Διπλό «χτύπημα» στη Ρωσία: Έρχονται πλαφόν σε ρωσικό φυσικό αέριο και πετρέλαιο
Στον απόηχο των ρωσικών απειλών για κλείσιμο της «στρόφιγγας» σε όσες χώρες αποφασίσουν επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο, συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της G7 για να συζητήσουν τη σχετική αμερικανική πρόταση για «κόφτη» στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να πιέσει ακόμη περισσότερο το Κρεμλίνο μετά και από τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΕ για λήψη άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν – Πιερ, δήλωσε πως η αμερικανική πρόταση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να πληγούν σκληρά τα έσοδα του Πούτιν αλλά και για να «επέλθει πτώση στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας».
Η οικονομική εφημερίδα Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές, γράφει σήμερα πως το σχετικό σχέδιο είναι ήδη έτοιμο και θα παρουσιαστεί στη σημερινή συνάντηση.
Ωστόσο, τονίζει πως τα μέλη της G7 -ήτοι οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία και η Βρετανία- έχουν ήδη συμφωνήσει στην υιοθέτησή του.
Το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), που επικαλείται μέλος της G7, μεταδίδει πως η ανώτατη τιμή για το ρωσικό πετρέλαιο θα καθοριστεί σε ένα σημείο πάνω από το κόστος παραγωγής με στόχο να διασφαλίσει ότι η Μόσχα δεν θα μπει στον πειρασμό να διακόψει τις πωλήσεις.
Τα ευρωπαϊκά μέτρα και το ενεργειακό «πόκερ» της Ρωσίας
Την ίδια ώρα, στα άκρα οδηγείται η κόντρα ΕΕ – Ρωσίας στο ενεργειακό, καθώς το σχέδιο που καταρτίζει η Κομισιόν και προβλέπει – μεταξύ άλλων – την επιβολή πλαφόν στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οδηγεί τη Μόσχα στην λήψη άκρως επιθετικών αποφάσεων.
Η Ρωσία, διά στόματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού της, Αλεξάντερ Νόβακ, προειδοποίησε ότι όσες χώρες υιοθετήσουν τη θέση αυτή, κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Μάλιστα, ο κ. Νόβακ έκανε λόγο για «παρανοϊκές θέσεις», λέγοντας πως «πρόκειται για μια κίνηση που αποτελεί παρέμβαση στους μηχανισμούς της ελεύθερης αγοράς και μάλιστα μιας τόσο σημαντικής αγοράς όσο το πετρέλαιο».
«Υπάρχουν σε εξέλιξη διεργασίες για έκτακτα μέτρα σχετικά με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Μπορεί επίσης να υπάρξει κάτι σχετικά με τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε στο Reuters η Μέχτιλντ Βέρσντερφερ, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του τμήματος ενέργειας της Επιτροπής, σε συνεδρίαση της επιτροπής ενέργειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναμένεται να περιγράψει τις ιδέες της Επιτροπής σχετικά με τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας σε ομιλία της στις 14 Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε η Βέρσντερφερ.
Αυτό θα γίνει λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 9 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα συζητήσουν την αντίδρασή τους στην αύξηση των τιμών της ενέργειας που πλήττει την ευρωπαϊκή βιομηχανία και αυξάνει τους λογαριασμούς των νοικοκυριών για τον ερχόμενο χειμώνα.
«Οι Βρυξέλλες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο να φορολογηθούν τα έκτακτα κέρδη που αποκομίζουν οι εταιρείες από την άνοδο των τιμών ενέργειας», δήλωσε η Μέχτιλντ Βέρσντερφερ.
Τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να μειώσει το κόστος για καταναλωτές και επιχειρήσεις
Και τι μπορεί να κάνει η ΕΕ για να μειώσει τις τιμές για καταναλωτές και επιχειρήσεις;
Όπως γράφουν σε άρθρο τους οι Financial Times, αξιωματούχοι της Κομισιόν πιέσουν τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ να επιβάλλουν έκτακτους φόρους σε επιχειρήσεις ενέργειας και να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα αυτά για να στηρίξουν τους ευάλωτους καταναλωτές.
Την ίδια ώρα, προτείνεται και ένας προσωρινός διαχωρισμός των τιμών του φυσικού αερίου από το ηλεκτρικό ρεύμα ενώ αργότερα θα πρέπει να εξεταστεί και μια πιο μόνιμη λύση.
Ένα άλλο σενάριο προβλέπει υποχρεωτικό «ψαλίδι» στην κατανάλωση -ένα μέτρο που αυτή τη στιγμή είναι εθελοντικό.
Ωστόσο, η βρετανική οικονομική εφημερίδα υπογραμμίζει πως τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει να συνδυαστούν με νέες προσπάθειες ανεύρεσης εναλλακτικών πόρων.
Μέχρι στιγμής, το μπλοκ έχει αντικαταστήσει περίπου το 1/5 του φυσικού του αερίου από τη Ρωσία με καύσιμα από άλλες χώρες ενώ παράλληλα «τρέχει» προγράμματα επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Δυσαρέσκεια, κλειστά καλοριφέρ και ανησυχία στην Ευρώπη
Οι ομολογουμένως καθυστερημένη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχεται ενώ οι πολιτικοί του μπλοκ πιέζονται όλο και περισσότερο από τους πολίτες, που αδυνατούν να σηκώσουν μόνοι τους το κόστος της πρωτοφανούς αυτής κρίσης.
Στη βιομηχανική «καρδιά» της Ευρώπης, τη Γερμανία, οι πολίτες αρχίζουν να αισθάνονται πια την κρίση στην… τσέπη τους και ζητούν από τον κυβερνητικό συνασπισμό οικονομική βοήθεια -και μάλιστα όχι μόνο για τους ασθενέστερους.
Πώς μπορούν οι άνθρωποι να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία μάλιστα θα ενταθεί το χειμώνα; Αυτό είναι το ερώτημα που κυριαρχεί επί του παρόντος στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία και συνεπώς βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας.
Οι πολίτες, από την άλλη, έχουν συγκεκριμένες προσδοκίες.
Αυτό δείχνει η τελευταία έρευνα του ARD Deutschlandtrend σε 1.324 ψηφοφόρους διαδικτυακά και σε τηλεφωνικές συνεντεύξεις μεταξύ 29 και 31 Αυγούστου.
Συνολικά, ούτε ένας στους τρεις ερωτηθέντες (29%) δεν υποστηρίζει ότι η κρατική βοήθεια πρέπει να περιορίζεται στα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι σήμερα αυξήσεις των τιμών, σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) τάσσονται υπέρ των μέτρων που θα μείωναν την επιβάρυνση των νοικοκυριών με μεσαία εισοδήματα.
Ένα τέτοιο γερμανικό εισόδημα «μεσαίου εύρους» ορίζεται στα 3.500 ευρώ το μήνα πριν από τη σύναψη φόρων, ασφάλισης υγείας και ανεργίας. Ένας στους πέντε θα ήθελε να υποστηρίζονται όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από το εισόδημά τους.
Με τη σειρά της, η Ιταλία καλεί τους κατοίκους να… κλείσουν τη θέρμανση κατά ένα βαθμό και να την απενεργοποιεί για μια επιπλέον ώρα κάθε ημέρα, στο πλαίσιο των νέων σχεδίων εξοικονόμησης ενέργειας.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, η Ιταλία θα εισαγάγει νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας έως τον Οκτώβριο και θα ζητήσει από το κοινό να απενεργοποιήσει την κεντρική θέρμανση στο σπίτι.
Η χώρα θα εισαγάγει νέα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας έως τον Οκτώβριο και θα ζητήσει από το κοινό να απενεργοποιήσει την κεντρική «Όλοι στην Ιταλία θα κληθούν να κλείσουν τη θέρμανση από τον Οκτώβριο», φέρεται να είπε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Ρομπέρτο Τσινγκολάνι σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη.
Το μέτρο αναμένεται να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου εξοικονόμησης ενέργειας εν μέσω αυξανόμενου κόστους και ανησυχιών για την ασφάλεια του εφοδιασμού από τη Ρωσία, από την οποία η Ιταλία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Τα ιταλικά ΜΜΕ επικαλέστηκαν ανώνυμες κυβερνητικές πηγές, προσθέτοντας ότι ο υπουργός δεν ανέφερε μέτρα που φέρεται να συζητήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής στο γραφείο των δημοσίων υπαλλήλων ή των περιορισμών στο φωτισμό στις βιτρίνες.
Η κυβέρνηση φέρεται να απέκλεισε μια πρόταση ότι οι μαθητές θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση για εξοικονόμηση ενέργειας στα σχολεία.
Η Ιταλία έχει ήδη κάποια όρια στη χρήση της κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτήρια και πολυκατοικίες, και αυτά αναμένεται να γίνουν αυστηρότερα με τα νέα μέτρα.
Το σχέδιο θα οριστικοποιηθεί αυτή την εβδομάδα και θα επιβεβαιωθεί σε διάταγμα που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera.
Ενεργειακή φτώχεια στη Βρετανία
Δραματική φαίνεται πως είναι και η κατάσταση στη Βρετανία, όπου η ενεργειακή κρίση πλήττει τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών σκληρότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στη δυτική Ευρώπη, σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Η διαφορά μεταξύ της επιβάρυνσης του κόστους για τα φτωχά και τα πλούσια νοικοκυριά είναι επίσης πολύ πιο άνιση στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σύγκριση με άλλες χώρες.
Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της σχετικής λίστας.
cnn.gr