Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η μεγάλη Δεσποτική εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός το απόγευμα της παραμονής, Σάββατο 5 Αυγούστου 2023 επισκέφθηκε τον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Χριστού στην Αγριλιά Μεσολογγίου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού. Συμμετείχαν οι κληρικοί της ευρύτερης περιοχής του Μεσολογγίου, ενώ τους ύμνους απέδωσαν ιεροψάλτες της περιοχής, υπό την διεύθυνση του κ. Πέτρου Παρρά και κ. Αλεξάνδρου Καλλιακούδα.
Ο Σεβασμιώτατος, στο κήρυγμά του, αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Χριστού στο όρος Θαβώρ. Εξήγησε ότι ο Χριστός μεταμορφώθηκε ενώπιον των συγκεκριμένων τριών μαθητών του για να μας διδάξει, ότι η πορεία μας μέσα στην εκκλησιαστική ζωή δεν είναι η ίδια για όλους. Μπορεί όλοι να είμαστε μαθητές – μέλη της Εκκλησίας, αλλά άλλοι υπερτερούν στην πίστη, άλλοι ξεχωρίζουν στις αρετές, άλλοι διακρίνονται στα έργα.
Υπογράμμισε ότι δεν μπορούμε να φθάσουμε μόνοι μας στο όρος Θαβώρ. Πρέπει να μας παραλάβει ο Χριστός. Δεν αρκεί μόνον η δική μας θέληση, αλλά πρέπει να μας συναντήσει ο Χριστός, να Τον ακολουθήσουμε και εκείνος να μας δείξει τον δρόμο.
Εξήγησε, επίσης, ότι στο Θαβώρ έγινε αποκάλυψη της θείας δόξης, στο μέτρο που μπορούσαν οι γήινοι οφθαλμοί των μαθητών να την ατενίσουν και τόνισε, ότι οι μαθητές είδαν τον Χριστό να συνομιλεί με τον Μωυσή και τον Ηλία για να κατανοήσουν ότι Αυτός είναι ο αρχηγός της ζωής και του θανάτου και να πειστούν, ότι δεν ήταν ούτε ο Προφήτης Ηλίας ούτε ο Μωυσής με τους οποίους κάποιοι Τον συνέκριναν.
Ολοκληρώνοντας το κήρυγμά του τόνισε, ότι έχουμε χρέος να λαχταρούμε πάντοτε την θαβώρεια εμπειρία και να αγωνιζόμαστε, ώστε η ζωή μας μέσα στην Εκκλησία να είναι μία διαρκής ανάβαση. Όχι για να κερδίσουμε κάποιο βραβείο ηθικής ή να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά για να μεταμορφώσουμε τον εαυτό μας, δηλαδή τα πάθη, τις αδυναμίες και τα ελαττώματά μας και να παραμείνουμε διαρκώς μέσα στο άκτιστο φως της θαβωρείου εμπειρίας.
Πριν την απόλυση του Εσπερινού, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε πνευματικό και οικονόμο τον Εφημέριο του Ναού, π. Δημήτριο Κολοκούρα, τον οποίο επένεσε και συνεχάρη για την διακονία του στην Ενορία και τον προέτρεψε να συνεχίσει με την ταπείνωση που τον διακρίνει να διακονεί και ως πνευματικός πατέρας τους πιστούς, προσφέροντας τους την αγάπη και την φιλανθρωπία του Χριστού. Ο π. Δημήτριος με θερμούς λόγους ευχαρίστησε στον Μητροπολίτη για την τιμή, αλλά και για την επίσκεψη στην πανηγυρίζουσα Ενορία της Αγριλιάς.
Μεταξύ του πλήθους των πιστών που συμμετείχαν στην ακολουθία του Εσπερινού, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ήταν και ο Δήμαρχος Μεσολογγίου κ. Κωνσταντίνος Λύρος.
Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δαμασκηνός μετέβη στην ιστορική, γυναικεία, Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Παντοκράτορος Αγγελοκάστρου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Πρωτοπρ. Ευάγγελος Φωτάκης, ο Αρχιδιάκονος Στέφανος Καππές και ο Διάκονος Αμβρόσιος Καλλιάφας. Τους ύμνους της εορτής απέδωσαν οι Πρωτοψάλτες κ. Γεώργιος Γαρουφαλής και κ. Γεώργιος Βλάχος.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος ερμήνευσε το γεγονός της Μεταμορφώσεως του Χριστού χριστοκεντρικά, ανθρωποκεντρικά και εκκλησιολογικά. Τόνισε ότι το κυρίαρχο πρόσωπο είναι ο Χριστός, ο Οποίος δεν γίνεται κάτι που δεν είναι, αλλά αποκαλύπτει ένα ελάχιστο μόνο μέρος της θείας δόξης Του, φανερώνοντας με τον πιο περίλαμπρο τρόπο, ότι είναι τέλειος Θεός και τέλειος άνθρωπος.
Ανέφερε, επίσης, ότι ο άνθρωπος καλείται να εγκαταλείψει την πεδιάδα των παθών και να ανέλθει σε ένα άλλο πνευματικό Θαβώρ, γιατί δεν είναι εγκλωβισμένος να ζει στην πεδιάδα και στην κοιλάδα των γήινων και των φθαρτών. Οι άνθρωποι είμαστε προορισμένοι να έχουμε διαρκώς μία ανοδική πορεία, να έχουμε στραμμένο το νου μας προς τον ουρανό, από όπου θα λάβουμε φως, δύναμη, χάρη, κουράγιο και απαντοχή. «Τί και αν η κοινωνία, πολλές φορές, παραμορφώνει το πρόσωπο του ανθρώπου και ο σημερινός πολιτισμός το υποβιβάζει σε ένα ον που αλόγιστα και άπληστα καταναλώνει. Το πρόσωπο του ανθρώπου πρέπει να παραμένει φωτεινό από αυτό το άκτιστο και θείο φως της Μεταμορφώσεως», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στον εκκλησιολογικό χαρακτήρα της εορτής, τονίζοντας, ότι η Εκκλησία είναι ο κατεξοχήν χώρος που δέχεται και προσφέρει το Θαβώρειο φως. Μέσα στην Εκκλησία όλα είναι και πρέπει να είναι φωτεινά και δοξασμένα. Η Εκκλησία δεν είναι ένας σύλλογος, ένας οργανισμός που καλεί τους ανθρώπους απλά να γίνουν ηθικοί. Η Εκκλησία είναι το νοητό Θαβώρειο όρος, που διακονεί ακατάπαυστα αυτή την προσφορά του ακτίστου φωτός μέσα στην σκοτισμένη κοινωνία της κάθε εποχής.
Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος, κατά την καθιερωμένη τάξη της Εκκλησίας, ευλόγησε τα σταφύλια. Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, κ. Μίλτος Ζαμπάρας.
Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο χωριό Πεντάλοφος Μεσολογγίου, όπου χοροστάτησε στην ακολουθία του μεθέορτου Εσπερινού και στην Ιερά Παράκληση της Υπεραγίας Θεοτόκου.
Κατά τη διάρκεια της ακολουθίας χειροθέτησε Πνευματικό τον Εφημέριο του Ναού, Αρχιμ. Γαβριήλ Κοκκώνη. Κατά τις παραινέσεις του στον π. Γαβριήλ και στους Ενορίτες, που συμμετείχαν στην Ιερά Ακολουθία αναφέρθηκε στο γεγονός της Μεταμορφώσεως του Χριστού, τονίζοντας πως ό,τι συμβαίνει κατά φύσιν στον Χριστό μπορεί να το βιώσει κατά χάριν ο άνθρωπος, ο οποίος έχει την προοπτική της αιωνιότητας.
Προέτρεψε τους πιστούς να παρακαλούν τον Θεό να φωτίζει τα μύχια των καρδιών τους, να τους καθοδηγεί στον δρόμο του πνευματικού αγώνα και να τους οδηγήσει στην απόφαση να προσέλθουν στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως, όπου ο άνθρωπος ελεύθερα και αβίαστα καταθέτει τα πλήθη των αμαρτιών του, ελπίζοντας και προσδοκώντας με τη συγχώρηση του Θεού το άκτιστο φως της θαβωρείου εμπειρίας να μεταμορφώσει τα πάθη του. Το μίσος να γίνει αγάπη, η υπερηφάνεια να γίνει ταπείνωση, ο άνθρωπος να ενδυθεί τον χιτώνα των αρετών και να συνεχίσει τον δρόμο του πνευματικού του αγώνα για να μπορεί να γίνει κοινωνός της θείας φύσεως και να μετάσχει των δωρεών του Μεταμορφωθέντος Κυρίου.
Κατά την Ιερά Ακολουθία έψαλλαν χοροί ιεροψαλτών, υπό την διεύθυνση του κ. Αλεξίου Ζαρζάνη και του κ. Αλεξάνδρου Καλιακούδα.