Επανέρχονται με επιστολή τους οι πρόεδροι χωριών για το Κέντρο Υγείας στην Άνω Χώρα

kentro

Η διαμαρτυρία-αίτημα, με θέμα τη μετακίνηση επιβατικού οχήματος, αλλά και τη μη ύπαρξη ασθενοφόρου στην ορεινή Ναυπακτία, με έδρα το Κέντρο Υγείας στην Άνω Χώρα, την οποία απέστειλαν πρόεδροι κοινοτήτων της περιοχής, έχει και συνέχεια. Κι αυτό γιατί οι απαντήσεις που έδωσε ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Ιωάννης Καρβέλης, στην «ε» (διαβάστε εδώ) δεν έμειναν αναπάντητες από τους Αθανάσιο Ρέππα, Πρόεδρος Άνω Χώρας, Γεώργιο Πολύχρονο, Πρόεδρος Πλατάνου και Αθανάσιο Πατούχα, Πρώην Πρόεδρος Άνω Χώρας, οι οποίοι με επιστολή του στην «ε» τοποθετούνται αναλυτικά, δίνοντας τη δική τους διάσταση επί των όσων ελέχθησαν.

Να θυμίσουμε ότι την αρχική τους επιστολή υπέγραφαν οι πρόεδροι Άνω Χώρας, Λιμνίτσας, Αμπελακιώτισσας, Κεντρικής, Αναβρυτής, Ασπριά, Χώμορης, Περίστας, Λεύκας, Ελατόβρυσης, Ελατους, Κάτω Χώρας, Καταφυγίου, Ελευθέριανης, Κυδωνιάς, Γραμμένης Οξυάς, Τερψιθέας, Γρηγορίου, Πλατάνου, και Κρυονερίων, επαγγελματίες της περιοχής, καθώς και εκπροσώπους συλλόγων, και έχει ως αποδέκτες τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Υγείας, το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο Ναυπακτίας, τους βουλευτές του νομού και τη διοίκηση της ης ΥΠΕ. Γινόταν αναφορά στο ιστορικό του πως το επιβατικό όχημα και το ασθενοφόρο έφτασαν πριν χρόνια στην Άνω Χώρα, με την παράθεση και των σχετικών από τότε δημοσιευμάτων, αλλά και του πως σήμερα κανένα από τα δύο δεν υπάρχει στην περιοχή.

«Περί της Υγειονομικής Κάλυψης της Ορεινής Ναυπακτίας», είναι ο τίτλος της απάντησης των τριών προς το διοικητή της 6ης ΥΠΕ, την οποία απέστειλαν προς την «ε», στην οποία αναφέρουν αναλυτικά:

«Στο φύλλο 1256 (23/02/2024) της έγκριτης εφημερίδας -ΕΜΠΡΟΣ- της πόλης μας φιλοξενήθηκαν οι απόψεις του κ. Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) σχετικά με το Κέντρο Υγείας (Κ.Υ) Άνω Χώρας.

Προκειμένου, ο αναγνώστης να έχει πλήρη εικόνα οφείλουμε να πάρουμε θέση επ’ αυτών.

ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑΣ: Η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ δεν κάνει καμία αναφορά στο μεγάλο Περιφερειακό Ιατρείο του ΠΛΑΤΑΝΟΥ που καλύπτει τη δυτική Ναυπακτία. Στην εν λόγω υγειονομική μονάδα (σ.σ.: παλιό νοσοκομείο) έχει να μεταβεί ιατρός από το Κ.Υ. Ναυπάκτου πάνω από έξι (6) μήνες· αλλά και όταν πήγαινε ήταν για μία (1) ημέρα την εβδομάδα.
Έτσι, οι πολίτες δαπανούν πλέον χρήματα σε ιδιώτες ιατρούς και σε μετακινήσεις προς τα αστικά κέντρα· να μην αναφερθούμε και στα υπόλοιπα περιφερειακά ιατρεία (Περίστας, Αράχωβας, Τερψιθέας, κλπ) που «σβήστηκαν» από τον υγειονομικό χάρτη της περιοχής με το γνωστό αφήγημα περί μόνιμων κατοίκων.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΟΔΗΓΟΥ: Η 6η ΥΠΕ αναφέρει περί του οδηγού για το επιβατικό όχημα ιατρικών υπηρεσιών «…δεδομένο ότι δεν μπορεί να το οδηγεί άλλος παρά μόνο κάποιος με την ειδικότητα του οδηγού…».
Βάσει της νομοθεσίας (ΦΕΚ 74/Α/2014, αρθ. 47, παρ. 1-2) αυτό είναι αληθές, ΟΜΩΣ η αμέσως επόμενη παράγραφος 2 αναφέρει: «Επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση παροχή έγκρισης οδήγησης αυτοκινήτων… από μόνιμους ή με σύμβαση εργασίας Ι.Δ. υπαλλήλους που έχουν την απαιτούμενη κατά περίπτωση άδεια οδήγησης, ανεξάρτητα από την κατηγορία, κλάδο ή ειδικότητα στην οποία ανήκουν…» δηλαδή μπορούσε να οριστεί Υπάλληλος ή Ιατρός του Κ.Υ. Άνω Χώρας για την οδήγηση του οχήματος αυτού.

Εξάλλου, η συνταξιοδότηση του οδηγού και του Διευθυντή στο Κ.Υ Άνω Χώρας δεν ήταν έκτακτο γεγονός αλλά ΕΥΡΕΩΣ ΓΝΩΣΤΟ από την Covid εποχή του πακτωλού χρημάτων και όφειλε η 6η ΥΠΕ να αναπληρώσει τις θέσεις τάχιστα.

Επίσης, η 6η ΥΠΕ αναφέρει πως η πρόσληψη οδηγών για το Κ.Υ. Άνω Χώρας έπρεπε να γίνει μέσω του ΑΣΕΠ ή τις λίστας των επικουρικών, ενώ μέσω του ΟΑΕΔ δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος. Μετά από παρέμβαση του Βουλευτή Αιτωλ/νίας κ. Θ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ, βρέθηκε και 4η λύση πρόσληψης οδηγών με μπλοκάκι και αμέσως βρέθηκαν 05 υποψήφιοι οδηγοί από την περιοχή ευθύνης του Κ.Υ. Άνω Χώρας. Που έψαχνε οδηγούς η 6η ΥΠΕ για την ορεινή Ναυπακτία και η πρόσκληση ενδιαφέροντος που αναρτήθηκε στην ορεινή Ναυπακτία;

ΕΠΙΒΑΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ 4Χ4: Η 6η ΥΠΕ αναφέρει για το επιβατικό όχημα (τύπου τζιπ) ότι «…ανήκε στο Γενικό Νοσοκομείο Μεσολογγίου, καθώς εκεί ανήκε διοικητικά το Κ.Υ. και όχι στην εν λόγω δομή, με σκοπό τη μεταφορά των γιατρών».
Πράγματι, ελλείψει ΑΦΜ των Κέντρων Υγείας, το Γ. Νοσοκομείο Μεσολογγίου ανέλαβε την ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ της δωρεάς. Ο σκοπός της ΔΩΡΕΑΣ είναι για τις «ανάγκες του Κ.Υ. Άνω Χώρας» ως προς τη μετακίνηση των ιατρών του Κ.Υ. στις ορεινές κοινότητες και όχι να μεταφέρει τους ιατρούς από την Ναύπακτο στην Άνω Χώρα & αντίστροφα.

Επίσης, σε άλλο σημείο αναφέρεται, «…το όχημα εάν παρέμεινε σε ακινησία στην Άνω Χώρα τότε μοιραία θα χαλούσε». Εφόσον, η μετακίνηση αυτή ήταν πρόσκαιρη και μέχρι την πρόσληψη οδηγού, α) γιατί ΞΗΛΩΘΗΚΑΝ τα διακριτικά «Κ.Υ. ΑΝΩ ΧΩΡΑΣ» και «ΔΩΡΕΑ ΟΠΑΠ» από το όχημα; β) γιατί απαιτήθηκε σχετική απόφαση από το Δ.Σ. του Γ.Ν. Μεσολογγίου;

ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟ: Το 2010 το Κ.Υ. Άνω Χώρας εξοπλίστηκε με ΝΕΟ ασθενοφόρο δυνατότητας 4Χ4 και το 2015, σύμφωνα με την 6η ΥΠΕ, μετακινήθηκε στο Κ.Υ. Ναυπάκτου για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών.
Θέση ΑΠΟΔΕΚΤΗ, γιατί στη Ναύπακτο κατοικούν περισσότεροι άνθρωποι και ζούμε οι ίδιοι άνθρωποι που έχουμε σχέση με τα ορεινά. Όμως, γιατί μόλις καλύφθηκαν οι υπηρεσιακές ανάγκες του Κ.Υ. Ναυπάκτου με νέο ασθενοφόρο αυτό δεν επέστρεψε στην έδρα του (Άνω Χώρα), αλλά έφυγε τέλη του 2023 για το Καναλλάκι Πρεβέζης -μετά από Βουλευτικό αίτημα-, έμεινε ακάλυπτη η Ορεινή Ναυπακτία και τώρα μιλάμε για αναπλήρωση με άλλο;

Εφόσον, η μετακίνηση στο ν. Πρεβέζης εξυπηρετεί υπηρεσιακές ανάγκες, πως δεν σκέφτηκε η Διοίκηση το ασθενοφόρο πχ του Κ.Υ. Αιτωλικού που βρίσκεται 10 km πεδινού οδικού δικτύου από το Γ.Ν. Μεσολογγίου;

Τα παραπάνω ΔΕΝ χρειάζονταν να γραφούν, αν η Πολιτεία λειτουργούσε με συνέπεια και λογική συνέχεια∙ τότε η απάντηση της 6ης ΥΠΕ θα ήταν αφοπλιστική: ΥΠΗΡΞΕ ΜΙΑ ΑΣΤΟΧΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ».

Ναύπακτος, 26/02/2024

Η Επιτροπή,

Αθανάσιος Ρέππας, Πρόεδρος Άνω Χώρας

Γεώργιος Πολύχρονος, Πρόεδρος Πλατάνου

Αθανάσιος Πατούχας, Πρώην Πρόεδρος Άνω Χώρας

nafpaktosvoice.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith