Γραφεία Ενδοοικογενείας σε Μεσολόγγι & Αγρίνιο – Μίσθωση ξενοδοχείων για «προστασία» θυμάτων

viasmos1

Τέσσερις βασικές προσθήκες στη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνει το «δόγμα» Χρυσοχοΐδη, στον απόηχο της δολοφονίας της 28χρονης Κυριακής από τον πρώην σύντροφό της έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Αγ. Αναργύρων, το βράδυ της Δευτέρας.

Στο χθεσινό «φροντιστήριο», μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή 2.500 ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών της ΕΛΑΣ στην οποία συμμετείχαν στελέχη της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδας, δόθηκαν οι κατευθυντήριες οδηγίες που αφορούν στην:

–Κεντρική παρακολούθηση και εποπτεία όλων των καταγγελιών και περιστατικών σε επίπεδο Αστυνομικών Διευθύνσεων με ορισμό ανώτερου αξιωματικού ως επόπτη. Μέχρι τώρα την κατάσταση χειριζόταν ο εκάστοτε διοικητής του Τμήματος.

–Εβδομαδιαίος απολογισμός για τις καταγγελίες και τη διαχείρισή τους ανά Διεύθυνση Αστυνομίας στο επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακης Βίας του Αρχηγείου

– Ενημέρωση του διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος και του επόπτη από τον αξιωματικό υπηρεσίας για υποστήριξη στη διαχείριση του περιστατικού.

– Η διασφάλιση ασφαλούς μεταφοράς για κάθε θύμα και διαμονή σε ασφαλή χώρο, μέχρι να εκλείψει ο κίνδυνος για τη ζωή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Πελοποννήσου», στις περιπτώσεις όπου κρίνεται πως τα θύματα δεν μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι όπου διαμένουν, τότε είτε θα μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας είτε θα μισθώνονται δωμάτια ξενοδοχείων, με τους αστυνομικούς να περιφρουρούν τους χώρους.

Για «επικοινωνιακά παιχνίδια» έκαναν λόγο αστυνομικοί κύκλοι στην «Π», σχολιάζοντας τις αλλαγές του υπ. Προστασίας του Πολίτη, καθώς για την πιστή τήρησή τους απαιτείται προσωπικό.

Επισημάνθηκε δε πως «οι ένστολοι θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν σε υπερθετικό βαθμό. Από εκεί και πέρα όμως κανείς δεν γνωρίζει πώς θα λειτουργήσει η ψυχολογία ενός δράστη».

Πάντως σε επίπεδο Αχαΐας, όπου λειτουργεί Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας στην Πάτρα, όπως έγραψε χθες η «Π», η εντολή εδώ και τουλάχιστον ένα χρόνο από τους επιτελείς της ΕΛΑΣ είναι σαφής: «Δεν αφήνουμε κανένα περιστατικό». Ακόμα και στις περιπτώσεις που το θύμα αρνηθεί να κινηθεί κατά του δράστη, το περιστατικό καταγράφεται και αυτό γιατί όπως μετέφεραν έμπειροι αξιωματικοι «δεν ξέρεις ποτέ κάτι ‘’μικρό’’πώς θα εξελιχθεί».

Μεταξύ των 45 νέων Γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που θα συσταθούν μέχρι τα τέλη Μαΐου, συγκαταλέγονται οι Διευθύνσεις Αστυνομίας Αιτωλίας, Ακαρνανίας και Ηλείας. Επιπλέον, ανακοινώθηκε πανελλαδική επέκταση της χρήση του Panic Button.

Μαρία Παπαγιαννακοπούλου – Pelop.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith