Γεύμα Μητσοτάκη-Ερντογάν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη
Την συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 13 Μαρτίου ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Ο κ. Οικονόμου περιέγραψε και το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Τουρκία.
«Στις 13 Μαρτίου ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κωνσταντινούπολη όπου θα γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου. Ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι πάντα είναι ανοικτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, πόσω μάλλον υπό τις νέες συνθήκες που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Επ’ ευκαιρία της μετάβασής του στην Κωνσταντινούπολη, ο πρωθυπουργός προσκλήθηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο πρόσκληση την οποία και απεδέχθη. Σε αυτή την δύσκολη συγκυρία για τον κόσμο οι δυο χώρες παρά τις διαφορές μας αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις σε μια σειρά από ζητήματα, προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν ώστε να λύσουμε προβλήματα και όχι να προσθέσουμε και άλλα. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά τα δεδομένα σε ότι αφορά την ασφάλεια στην Ευρώπη, από την άλλη όμως, έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας απέναντι σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Την Ο πρωθυπουργός στην συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο με θετική διάθεση επικεντρώνοντας στην ουσία και όχι στην ρητορική. Χωρίς ψευδαισθήσεις και χωρίς βεβαίως διαφοροποιήσεις από τις σταθερές και διατυπωμένες θέσεις της Ελλάδας που εδράζονται στο διεθνές δίκαιο», τόνισε ο κ. Οικονόμου.
Για το τι επιδιώκει η Ελλάδα από αυτή την συνάντηση ο κ. Οικονόμου είπε: «Αντιμετωπίζουμε παρά τις διαφορές μας κοινές προκλήσεις. Τις προκλήσεις πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε στην κατεύθυνση να επιλύουμε προβλήματα και όχι να δημιουργούμε κι άλλα. Προφανώς και δεν τρέφω αυταπάτες. Οι θέσεις μας είναι σταθερές είναι καθαρά διατυπωμένες, πάντα είμαστε της άποψης ότι η συζήτηση βοηθάει και ότι με το διάλογο κάτι καλό μπορεί να βγει κι αυτό το πνεύμα πρόσεχε τον πρωθυπουργό στη συνάντηση. Οι δηλώσεις του κυρίου Τσελίκ αφορούν χιλιοειπωμένα πράγματα από την πλευρά της Άγκυρας που έχουν απαντηθεί από την ελληνική πλευρά και προφανώς δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση και ατζέντα συζήτησης».
Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις για την συνάντηση είπε ότι «Ο κύριος Μητσοτάκης έχει πολλές φορές πει ότι είναι ανοιχτός σε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο πολλώ δε μάλλον υπό τις καινούριες συνθήκες που διαμορφώνει για την Ευρώπη και την περιοχή μας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Με την ευκαιρία της παρουσίας του πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη ο τούρκος πρόεδρος του απηύθυνε πρόσκληση την οποία και πρωθυπουργός αποδέχτηκε. Η άποψη της ελληνικής πλευράς για την διαφορά με την Τουρκία είναι γνωστή και αφορά την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Από κει και πέρα πέρα από την διαφορά αυτή που έχουμε και τις διαφορετικές απόψεις σε μία σειρά ζητημάτων αντιμετωπίζουμε και κοινές προκλήσεις σε μία σειρά από σοβαρά ζητήματα. Υπάρχει και η θετική ατζέντα που συζητάμε κατά καιρούς. Η πρόθεση και η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι οι κοινές προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν στην κατεύθυνση επίλυσης και όχι ανάδειξης επιπρόσθετων προβλημάτων».
Στήριξη των Ελλήνων ομογενών στην Ουκρανία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης αναλυτικά στις επιχειρήσεις για την προστασία και ασφάλεια των Ελλήνων ομογενών μας στην Ουκρανία.
“Η Ελλάδα δέχεται και θα συνεχίσει να δέχεται πρόσφυγες από την Ουκρανία. Η Ελλάδα θα παρέχει στους ουκρανούς πρόσφυγες έκτακτο καθεστώς 12μηνης παραμονής”, πρόσθεσε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις των υπουργείων.
Πως θα αντιμετωπιστεί η ακρίβεια
Ο κ. Οικονόμου είπε επίσης ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία οδηγεί σε ράλι ακρίβειας και μίλησε για τις δράσεις της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια. Είπε ότι προωθείται η ελληνική πρόταση για ευρωπαϊκή απάντηση ενώ είπε ότι έχουν διατεθεί εσωτερικά πάνω από 2 δις ευρώ.
Αναφέρθηκε επιπλέον στη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, στις νέες παρεμβάσεις που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση και σε μία σειρά από δράσεις που οδηγούν σε ενίσχυση του εισοδήματος όπως πχ η μείωση του ΕΝΦΙΑ.
“Η ρωσική εισβολή προκαλεί σοβαρές αναταράξεις. Μας περιμένουν μεγάλες δυσκολίες. Η κυβέρνηση αναπτύσσει κάθε δυνατή προσπάθεια για να μειώσει τις δυσμενείς επιπτώσεις από τις πρωτόγνωρες ενεργειακές ανατιμήσεις. Με σχέδιο θα είμαστε δίπλα στους πολίτες απέναντι στα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας”, υπογράμμισε.
Για την πρωτοβουλία είπε ότι «αφορά την δυνατότητα παρέμβασης από την Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές του φυσικού αερίου σε διεθνές επίπεδο. Στα αρμόδια κοινοτικά όργανα έχει σταλεί επιστολή του πρωθυπουργού», τόνισε.
Για τι αυξήσεις στα καύσιμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «είναι ότι συνεχίζεται η οριζόντια στήριξη της κυβέρνησης στους λογαριασμούς ρεύματος και από εκεί και πέρα θα έχουμε στοχευμένες πολιτικές στήριξης, Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις για το εύρος των μέτρων».
Για την πανδημία τόνισε ότι οι ειδικοί πάντοτε παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας και αν θεωρούν ότι κάτι πρέπει να αλλάξει αυτό διαμορφώνεται στις απόψεις και τις εισηγήσεις τους.
newsit.gr