Η εορτή της Αγίας Φωτεινής στη Γαβαλού Μακρυνείας

fotinh makrinia

Στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής στη Γαβαλού Μακρυνείας ιερούργησε την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 22 Μαΐου 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Κηρύσσοντας τον θείο λόγο αναφέρθηκε στην Σαμαρείτιδα γυναίκα που ήταν σκοτεινή λόγω του τρόπου της ζωής της και έγινε Φωτεινή, μεγαλομάρτυς και ισαπόστολος.

Ξεκίνησε τον λόγο του με το ότι αυτή η συνάντηση φαινόταν συνηθισμένη, ενός κουρασμένου ανθρώπου που συναντήθηκε με μια γυναίκα που πήγε στο φρέαρ για να πάρει νερό. Όμως σε αυτή την συνάντηση φαίνονται δύο μυστήρια.

Το πρώτο είναι το μυστήριο του Θεού. Ο Θεός είναι ακατάληπτος, αλλά Αυτός έγινε άνθρωπος για να σώσει τον άνθρωπο, είναι το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Υιού και Λόγου του Θεού.

Το δεύτερο είναι το μυστήριο του ανθρώπου, το τί είναι ο άνθρωπος. Δεν είναι αυτό που φαίνεται, αλλά αυτό που κρύβει μέσα του, μπορεί να καταλήξει σε δύο αντίθετες καταστάσεις.

Η Σαμαρείτιδα ήταν μια απλή γυναίκα που πήγε στο φρέαρ για να ικανοποιήσει τις φυσικές, βιολογικές της ανάγκες, αλλά μέσα της έκρυβε πολύ πόνο και ήταν μια πληγωμένη γυναίκα. Ταυτόχρονα όμως, στο βαθύτερο είναι της, έκρυβε και μεγάλες θεολογικές ανησυχίες. Αναζητούσε το Θεό, είχε ανησυχίες πνευματικές και έθεσε θεολογικές ερωτήσεις στον Χριστό.

Και ο Χριστός, ως ένας πνευματικός αξονικός τομογράφος, διέκρινε τις πληγές και τις ανησυχίες της που έκρυβε μέσα της. Ακόμη διέκρινε τις θεολογικές ανησυχίες της και της αποκάλυψε υψηλές αλήθειες και έτσι έγινε Φωτεινή.

Τα δύο αυτά μυστήρια, το μυστήριο του Θεού και το μυστήριο του ανθρώπου συναντώνται μέσα στην Εκκλησία που αποτελεί ένα τρίτο μυστήριο. Εκεί ο άνθρωπος ανακαλύπτει τον Θεό, τον οποίο διψά και ο Θεός αποκαλύπτεται στον άνθρωπο και τον ολοκληρώνει.

Ο Σεβασμιώτατος ολοκλήρωσε το κήρυγμά του ευχόμενος να ζούμε όλοι μέσα στην Εκκλησία, να γνωρίσουμε σε βάθος το μυστήριο της Εκκλησίας, όχι απλώς την επιφάνειά της, και τότε θα γνωρίσουμε και το μυστήριο τού Θεού και το μυστήριο του ανθρώπου.

Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας αναφέρθηκε στην αγάπη του για την αγία Φωτεινή και στον γέροντά του, τον άγιο Καλλίνικο, ο οποίος συνδεόταν με την Γαβαλού και πρωτοστάτησε στην ανέγερση, τα εγκαίνια και τον εξωραϊσμό του Ναού. Όπως βρήκε στο αρχείο του, εκείνος παρήγγειλε τις εικόνες του τέμπλου στον μεγάλο αγιογράφο και λογοτέχνη Φώτη Κόντογλου και αυτές οι εικόνες κοσμούν το τέμπλο του Ιερού Ναού και είναι οι μοναδικές εικόνες του Κόντογλου στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο εφημέριος του Ιερού Ναού π. Χριστοφόρος Αγγελής ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την παρουσία του στην πανήγυρη του Ιερού Ναού και μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι την ονοματοδοσία του Ιερού Ναού στην Αγία Φωτεινή την έδωσε ο άγιος Καλλίνικος ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

dsc 0321

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής επισκέφθηκε την γυναικεία Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Κατερινούς, όπου τον υποδέχθηκε η Αδελφότητα και οι προσκυνητές. Η Ηγουμένη της Μονής, γερόντισσα Μαριάμ ξενάγησε τον Μητροπολίτη στους χώρους της Μονής και στο καθολικό που είχε υποστεί σοβαρές φθορές από πυρκαγιά πριν από ένα χρόνο περίπου και στη συνέχεια στο αρχονταρίκι της Μονής ακολούθησε πνευματική επικοινωνία και συζήτηση με τους προσκυνητές της Μονής.

Μπορείτε να δείτε περισσότερες φωτογραφίες στον ακόλουθο σύνδεσμο https://photos.app.goo.gl/3VeU1NuLNx1nAFyt5
dsc 0151

dsc 0188

dsc 0212



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith