Δημήτρης Τραπεζιώτης: «Η λίμνη δε θα γίνει μπαταρία κανενός»
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!
ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΑΜΑΝΤΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΣΗΣ – Η ΛΙΜΝΗ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ – ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η «ΜΠΑΤΑΡΙΑ» ΚΑΝΕΝΟΣ
Θέλουμε μια ομαλή ενεργειακή μετάβαση σε μια οικονομία με 100% καθαρή ενέργεια μηδενικών ρύπων, κοινωνικά δίκαιη και φιλικά προσαρμοσμένη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, μια ενεργειακή μετάβαση. Δεν θέλουμε να είμαστε τα θύματα των ξέφρενων ενεργειακών επενδύσεων, για την αισχροκέρδεια των λίγων, πάνω σε ένα κοινωνικό αγαθό που ονομάζεται ενέργεια.
Ο αέρας, ο ήλιος, το νερό, ενίοτε και τα έγκατα της γης με τη γεωθερμία τους είναι κοινωνικά αγαθά και δεν πρέπει να ανήκουν ως πηγές ενέργειας στην αποκλειστική εκμετάλλευση από τους λίγους αλλά να αποτελούν δικαίωμα των πολλών, των ιδίων των καταναλωτών διότι όλοι μπορούμε να συμμετάσχουμε στην παραγωγή ενέργειας (με αυτοπαραγωγή και σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων).
Γι’ αυτό υποστηρίζουμε ένα συλλογικό – κοινωνικό δικαίωμα που γεννιέται στις μέρες μας, το ΔΙΚΑΙΩΜΑ στην «Ενεργειακή Δημοκρατία».
Είναι γνωστό πια σε όλους ότι τα τελευταία χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία εκδηλώνεται ένα πολύ αυξημένο επενδυτικό -επιχειρηματικό ενδιαφέρον, μια υπερεκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα στο τομέα της ενέργειας που αποτελεί σήμερα ένα πεδίο άγριας κερδοσκοπίας επιχειρηματικών ομίλων, πολύμετοχικών και καφαλαιουχικών εταιρειών.
Η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται σε ασφυκτικό κλοιό, έρμαιη μιας κερδοσκοπικής βουλιμίας ληστρικής εκμετάλλευσης των φυσικών της πόρων.
Στο στόχαστρο και τα νερά της περιοχής μας.
Μια άλλη περιήγηση στο πλοήγησης στο Χάρτη της ΡΑΑΕΥ: https://www.youtube.com/watch?v=2CBRRPiaurw , επιβεβαιώνει την απειλή αφού υπάρχουν προς το παρόν αιτήσεις και βεβαιώσεις (άδειες) παραγωγού για:
• 2 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Τριχωνίδα
• 4 αντλησιοταμιεύσεις στην λίμνη Αμβρακία
• 9 αντλησιοταμιεύσεις στην τεχνητή λίμνη (τ.λ.) Καστρακίου (μαζί με τις 2 υπό κατασκευή)
• 10 αντλησιοταμιεύσεις στην τ.λ. Κρεμαστών
– 1 αντλησιοταμίευση στην τ.λ. Ευήνου
• Και σε όλες τις λίμνες του Αχελώου έγκριση μελετών σχεδιαζόμενων έργων εγκατάστασης Φωτοβολταϊκών.
Και τώρα ήρθε και η σειρά της Τριχωνίδας
Δημοσιεύθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ» για το έργο αντλησιοταμίευσης και συνοδά έργα στην λίμνη Τριχωνίδα, έργο κατηγορίας Α (Α -Α1 ή Α2-κατατάσσονται τα έργα και οι δραστηριότητες που ενδέχεται να προκαλέσουν σημαντικές ή πολύ σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον).
Ενδεικτικά στοιχεία έργου σύμφωνα με την ΜΠΕ: κατασκευή 2 φραγμάτων (ύψους 14 μ. και 54 μ.), δημιουργία άνω ταμιευτήρα έκτασης 230 στρ., κατασκευή υπόγειου σταθμού παραγωγής-άντλησης και Κέντρου Υπερηψηλής Τάσης (ΚΥΤ). Για τις ανάγκες του Έργου προτείνονται 3 εργοτάξια 31 στρεμμάτων περίπου και για τη διάθεση των πλεοναζόντων υλικών του έργου που δεν δύναται να επαναχρησιμοποιηθούν κατά την κατασκευή του έργου θα χρησιμοποιηθούν 4 ενδεικτικοί χώροι απόθεσης εντός γεωργικών καλλιεργειών, συνολικής έκτασης 426 στρεμμάτων!
Το έργο θα απέχει σε κοντινή απόσταση από πολλούς οικισμούς της περιοχής και τοποθετείται εντός προστατευόμενων περιοχών.
Για να γίνει κατανοητό, με πολύ απλά λόγια, μια μονάδα αντλησιοταμίευσης πρόκειται για μια «μπαταρία νερού», δηλαδή μπαταρία που «φορτίζει-εκφορτίζει με νερό», χρησιμοποιώντας απαραίτητα ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες και υδροηλεκτρικά φράγματα που προς το παρόν τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στην Τριχωνίδα και συγκεκριμένα η περιοχή του Δήμου Θέρμου παραμένει ανέγγιχτη -μέχρι στιγμής- από εγκαταστάσεις ΑΠΕ. που σύντομα όμως θα εγκατασταθούν στην περιοχή αυτή. Έτσι με το να επιτραπεί η κατασκευή και η λειτουργία αντλησοταμίευσης στην λίμνη Τριχωνίδα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα «ανοίξουν» οι ορέξεις, όπως «οι ασκοί του Αιόλου» πολλών εταιρειών για την εγκατάσταση πληθώρας ανεξέλεγκτων σταθμών ΑΠΕ μετατρέποντας την προστατευόμενη Τριχωνίδα σε εργοτάξιο και τελικά σε βιομηχανική ζώνη!
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ NATURA 2000 «Λίμνες Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία» GR2310009 θα γίνουν τα κάτωθι τμήματα του έργου:
• Κάτω υδροληψία.
• Δύο πυλώνες.
• Χώρος διασύνδεσης.
• Τμήμα του συστήματος προσαγωγής νερού (υπόγειο).
• Είσοδοι των σηράγγων πρόσβασης (κύρια και βοηθητική) του Σταθμού Άντλησης/Παραγωγής που θα χωροθετούνται στα όρια των ΕΖΔ.( Ειδικές Ζώνες Διατήρησης)
Σημειωτέον ότι ο προβλεπόμενος αγωγός για την άντληση του νερού από τη λίμνη Τριχωνίδα θα έχει διάμετρο 7,5μ και θα πρέπει να εισχωρήσει στη λίμνη μέχρι του σημείου που το βάθος θα εγγίζει τα 18μ. Επίσης θα πρέπει να γίνουν έργα εξυγίανσης (έργα εκσκαφής και αποψίλωσης του πυθμένα) και έργα πρόσβασης στον αγωγό. Συνεπώς πρόκειται για δραστική επέμβαση με καταστροφικές συνέπειες για τα οικοσυστήματα της προστατευόμενης κατά τα άλλα Τριχωνίδας.
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΔΙΟΤΙ:
• Η περιοχή ανήκει στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο Natura2000 καθότι είναι εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας για τη βιοποικιλότητα και απαντώνται σ’ αυτήν τύποι Οικοτόπων που προστατεύονται. (3150 Ευτροφικές φυσικές λίμνες…………….» και 92Α0 «Δάση στοές………………» που εμπίπτουν στο Παράρτημα Ι του Ν.5037/2023 και αναμένεται να επηρεαστούν από την κατασκευή και λειτουργία του έργου καθώς επίσης και ο οικότοπος προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων). Με βάση την παρ. 8 του άρθρου 175 του Ν. 5037/2023 (ΦΕΚ 78/Α΄/28-03-2023) «Απαγορεύεται η υποβάθμιση των περιοχών όπου συναντώνται οι τύποι οικοτόπων των παραρτημάτων Ι και II.
• Στη λίμνη Τριχωνίδα υλοποιήθηκε ήδη Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα LIFE nature για την προστασία του οικότοπου προτεραιότητας των Ασβεστούχων Βάλτων με τα φυτά Cladium mariscus και Carex davalliana και έθεσε γενικότερα κανόνες για την προστασία της λίμνης.
• Δεν έχει ακόμη επικαιροποιηθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
• Δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) η οποία θα καθορίσει με Π.Δ. Ζώνες Προστασίας και τις χρήσεις γης μέσα σε αυτές.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία που έχει αναλάβει την μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης του επίμαχου έργου είναι η ίδια που έχει αναλάβει τον συντονισμό των ΕΜΠ σε όλη την Ελλάδα!!!!
• Από τη διακύμανση της στάθμης, κυρίως στην φάση ρίψης του νερού από τον άνω ταμιευτήρα προς την λίμνη και σε μεγαλύτερο βαθμό στην φάση λειτουργίας του έργου, οι επιπτώσεις ως προς τα υδρόβια είδη της λίμνης, ιδιαίτερα στα ψάρια θα είναι απρόβλεπτες και ιδιαίτερα σοβαρές.
• Από το επίμαχο έργο υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να ενεργοποιηθούν ανενεργά προς το παρόν ρήγματα προκαλώντας στην περιοχή σεισμούς.
• Το επίμαχο έργο υπονομεύει τους σχεδιασμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού) για ένα άλλο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης στη περιοχή προς την κατεύθυνση εναλλακτικού και ποιοτικού 12μηνου τουρισμού. Θέλουμε ο τόπος μας να αρχίσει να εκπέμπει ένα μήνυμα ότι είναι τόπος με ΚΑΘΑΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ.
• Εντύπωση μας προκαλεί η απόφαση του Δήμου Θέρμου να παραχωρήσει, την Τετάρτη 5/2/2025, την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, σε εκπροσώπους μιας ιδιωτικής εταιρείας, προκειμένου να υπερασπιστούν τα επενδυτικά ιδιωτικά τους συμφέροντα στην περιοχή, ενώπιον πολιτών και φορέων. Πλην όμως όταν καλούνται οι πολίτες όπως εδώ και μάλιστα για ζήτημα που άπτεται της ζωής τους και του τόπου τους, η ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται με τις προβλεπόμενες διαδικασίες του Κ.Δ.Κ και δεν μπορεί να είναι μονομερής. Η ενημέρωση και ο διάλογος ΠΡΕΠΕΙ να γίνονται από και με πρόσωπα θεσμικά και ΟΧΙ με ιδιώτες και ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό κλονίζει την αξιοπιστία των προσώπων που το αποφασίζουν.
Δυστυχώς, η Τριχωνίδα, ένας υπέροχος και πλέον σπάνιος φυσικός κόσμος ποτέ δεν είχε την ανάδειξη και την προβολή που της άξιζε και ουσιαστικά σήμερα απειλείται ΝΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΜΙΑ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ και να γίνει «Η ΜΠΑΤΑΡΙΑ» ΤΩΝ ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η σπουδή και η μέριμνα για την υποδοχή της εν λόγω εταιρείας στην περιοχή του προτεινόμενου έργου και συγκεκριμένα στο Δήμο Θέρμου προκειμένου να «ενημερώσει» κατοίκους και φορείς, στην ουσία όμως να προλάβει να «διαφημίσει» και πλαγίως να επιβάλει την προώθηση του έργου αντλισιοταμίευσης πριν ακόμα τελειώσει η διαβούλευση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) στις 21/2/25 και χωρίς την επίσημη πρόσκληση ειδικευμένων στο θέμα επιστημονικών ομάδων (όπως τον Τομέα Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., το Πανεπιστήμιο κ.α.) προκειμένου να αποφανθούν και να γνωμοδοτήσουν έγκυρα αλλά και χωρίς την επίσημη παρουσία στην «εκδήλωση» επιστημόνων και φορέων που έχουν ήδη διατυπώσει την αντίθεσή τους στο έργο δεν διασφαλίζει ούτε τη διαφάνεια της διαδικασίας, ούτε την αντικειμενική και ολόπλευρη ενημέρωση της Τοπικής Κοινωνίας.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ
Και δηλώνουμε ότι δεν θα περάσει…. Και ότι ο αγώνας θα είναι ανένδοτος δεδομένης μάλιστα και της ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ που συνιστά υπαρξιακή απειλή για τη ΖΩΗ στον πλανήτη
Υπογράφουμε:
Δημήτρης Τραπεζιώτης Δικηγόρος, π. Δήμαρχος Θεστιέων
Παναγιώτης Μυζήθρας, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Αγρινίου
Δημήτρης Κουρουμπλής, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Αγρινίου
Κωνσταντίνος Παπανίκος, Πρόεδρος Τ.Κ Νέας Αβόρανης
Δήμος Κολιώνης, Πρόεδρος Τ.Κ Καλλιθέας
Γεώργιος Νούλας, Τοπικός Σύμβουλος Τ.Κ. Αγρινίου
Χρήστος Κουμάσης Πρόεδρος Τ.Κ. Παντάνασσας
Κωνσταντία Τραμπάζαλη, συνταξιούχος (Εθνολόγος- Naturalist)
Θεώνη Λειβαδίτη, συνταξιούχος εκπαιδευτικός
Μαρία Χαραλάμπους-Παπαδοπούλου, π. Αντιδήμαρχος Αρακύνθου
Μαρίνος Ψειμάδας, π. Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Νικόλαος Σώκος, δημόσιος υπάλληλος
Νικόλαος Τσάτσος, δημόσιος υπάλληλος Παν/μίου Πατρών
Ανδρέας Τσώλης, π. Διοικητής Νοσοκομείου Αγρινίου
Ευθύμιος Κόσσυφας, Kοινωνικός Ανθρωπολόγος
Αθανάσιος Κατσιμάρδος, εκπαιδευτικός
Ανδρέας Ιωνάς, Bιολόγος
Δημήτρης Παπακωνσταντίνου Αρχιτέκτων-Μηχανικός ΕΜΠ