Δημήτρης Κωνσταντόπουλος: Σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας είναι τα κόκκινα δάνεια
Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος στο Ionian tv για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες
Καλεσμένος στην εκπομπή «Εκτός» στο Ionian TV ήταν χθες ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, υποψ. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όπου συζήτησε με τον δημοσιογράφο Τάσο Θεοδόση ζητήματα που απασχολούν την ατζέντα των κομμάτων. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένα από τα κύρια σημεία των τοποθετήσεων του κ. Κωνσταντόπουλου.
Για το διακύβευμα των εκλογών
«Για μας για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το δίλημμα είναι ή ένα κράτος λάφυρο προς όφελος των λίγων και του πελατειακού κράτους ή ένα κράτος κοινωνικό προς όφελος των πολλών και όσων έχουν ανάγκη στήριξης. Οι πολίτες θα αξιολογήσουν και θα αποφασίσουν στις 21 Μαΐου.»
Για τα κόκκινα δάνεια και την καθημερινότητα των πολιτών
«Σήμερα το μεγάλο πρόβλημα της κοινωνίας είναι τα κόκκινα δάνεια. Όπου και να πάμε, οι πολίτες μας λένε για την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, τα κόκκινα δάνεια, τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να θυμίσω, ότι το 2010 το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που πρόταξε να μείνουν τα σπίτια στους νοικοκυραίους, να μην πάνε στις τράπεζες και τα funds. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αποδόμησε το νόμο Κατσέλη, ψήφισε τα funds και πριν φύγει έφερε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Μεγάλες λοιπόν οι ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, δε, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντί να φέρει ένα σχέδιο για να μείνουν τα σπίτια στους δανειολήπτες, έφερε το «σχέδιο Ηρακλής», που από τα 1.500.000 κόκκινα δάνεια, ρυθμίστηκαν τα 2.500. Έπρεπε να τους προβληματίσει. Το ΠΑΣΟΚ έφερε τροπολογία στη Βουλή και καλέσαμε τα υπόλοιπα κόμματα να τη στηρίξουν. Δεν το έπραξαν. Ζητήσαμε επικαιροποίηση ν.3869/2010 και προστασία κύριας κατοικίας και αγροτικής γης, να προηγηθούν οι δανειολήπτες των funds στην αγορά του δανείου τους, να μπει πλαφόν στις απαιτήσεις των funds. Διότι όταν περικόπηκαν μισθοί και συντάξεις, δεν περικόπηκαν αντίστοιχα και τα δάνεια.»
Για την οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
«Βλέπουμε στα στοιχεία ότι αυξήθηκε το δημόσιο χρέος κατά 45 δις ευρώ κι έφτασε στα 400 δις ευρώ. Το έλλειμμα ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 10% του ΑΕΠ. Το ιδιωτικό χρέος έφτασε στα 250 δις ευρώ. Η απάντηση είναι μια: ανάπτυξη. Μόνο έτσι μπορούμε να απαντήσουμε στην ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Το 94,6% στη χώρα μας είναι μικρές επιχειρήσεις, περίπου 700.000 επιχειρήσεις και απασχολούν 2 εκ. εργαζόμενους. Δεν στηρίχθηκαν όπως θα έπρεπε και το αποτέλεσμα είναι χαρακτηριστικό ότι έως το τέλος του 2022 μόλις 68 μεγάλες εταιρίες έλαβαν 1,2 δις και οι μικρές τίποτα. Χρειάζεται ανάπτυξη η οποία θα έρθει μέσα από τη στήριξη των επιχειρήσεων, τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού που είναι η βαριά μας βιομηχανία, μέσα από την πραγματική οικονομία. Για τη στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις προτείνουμε τριετή απαλλαγή από τον φόρο επί των κερδών για νέες επιχειρήσεις που προκύπτουν μέσα από συνεργασίες, χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για μετεγκατάσταση σε οργανωμένα βιοτεχνικά πάρκα καθώς και πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που θα στηρίξουν επενδύσεις σε καινοτομία, ενεργειακή προσαρμογή, ψηφιακό μετασχηματισμό.»
Για τον πρωτογενή τομέα
«Ο πρωτογενής τομέας χρήζει ολοκληρωμένης και συστηματικής στήριξης, όταν μάλιστα σήμερα έχει εκτιναχθεί το κόστος σε αγροεφόδια, ζωοτροφές, ενέργεια. Οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο επειδή δεν στηρίχθηκαν από το κράτος και δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της καθημερινότητας. Γι’αυτό και εμείς το ΠΑΣΟΚ προτείναμε επιδότηση της διαφοράς στις τιμές. Δεν εισακουστήκαμε. Όταν αποφάσισε η Κυβέρνηση να ασχοληθεί ήταν αργά. Άρα ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται σχεδιασμό, προώθηση της τυποποίησης, ανάπτυξη προϊόντων και δικτύων.»
Για τις δομές υγείας
«Προτείναμε το 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης να κατευθυνθεί στην υγεία. Χρειάζεται στελέχωση με μόνιμους υπαλλήλους και αύξηση των αποδοχών για τους υγειονομικούς καθώς και ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Αντίστοιχα πρέπει να στελεχωθούν οι δομές υγείας στη νησιωτική Ελλάδα και να ενισχυθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Οι δε χαμηλοσυνταξιούχοι και άνεργοι θα πρέπει να απαλλαγούν από τη συμμετοχή στα φάρμακα. Χρειάζεται αξιοκρατία στη διοίκηση των Νοσοκομείων. Στην Αιτωλοακαρνανία, τα δύο Νοσοκομεία, Μεσολογγίου και Αγρινίου, χρήζουν άμεσης στελέχωσης. Εξαγγέλθηκε η δημιουργία αιμοδυναμικού τμήματος στο Νοσοκομείο Αγρινίου. Τη χαιρετίζουμε και την αναμένουμε. Ζητάμε επίσης οι ασθενείς να λαμβάνουν τη φροντίδα που τους αρμόζει από τα νοσοκομεία αυτά με κάθετες δομές κι όχι να μεταφέρονται από το ένα νοσοκομείο στο άλλο.»
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες
«Η δέσμη σημείων που προτείνουμε, αποτελεί τη βάση για την όποια προγραμματική σύγκλιση. Αναμένουμε τα υπόλοιπα κόμματα να απαντήσουν στις προτάσεις αυτές. Αποδείξαμε ότι είμαστε ένα πραγματικά πατριωτικό κόμμα το 2009-2011, όταν σηκώσαμε το βάρος για να μη χρεοκοπήσει η πατρίδα. Τότε τα υπόλοιπα κόμματα κρύβονταν πίσω από το δήθεν αντιμνημονιακό μέτωπο. Στη συνέχεια, όμως, ήρθαν και «περπάτησαν» στο δρόμο της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Έχουμε αποδείξει ότι δεν μας ενδιαφέρουν οι καρέκλες. Μας ενδιαφέρει η επόμενη ημέρα, το μέλλον της Ελλάδας. Αυτή ήταν η πυξίδα μας στην πρόταση που καταθέσαμε. Μια πρόταση που αφορά στους πολλούς και όχι τους λίγους και αναφέρεται στην παιδεία, την υγεία, την ασφάλεια, την ενεργειακή κρίση, την ακρίβεια, το έλλειμμα δημοκρατίας που είδαμε με τις υποκλοπές. Για όλα αυτά θα βάλουμε τις κόκκινες γραμμές μας. Με βάση αυτές τις κόκκινες γραμμές και βάσει του αποτελέσματος της ισχυρής εντολής που ζητάμε από τους πολίτες να μας δώσουν θα είμαστε κάθετοι σε αυτό που θα απαιτήσουμε.»