Γιατί η Intel σκέφτεται την Ελλάδα;
Ήταν στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου όταν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης από το βήμα του Emerging Tech Forum της HETIA (Hellenic Emerging Technologies Industry Association) μιλούσε για τις ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει η Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσει τη δική της θέση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των ημιαγωγών (chips).
Ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα για την παγκόσμια αγορά των ψηφιακών τεχνολογιών και από αυτούς που η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ψηλά σε προτεραιότητα μέσω του European Chips Act, μία πρωτοβουλία της ΕΕ με σκοπό την κινητοποίηση έως 43 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην παραγωγή chips μέχρι το 2030!
Η ομιλία του κ. Πιερρακάκη προκάλεσε εντύπωση δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν θεωρείτο από τις χώρες που θα μπορούσαν να προσελκύσουν επενδύσεις όσον αφορά το χώρο των chips παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εταιρείες (π.χ. Think Silicon) με εξαιρετική παράδοση όσον αφορά στον σχεδιασμό τέτοιου είδους προϊόντων. Η παραγωγή, όμως, είναι κάτι διαφορετικό που απαιτεί πολύ μεγαλύτερες και διαφορετικού τύπου επενδύσεις.
Αυτό, όμως, είναι πιθανό να αλλάξει σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν την αμερικανική Intel, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές chips παγκοσμίως και διάσημη για τους επεξεργαστές της που χρησιμοποιούνται στην πλειοψηφία των φορητών υπολογιστών, να βρίσκεται σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσει σε κάποια επένδυση στη χώρα μας.
Οι πληροφορίες για συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών επιβεβαιώνονται από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.
Από την πλευρά της, Intel δηλώνει, όπως αναφέρεται σε απάντηση σε σχετικό email του CNN Greece του εκπροσώπου Τύπου για την Ευρώπη του αμερικανικού κολοσσού, ότι αποφεύγει -κατά πάγια τακτική της- να σχολιάζει φήμες για νέες επενδύσεις.
Το Νταβός και η πιθανή συνάντηση
Περισσότερες εξελίξεις για το ενδεχόμενο ενός ακόμη αμερικανικός κολοσσός είναι πιθανό να έχουμε τις επόμενες μέρες καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάσκης θα βρεθεί στο Νταβός για το Οικονομικό Φόρουμ, όπου θα παρευρεθεί και ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger.
Αν υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του επικεφαλής του αμερικανικού κολοσσού δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί αλλά στο συγκεκριμένο φόρουμ έχουν τεθεί στο παρελθόν οι βάσεις και για άλλες μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας και πιο χαρακτηριστική την περίπτωση της Microsoft αλλά και αυτή της Google.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τον περασμένο Ιούνιο κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στις Ηνωμένες Πολιτείες ο κ. Πιερρακάκης είχε συναντηθεί με στελέχη της Intel και μάλιστα υπήρχε και σχετική αναφορά στις σχετικές επίσημες ανακοινώσεις. Με δεδομένο ότι η Intel δεν είχε δείξει κανένα ενδιαφέρον για την Ελλάδα (σ.σ. είναι χαρακτηριστικό ότι το τοπικό γραφείο που διατηρούσε τη δεκαετία των ’00 έχει κλείσει εδώ και πολλά χρόνια), η επισήμανση αυτή είχε προκαλέσει εντύπωση.
Γιατί Ελλάδα;
Είναι προφανές ότι οι συζητήσεις μεταξύ Intel και ελληνικής κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες.
Η Intel είναι από τις εταιρείες που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την ευρωπαϊκή αγορά και τον Μάρτιο του 2022 ανακοίνωσε ένα τεράστιο πλάνο επενδύσεων συνολικού ύψους 80 δισ. ευρώ στην επόμενη δεκαετία με την πρώτη φάση να περιλαμβάνει μία επένδυση 17 δισ. ευρώ για τη δημιουργία ενός μεγάλου εργοστασίου στη Γερμανία και υποδομές έρευνας αλλά και παραγωγής στη Γαλλία, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία.
Πρακτικά, η Intel επιδιώκει να αξιοποιήσει το ενδιαφέρον της ΕΕ για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των ημιαγωγών.
Το European Chips Act είναι μία πρωτοβουλία που έχει ως στόχο την κινητοποίηση έως 43 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην παραγωγή chips μέχρι το 2030. Και είναι προφανές ότι περιλαμβάνει μία σειρά από κίνητρα, ιδίως για μη ευρωπαϊκές εταιρείες όπως είναι η Intel.
Όσον αφορά το είδος της επένδυσης που θα μπορούσε να κάνει η Intel στην Ελλάδα, άνθρωποι που ασχολούνται με το χώρο του σχεδιασμού και της παραγωγής chips θεωρούν ότι είναι αρκετά δύσκολο ο αμερικανικός κολοσσός να δημιουργήσει στη χώρα μας ένα εργοστάσιο κατασκευής επεξεργαστών ή εξειδικευμένων chips. Ένας βασικός λόγος είναι ότι η Ελλάδα είναι μία αρκετά σεισμογενής χώρα, ενώ επιπλέον για τέτοιου είδους εργοστάσια επιλέγονται χώρες όπου διαθέτουν ήδη αρκετά εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.
Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι η Intel δεν θα μπορούσε να δημιουργήσει εργοστάσιο στην Ελλάδα. Η διαδικασία παραγωγής chips περιλαμβάνει τρία τμήματα: τον σχεδιασμό (design), την κατασκευή (fab) και τη συναρμολόγηση, δοκιμή και «πακετοποίηση» (assembly, testing & packaging – ATP).
Στον τομέα του ATP, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποτελέσει μία εξαιρετική περίπτωση για την Intel, ιδίως από τη στιγμή που υπάρχουν περιοχές της χώρας μας, όπως είναι η δυτική Μακεδονία ή η Θράκη για τις οποίες υπάρχουν επιπλέον κίνητρα και στις οποίες δημιουργούνται υποδομές για τη φιλοξενία εργοστασίων.
Το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης την περασμένη Παρασκευή έκανε λόγο για συζητήσεις με αμερικανικό κολοσσό για νέα επένδυση -και πιθανότατα αναφερόταν στην περίπτωση της Intel- κατά τη διάρκεια ομιλίας τους στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης αποτελεί μία ένδειξη ότι η επένδυση μπορεί να αφορά τη βόρεια Ελλάδα.
cnn.gr