Επιστολή μαθητών του 5ου Γυμνασίου Αγρινίου στη Μενδώνη για να σωθεί η Αγία Τριάδα Μαύρικα

Αγία Τριάδα Μαύρικα

Κυρία Μενδώνη

Οι μαθητές του 5ου Γυμνασίου, μέλη της Πολιτιστικής Ομάδας και του Ομίλου «Μελέαγρος», κατά το Σχ. Έτος 2022-2023 ασχολούνται με την μελέτη και προβολή του βυζαντινού μνημείου της Αγίας Τριάδας του Μαύρικα, που ανήκει στον Δήμο Αγρινίου. Από την επαφή μαζί του θεωρούμε σωστό να σας εκφράσουμε τον προβληματισμό μας!

Η Αγία Τριάδα του Μαύρικα αποτελεί σημαντικό βυζαντινό μνημείο που το 90% του κτίσματος, επί 25 χρόνια, βρίσκεται μέσα στο νερό και χρειάζεται να ενδιαφερθούμε για την προστασία του!

Το μνημείο είναι εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες, στην διάβρωση από το νερό και την ανάπτυξη υδρόβιας βλάστησης (καλαμιώνων) κοντά στο κτίσμα και πιθανόν μέσα σ’ αυτό. Βρίσκεται στην τοποθεσία Μαύρικα, πέντε χιλιόμετρα νότια του Αγρινίου, κοντά στη λίμνη Λυσιμαχία και πρόκειται για σπάνιο κτίσμα, που ανασκάφτηκε με μεγάλο κόπο.

Ο ναός ανήκει στον τύπο του ελεύθερου σταυρού… της πρώτης παραλλαγής κατά Ορλάνδο, όπου τα «τέσσερα σκέλη του σταυρού κατασκευάζονται ισοµήκη, σχηματίζουν δηλαδή τον λεγόμενο «ελληνικόν σταυρόν». Στη δυτική πλευρά χτίστηκε σε μεταγενέστερη εποχή ορθογώνιος νάρθηκας, ερειπωµένος σήμερα. Οι τοίχοι είναι χτισμένοι µε ελαφρά επεξεργασµένους λίθους και ανάμεσά τους σε οριζόντιες στρώσεις έχουν τοποθετηθεί πλίνθοι. Οι καµάρες και ο τρούλος χτίστηκαν με πλίνθους και µόνο σε ορισμένα σηµεία παρεμβάλλονται λίθοι, που δεν αποκλείεται να προέρχονται από μεταγενέστερες επισκευές. O ψηλός τρούλος, µε την ηµισφαιρική στέγη, διαθέτει τέσσερα μεγάλα μoνόλοβα τοξωτά παράθυρα, που περιβάλλονται µε οδοντωτή ταινία. Μικρότερο δίλοβο φωτιστικό άνοιγµα διατρυπά την αψίδα του Ιερού µε πλίνθινο διαχωριστικό πεσσίσκο στη
µέση.» Έτσι περιγράφει το κτίσμα ο κ. Παλιούρας που το ανέσκαψε.

Κυρία υπουργέ, επειδή μετά την ανασκαφή και την συντήρησή του από την ομάδα του κ. Παλιούρα, η βαθιά λεκάνη της ανασκαφής πλημμύρισε άμεσα (πιθανόν δεν έγινε ποτέ αποστράγγιση των υδάτων, ούτε καθαρισμός από την λάσπη και τη βλάστηση) ενώ τα φυσικά φαινόμενα και η εισροή νέων υδάτων απειλούν την ακεραιότητα του, ζητάμε την παρέμβασή σας ώστε να σώσουμε το μνημείο. Σωτηρία του μνημείου σημαίνει συστηματική αποστράγγιση των υδάτων, καθαρισμός και στεγανοποίηση ή μεταφορά του κτίσματος σε άλλο σημείο, αντίθετα παραίτηση λόγω έλλειψης πόρων ή ολοκληρωμένης μελέτης σημαίνει απώλεια του κτίσματος.

Θέλοντας να συνεισφέρουμε στο έργο της διάσωσης του μνημείου απευθυνόμαστε σε σας, κατανοώντας το βαρύ φορτίο και τις υποχρεώσεις σας αλλά σας θυμίζουμε πως ανάμεσα στα εκατοντάδες ελληνικά μνημεία βρίσκεται και η Αγία τριάδα του Μαύρικα που κάθε μέρα χάνεται στο νερό και στη λάσπη.

Γνωρίζουμε ότι το έργο απαιτεί πόρους όμως η πρωτοβουλία μας στοχεύει να ευαισθητοποιήσει όλους όσους αγαπούν τα μνημεία και τον πολιτισμό, αλλά και να κινητοποιήσει φορείς που μπορούν να παρέμβουν, ειδικά τους συμπολίτες μας (όσους θέλουν να προσφέρουν ή να βοηθήσουν για την σωτηρία του μνημείου). Θα επιθυμούσαμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας την ανησυχία μας, αφού το Υπουργείο Πολιτισμού έχει την ευθύνη της προστασίας των μνημείων και θα νιώθαμε μεγάλη χαρά να μας πληροφορήσετε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην διάσωσή του.

Ο Πρόεδρος
Αδάμης Ευθύμιος

Τα Μέλη – Οι μαθητές
Καρακώστας Μάριος
Γεωργαλή Μαρία
Δεληγιάννης Κωστής
Ξενούλη Αλεξάνδρα
Μπουλούκης Γεράσιμος
Ναστούλη Χριστίνα
Υφαντής Παναγιώτης
Μπακογιάννη Ειρήνη
Μπίκας Ραφαήλ
Πανίτσας Κωνσταντίνος
Παναγιώτου Ασπασία
Κονδύλη Ευθαλία
Κουτελοπούλου Ειρήνη
Κωστάκη Φαίη
Κωστάκης Αλέξανδρος
Παπαδογιάννης Εφραίμ
Παπαθανασίου Άγγελος
Πατσέα Λυδία
Πελέκη Ζωή
Χριστογιάννης Ευάγγελος
Καβαλάρη Αικατερίνη
Μιχόπουλος Χριστόφορος
Καραγιάννης Μιχαήλ – Άγγελος
Σιάσος Ιωάννης
Χατζάρα Αθανασία
Μπαρμούτη Αικατερίνη
Μωραϊτη Καλλιόπη
Μπούκουρ Ανθή
Μπισμπίκη Ασπασία
Σορόκου Παρασκευή
Μαρνέζου Ροδόπη – Ζωή
Σταμάτη Βασιλική
Κρικρή Σωτηρία



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith