Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και ηγέτη Χαμάς ζητά ο Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

cnn arthrou

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, τόσο για τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, όσο και για τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπως δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας Καρίμ Χαν, μιλώντας στην Κριστιάν Αμανπούρ του CNN.

Ο Καρίμ Χαν διευκρίνισε επίσης ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά εντάλματα και για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκαλάντ, καθώς και για δύο άλλους κορυφαίους ηγέτες της Χαμάς, δηλαδή τον πολιτικό ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια και τον επικεφαλής των Ταξιαρχιών Αλ Κάσεμ Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραχίμ αλ Μάσρι.

Η συμπερίληψη ισραηλινών πολιτικών στο αίτημα σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βάζει στο στόχαστρό του τον ηγέτη χώρας που είναι στενή σύμμαχος των ΗΠΑ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπαίνει στο «κλαμπ» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, για τον οποίο το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πλέον, ομάδα δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα εξετάσει την αίτηση του Χαν για τα εντάλματα σύλληψης.

Βαριές κατηγορίες κατά των επικεφαλής της Χαμάς

Ο Χαν δήλωσε ότι οι κατηγορίες κατά των Σινουάρ, Χανίγια και αλ Μάσρι περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά τη διάρκεια της κράτησης».

«Ο κόσμος συγκλονίστηκε στις 7 Οκτωβρίου όταν άνθρωποι ξεριζώθηκαν από τα υπνοδωμάτια τους, από τα σπίτια τους, από τα διάφορα κιμπούτς στο Ισραήλ», δήλωσε ο Χαν στην Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι υπέφεραν πάρα πολύ».

Οι κατηγορίες κατά Νετανιάχου και Γκαλάντ

Οι κατηγορίες εναντίον του Νετανιάχου και του Γκαλάντ περιλαμβάνουν «την πρόκληση εξόντωσης, την πρόκληση πείνας ως μέθοδο πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, τη σκόπιμη στόχευση αμάχων σε συγκρούσεις».

Η εξέλιξη έρχεται μετά από αναφορές του περασμένου μήνα ότι ο επικεφαλής εισαγγελέας του Δικαστηρίου εξέταζε τα βήματα του Διεθνούς Δικαστηρίου. Από την πλευρά του ο Νετανιάχου είχε δηλώσει ότι τυχόν έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από τη Χάγη κατά ανώτερων αξιωματούχων της ισραηλινής κυβέρνησης και του στρατού «θα ήταν μία προσβολή ιστορικών διαστάσεων» και ότι το Ισραήλ «διαθέτει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις του νόμου».

«Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου» δήλωσε από την πλευρά του ο Χαν, όταν ρωτήθηκε από την Αμανπούρ, προσθέτοντας ότι αν το Ισραήλ διαφωνεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο είναι ελεύθεροι, παρά τις αντιρρήσεις για τη δικαιοδοσία, να εγείρουν αμφισβήτηση ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου.

Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Ωστόσο, το ΔΠΔ υποστηρίζει ότι έχει δικαιοδοσία στη Γάζα, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, αφού οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν επίσημα να δεσμευτούν από τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.

protothema.gr



googlenews

Ακολουθήστε το Agrinio2Day  στο Google News


zenith