασίζεται στην αξιοποίηση των μονοπατιών των Οινιαδών με βάση τις διεθνείς απαιτήσεις των πεζοπόρων.

Το συνολικό πεζοπορικό δίκτυο των Οινιαδών που οραματίστηκε ο οργανισμός μας, αποτελείται από τοπικές κυκλικές διαδρομές ανεξάρτητες σε πρώτη φάση μεταξύ τους με πρόβλεψη όμως να ενωθούν σε μεγαλύτερες διαδρομές στη συνέχεια.

Η πρώτη σχεδιαζόμενη περιπατητική Διαδρομή από το «Δασύλλιο Κατοχής» μέχρι το «Άγιο Πνεύμα» και τα σημεία «Ψηλή Παναγιά», «Λεσινίτσα», «Δάσος Φράξου» και «Παναγία Λεσινιώτισσα»
Μονοπάτι
Πρόκειται για μια αρχική κυκλική διαδρομή 3 χιλιομέτρων που ξεκινά από τη θέση «Δεξαμενή» και καταλήγει στη θέση «Άγιο Πνεύμα» με πρόβλεψη επέκτασης ώστε να ενωθούν το «Δασύλλιο Κατοχής» με το «Άγιο Πνεύμα» και τα σημεία «Ψηλή Παναγιά», «Λεσινίτσα», «Δάσος Φράξου» και «Παναγία Λεσινιώτισσα» σε μια ενιαία διαδρομή 7 χιλιομέτρων!

Η διαδρομή χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον με πλούσια θαμνώδη και ήπια δενδρώδη βλάστηση, αρωματικά φυτά, πετρώδη πλατώματα, αξιόλογα σημεία πολιτισμικού και ιστορικού ενδιαφέροντος (θεμέλια Ναού Ποσειδώνος – Βυζαντινή Φρυκτωρία / Προσκύνημα – Εκκλησάκι Αγίου Πνεύματος) και εξαιρετική θέα προς την πεδιάδα των Οινιαδών, τον κάτω ρού του ποταμού Αχελώου, τον Πατραϊκό, τις Εχινάδες Νήσους, το Ιόνιο και την αιτωλοακαρνανική ενδοχώρα.

Τα μονοπάτια προτείνεται να ανοιχτούν από εργάτες έναντι αμοιβής, συνεπικουρούμενους από εθελοντές και θα έχουν πλάτος 2,5 μέτρα καθώς και σήμανση κατεύθυνσης και πινάκια πληροφοριών για τα σημεία ενδιαφέροντος.

Η διαδρομή πληροί όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που δύνανται να την καταστήσουν ελκυστική για περιπατητές και πεζοπόρους καθώς διαθέτει δυνατότητα εύκολης πρόσβασης και με τις δράσεις της «Οινιαδών Ανάπτυξις» σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες Κατοχής και Λεσινίου θα μεταμορφωθεί σε μία πλήρως λειτουργική και ασφαλής διαδρομή, έτοιμη να παραδοθεί σε πεζοπόρους όλων των ηλικιών ακόμη και ποδηλάτες.

Παράλληλα γίνεται διεξοδική μελέτη για το πως θα καθίσταντο δυνατή η δημιουργία περιπατητικού μονοπατιού που θα συνδέει τον Παλιοπόταμο και την Παραλία Πόρτο Σκρόφα (στο Νεοχώρι) μέσω του Λόφου Κοτσιλάρη χαρίζοντας στους πεζοπόρους μια ασύγκριτου κάλλους θέα προς το Δέλτα του Αχελώου, το Διόνι, τις Εχινάδες και τα νησιά του κεντρικού Ιονίου καθώς και όλο το εύρος της ακριβής τοποθεσίας που έλαβενχώρα η Ναυμαχία του Λεπάντο ή των Εχινάδων. Η μελέτη αναμένεται να είναι έτοιμη εντός του 2025.

Στόχοι του προτεινόμενου έργου, είναι οι εξής:

⦁ Η ενθάρρυνση και η ανάπτυξη του περιπατητικού τουρισμού στις Οινιάδες αναδεικνύοντάς τον ως μία αποδοτική μορφή εναλλακτικού τουρισμού προσφιλή στο χαρακτήρα του τόπου

⦁ Η προσέλκυση επισκεπτών και η επιμήκυνση της βραχύβιας τουριστικής περιόδου

⦁ Η ενίσχυση της τοπικής αγοράς με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σχετικά με τις περιηγήσεις, τις ξεναγήσεις και τον τουρισμό.

⦁ Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με την παροχή πρόσβασης σε κάποια «άγνωστα» πολιτισμικά μνημεία τα οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τον πολιτισμό και τη μνήμη της τοπικής κοινωνίας

⦁ Η πληροφόρηση του κοινού σχετικά με τη σημασία των σημείων ενδιαφέροντος μέσω της τοποθέτησης πινακίων πληροφοριών

⦁ H ανάδειξη των παλιών μονοπατιών που υπήρξαν οδοί επικοινωνίας των ανθρώπων κατά το παρελθόν και η σύνδεση τους με το σήμερα

⦁ Η προστασία του περιβάλλοντος και η ενθάρρυνση της επαφής με τη φύση

⦁ Η προστασία του οικοσυστήματος και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών

⦁ H βελτίωση της πρόσβασης

⦁ Η διατήρηση της φυσικής κατάστασης των πολιτών και η παροχή ενός ακόμη πεδίου φυσικής άσκησης και αναψυχής

⦁ Παράλληλα προσκομίσαμε στο Δήμο Τεχνική Έκθεση με το αναλυτικό πλάνο εργασιών, λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη δράση καθώς και το εκτιμώμενο κόστος της παρέμβασης.

* Στην φωτογραφία διαγράφεται με κόκκινο η πορεία της προτεινόμενης πεζοπορικής διαδρομής, με άσπρο οι ονομασίες των σημείων και με κίτρινο η πορεία της επαρχιακής οδού με κατεύθυνση από Κατοχή προς Αστακό.

Εκ του Γραφείου Τύπου «Οινιαδών Ανάπτυξις»



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith